Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Геометричні параметри різальної частини різьбових різців



Найбільш простим і широко поширеним інструментом для обробки різьби є різьбовий різець. Нарізування різьби різцем забезпечує високу точність і низьку шорсткість обробленої поверхні, вищу продуктивність в порівнянні з фрезеруванням.

Працездатність різьбових різців залежить від величини геометричних параметрів їх різальної частини. Найчастіше геометричні параметри різьбових різців розглядатися в інструментальній системі координат, це лише приблизно характеризує процес різання: у чистових різьбових різців інструментальний передній кут gi приймається рівним нулю і його передня площина співпадає з осьовою площиною деталі. Форма різальної кромки такого різця тотожна профілю западини нарізуваного різьблення в осьовому перетині. Тому різальні кромки теоретично точного різця будуть прямолінійними. На бічних різальних кромках інструментальні задні кути an у стрижньових різців задаються в поперечному перетині (рис. 2.20.).При відомих задніх кутах an в поперечному перетині визначимо їх величини в нормальному до різальної кромки перетині. На рис. 2.20 зображена різальна частина різьбового різця в системі площин проекцій П12. Площина П1 йде паралельно передній площині і інструментальній основній площині Рvи.

Рисунок 2.20 – Геометрія параметрів стержневого різьбового різця.

Площина П2 йде паралельно вершинній різальній кромці. Положення бічної різальної кромки АЕ характеризується кутом профілю оброблюваного різьблення.

У досліджуваній точці А різальної кромки задня площина задається двома прямими АВ і АС. Положення прямий АС визначається інструментальним заднім кутом an в поперечному перетині. Вводиться система площин проекцій П13. Площина П3 проводиться паралельно нормальної січної площини РH. За правилом зміни площин проекції визначаються проекції А3С3В3 точок АВС на площину П3. Кут між прямій А3С3 і слідом Рі3 інструментальної площини різання на площину П3 буде інструментальним заднім кутом aни в нормальному до різальної кромки перетині. Інструментальний передній кут, величина якої характеризується положенням прямої А3В3, буде в нормальному до різальної кромки перетині рівний нулю. Аналізуючи графічне рішення матимемо:

(2.172)

Поряд із стрижньовими різцями обробка різьби проводиться круглими фасонними різцями, які є простими у виготовленні та допускають велике число переточувань. Переточування круглого різьбового різця проводиться по передній площині. При нарізуванні різьби передню площину круглого фасонного різця суміщають з осьовою площиною різьблення (рис. 2.21.). Інструментальний передній кут gин в нормальному до різальної кромки перетині прийнятий рівним нулю. На бічних різальних кромках інструментальні задні кути a задаються в подовжньому перетині.

У різних точках різальної кромки круглого фасонного різьбового різця інструментальні задні кути a в площині перпендикулярної осі різця будуть різними.

Рисунок 2.21 – Геометрія круглого різьбового різця в інструментальній системі координат.

Величина інструментального заднього кута a у вибраній точці різальної кромки буде рівна:

(2.173)

де a - прийнята величина інструментального заднього кута у вершинній точці різальної кромки;

Q - радіус різця у вершинній точці різальної кромки;

Qx - радіус різця в досліджуваній точці різальної кромки.

У системі площин проекцій П12 та П13 зображена досліджувана точка А бічної різальної кромки і лінія АС, дотична до кола радіусу Qx, тобто дотична до задньої поверхні. Положення прямолінійної бічної різальної кромки АВ характеризується кутом e/2, якою вимірюється в площині П1, що йде паралельно інструментальній основній площині P. Дві прямі АВ і АС визначають положення задньої площини в досліджуваній точці А різальної кромки. Площина П3 проведена паралельно нормальній інструментальній січній площині РH. Тому кут між прямою А3С3 і слідом інструментальної площини різання Рn3 на площині П3 буде інструментальним заднім кутом aNi в нормальному до різальної кромки перетині.

Аналізуючи графічне рішення матимемо:

(2.174)

Статичне геометричні параметри різальної частини різьбових різців.

При нарізуванні різьби інструмент щодо заготовки здійснює гвинтовий рух. Гвинтовий рух є сукупністю прямолінійно-поступального руху, направленого уздовж осі заготовки, і обертання навколо осі заготовки. Швидкість `V прямолінійно-поступального руху і кутова швидкість обертання w зв'язані залежністю:

(2.175)

де "Р" - параметр гвинтової поверхні різьби, рівний:

(2.176)

де Н - крок різьби.

У системі площин проекцій П12 (рис. 2.22.) зображаємо прямолінійну різальну кромку АВ, яка лежить в осьовому перетині різьби і йде паралельно площині П1. Положення проекції A1B1 різальної кромки на площину П1 характеризується кутом рівним 0,5e. У досліджуваній точці А різальної кромки зображається проекція вектора швидкості різання, яка розташовується на прямій АС.

Рисунок 2.22 – Статичні геометричні параметри різальної частини різьбового різця.

Вектор швидкості прямолінійно-поступального руху в дійсну величину зображається в проекції на площину П1, а вектор швидкості обертання - на площині П2. Вводиться система площин проекцій П13. Площина П3 проводиться перпендикулярно різальній кромці. На площині П3 визначається положення слідів інструментальної площини різання Рni і статичній площині різання Р. Дані площини різання йдуть перпендикулярно площини проекцій П3. Тому кут між слідами цих площин рівний куту tn між ними, виміряному в нормальному до різальної кромки перетині.

На величину кута tn зростають інструментальні передні кути g при переході до статичних передніх кутів g, при їх вимірюванні в нормальному до різальної кромки перетині і відповідно зменшуються задні кути. На протилежній бічній різальній кромці різця кут 0,5e матиме негативне значення і відповідно негативне значення матиме і кут tn. Тому на другій бічній різальній кромці передні кути, при переході від інструментальних кутів до статичних, зменшуватимуться на величину tN, а задні кути відповідно збільшується. Аналізуючи графічне рішення матимемо:

(2.177)

(2.178)

де Ra – радіус досліджуваної точки різальної кромки.

(2.179)

Для вершинної кромки матимемо:

(2.180)

(2.181)

Таким чином на вершинній кромці даного різьбового різця статичні геометричні параметри рівні інструментальним геометричним параметрам.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1389 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...