Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Грошовий обіг та його закони



Кількість грошей, яка може бути в обігу, визначають закони грошового обігу.

Перший – закон грошового обігу повноцінних грошей. Суть його розкривається через формулу:

∑ Ц. Т.

К. Г. =

О

де: К. Г. – кількість грошей в обігу;

∑ Ц. Т. – сума цін товарів;

О – число оборотів однойменних грошових одиниць.

Згідно з ним маса грошей, що функціонує як засіб обігу, прямо пропорційна сумі цін усіх товарів і обернено пропорційно числу оборотів однойменних грошових одиниць, тобто вона визначається троьма факторами:

- рухом цін на товари;

- кількістю товарної маси;

- швидкістю обігу грошей.

Другий – закон паперово-грошового обігу. Суть його полягає в тому, що випуск паперових грошей повинен бути обмежений тією їх кількістю, в якій справді оберталося б символічно представлене ними золото.

Третій – закон обігу сучасних грошей. Розвиток кредитних відносин і банківської справи сприяв зменшенню потреби в наявних грошових знаках. Тому закон грошового обігу зазнав істотних змін. Кількість грошей, необхідних для обігу тепер, визначається за формулою:

∑ Ц. Т. – К+П – В.Р.

К. Г. =

О

де: К. Г. – кількість грошей в обігу;

∑ Ц. Т. – сума цін товарів;

К – сума цін товарів, проданих у кредит;

П – платежі, за якими настав строк оплати;

В.Р. – взаємні розрахунки;

О – число оборотів однойменних грошових одиниць;

У сучасній економічній літературі використовується рівняння І. Фішера, яке по своїй суті виражає вже розглянуті залежності:

MV = PQ

де M – кількість грошей в обігу;

V – швидкість обігу грошей;

P – абсолютний рівень цін;

Q – реальний обсяг виробництва.

З законами грошового обігу пов’язані грошові агрегати. В Україні вони здійснюються за троьма рівнями: М1, М2, М3. Агрегат М1 – це готівкові гроші (монети, паперові гроші на руках). Агрегат М2 – складається із агрегата М1 плюс термінові вклади невеликих розмірів (до 100 тис. дол.) та інші легколіквідні заощадження (тобто заощадження, які швидко можна перетворити в готівкові, наявні гроші). Агрегат М3 – складається із М2 плюс термінові вклади великих розмірів (більше 100 тис. дол.).

Неважко побачити: грошові агрегати побудовані так, що кожний наступний включає всі попередні. При аналізі поточної економічної активності суспільства, при визначенні попиту і пропозиції грошей, як правило, використовується грошовий агрегат М1. Але всі зміни агрегату М1 знаходять відображення в ширших агрегатах М2 і М3.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 363 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...