Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні форми організації суспільного виробництва: натуральне та товарне господарство



Аналіз процесу еволюції господарської діяльності людини показав, що людство протягом своєї історії зазнало дві форми суспільного виробництва – натуральну і товарну. Натуральне господарство – тип господарства, в якому процес створення матеріальних благ спрямований безпосередньо на задоволення власних потреб виробника, для споживання всередині господарства. За цих умов рух виробленого продукту здійснювався за схемою: виробництво – розподіл – споживання.

Натуральне виробництво було історичним типом економічної організації виробництва, у найбільш чистому вигляді існувало в первісній общині. Характерними рисами, які в цілому свідчать про неефективність цієї економічної форми, є замкненість, консерватизм, слабо виражений поділ праці, результатом чого є вкрай низька продуктивність праці, її примітивність. Як протилежність натуральному виробництву на певному етапі розвитку продуктивних сил виникає друга форма організації економічного життя – товарне виробництво.

Товарне виробництво – це така форма організації суспільного господарства, за якої продукти виробляються не для споживання їх виробниками, а спеціально для обміну, для продажу на ринку. Воно відбувається за схемою: виробництво – розподіл – обмін – споживання.

Причини виникнення і функціонування товарного виробництва:

по-перше – наявність суспільного поділу праці, який проявляється у спеціалізації виробників на виготовленні конкретної продукції або виконанні конкретних видів робіт;

по-друге – наявність економічного відокремлення виробників благ як власників. Економічною основою відокремленості була приватна власність, а потім і інші форми власності.

Історично у суспільстві склалося два типи товарного виробництва – просте та капіталістичне (розвинене) (рис. 5.1).

Рис.5.1. Спільність і відмінність простого й розвинутого товарного виробництва

Товарне виробництво функціонує і розвивається на засадах дії наступних економічних законів: закону вартості, закону попиту і пропозиції, закону конкуренції, законів грошового обігу та інших і виступає як основа виникнення і розвитку ринкової економіки.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1008 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...