Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Київської Русі



¨ Традиційні засоби та форми оздоровлення людей через народну гру отримали подальший розвиток за часів існування Київської Русі. Поступово починає формуватися чітка система фізичного та психофізичного виховання дітей і молоді, що забезпечувала міцне здоров'я і була не менш, а може навіть і більш прогресивною, ніж, наприклад, лицарські турніри на Заході. Пояснюється це історичними особливостями українського народу і зокрема відповідальністю батьків за виховання своїх дітей.

Відомо, що на зразок західноєвропейських лицарських турнірів в Україні відбувалися своєрідні «руські ігрища». Перша згадка про такі форми фізичної підготовки відноситься до 1150 року, коли київський князь Ізяслав, святкуючи перемогу, влаштував великий бенкет з лицарськими турнірами й іграми. Такі лицарські змагання відбувалися тоді в усіх князівствах Київської Русі. І це сприяло вдосконаленню фізичної майстерності, вихованню волі, зміцненню здоров'я.

Згодом подібні турніри набули поширення і в інших князівствах. Літопис розповідає, що в Галичині князь Василько, брат Данила, на подвір’ї змагався з угорським боярином: «граючи, видобув меча свого на слугу королевого, а той, граючи, схопив щита».

Дослідження давніх українських книжок і літописів (Літопис руський, який ділиться на три частини – «Повість минулих літ», Київський літопис, Галицько-Волинський літопис; «Повчання Володимира Мономаха»; «Слово о полку Ігоревім») дало можливість встановити, що фізичному вихованню в Київській Русі відводилася особлива роль.

Так, описуючи свої походи, Володимир Мономах повчає дітей: «Смерті бо, діти, не боячись ні на раті, ні од звіра, діло мужеське робіте, як вам бог дасть. Бо коли я од війни, і од звіра, і од води, і з коня падаючи, не помер, то ніхто й із вас не зможе покалічитись і вбитися, допоки не буде се богом звелено». У цьому повчанні наголошується на тому, що діти з раннього дитинства повинні загартовуватися, розвиватися фізично, готуючи себе до суворого життя. «А коли добре щось умієте – то того учіться... Лінощі ж – усьому лихові мати: що людина вміє - те забуде, а чого ж не вміє – то того не вчиться».

& У давнину людина перебувала у нерозривному зв’язку з природою. Людина є частиною природи, і це якнайкраще відчували наші предки. Тому і загартування дітей та підлітків відбувалося на її лоні. В народній системі виховання спілкування дітей з природою з метою їх оздоровлення і фізичного загартування здійснювалося відповідно до народного календаря або звичаєвих обрядів у церковних, монастирських і недільних школах. Важливим компонентом фізичного виховання була морально-психічна підготовка. Суворе, небезпечне життя древніх русичів обумовлювало необхідність виховання сильних характерів. При цьому сповідувалося доброчинство, а захист нещасних і знедолених вважався найбільш благородною справою.

G Слід відзначити, що в Київській Русі проводилися ігри, які за своїми правилами дуже нагадають сучасний хокей на льоду й на траві: відповідно до змісту гри за допомогою палиці необхідно було закотити кулю або м’яч в заздалегідь викопану лунку. Популярною також була гра з м’ячем на зразок сучасного футболу. Гравці розділялися на дві команди, що розташовувалися на певній відстані одна від одної. Позаду кожної команди проводили межу; команди намагалися ногами перекотити м’яч за межу суперника.

Популярність ігор з м’ячем у Київській Русі засвідчують і археологічні знахідки - шкіряні м’ячі різних розмірів і ваги.

Також були поширені ігри у шашки й шахи, що підтверджено історичними джерелами: «У Київській Русі ХІ–ХІІІ ст. шахи стали невід’ємною складовою частиною культури і набули самобутніх рис. Це знайшло відображення в своєрідній шаховій термінології, в майстерності різьбярів, у билинному фольклорі, поставивши шахи на високий п’єдестал народної культури».

Притаманні українським народним іграм особливості робили їх важливим засобом ефективного фізичного і духовного виховання на національних засадах. У народних іграх діти зростали, розвивалися, гартувалися та вдосконалювалися фізично, пізнавали навколишнє середовище, вивчали побут, культуру та звичаї свого народу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1388 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...