Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 11



Тема 7. Криміналістичне дослідження документів

Тема 7.1. Техніко-криміналістичне дослідження документів

Питання для усного опитування та дискусії

1. Поняття документа в криміналістиці, предмет, завдання техніко-криміналістичного дослідження.

2. Види підробок та загальні правила поводження з документами.

3. Огляд документа та процесуальна фіксація.

4. Способи підробок документів і ознаки їх виявлення.

5. Способи підробок відбитків печаток і штампів. Технічна підробка підпису та ознаки її виявлення.

6. Встановлення первинного виду і змісту пошкоджених документів.

7. Дослідження матеріалу документа і засобів письма.

8. Підготовка матеріалів на техніко-криміналістичну експертизу документів.

9. Завдання та загальні орієнтовні питання, які можуть вирішуватись техніко-криміналістичним дослідженням документа.

Практичне завдання

Оглянути документ і за допомогою техніко-криміналістичних засобів встановити вид підробки. Результати оформити у вигляді фрагмента протоколу огляду.

Домашнє завдання

Згідно з виявленими на практичних заняттях ознаками підробки в документі скласти ухвалу про призначення відповідної експертизи і подати її викладачу.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: поняття документа; документ у широкому понятті; документ як письмовий і речовий доказ; завдання технічного дослідження документів; види підробок, правила огляду і фіксації; види повної підробки; реквізит документа; часткова підробка; способи підробки печаток і штампів; технічна підробка підпису; загальні і приватні ознаки підробки машинописного тексту; пошкоджені документи, техніко-криміналістична експертиза.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Термін „документ” походить від латинського Documentum – свідоцтво, доказ чогось. В криміналістиці під документом у широкому понятті розуміється матеріальний об’єкт, в якому тим чи іншим способом зафіксовані відомості, що підлягають дослідженню. До широкого поняття включено як традиційні та нетрадиційні документі. Ці документи поділяються на письмові і речові докази. Завдання техніко-криміналістичного дослідження документів. Інтелектуальна і матеріальна підробки.

Правила поводження з документами. Види і ознаки повної підробки. Фіктивні документи. Часткові підробки і їх ознаки.

Підробка відбитків печаток і штампів і їх ознаки. Види технічної підробки підпису і їх ознаки. Загальні і приватні ознаки підробки текстів виконаних на друкувальних машинках, цифровому і знакодрукувальному обладнанні.

Встановлення первинного виду і змісту пошкоджених документів. Об’єктами дослідження матеріалу документа є папір, барвники штрихів, клей, захисні покриття. Судово-технічна експертиза документів поділяється на два види: техніко-криміналістичну експертизу реквізитів документа і експертизу матеріалів документа, які проводяться відповідно до завдань як окремо, так і комплексно.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 286 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...