Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансово-розрахункові відносини при придбанні техніки і обладнання



Вартість придбаної техніки і обладнання включається в загальні плани капітальних вкладень і в плани їх фінансування. При цьому вартість обладнання, що не входить в кошториси будівництва, у внутрішньобудівельному списку виділяється окремим рядком, а вартість обладнання, що входить в кошториси будівництва, показується в складі кошторисної вартості відповідних будівельних об’єктів.

Фінансування затрат на придбання машин і обладнання проводиться оплатою платіжних документів постачальників (заводів-виготовлювачів, постачальницьких організацій) із розрахункових, інших рахунків покупця чи позичкових рахунків у межах сум, передбачених для цієї мети.

У склад витрат на придбання техніки і обладнання включається ціна придбаної техніки і обладнання, витрати постачальницьких організацій, витрати на поставку техніки в господарство та доведення її до робочого стану.

Порядок оплати рахунків за придбані машини та обладнання залежить від способу їх одержання.

Господарства можуть одержувати машин і обладнання із заводів-постачальників транзитом або безпосередньо зі складів торгових баз. При одержанні машин і обладнання транзитом із заводів-постачальників господарства розраховуються безпосередньо з постачальником або через торгову базу. Якщо розрахункові документи на відвантажену заводом-постачальником техніку надходять в банк на ім’я покупця, то вартість техніки перераховується із рахунка платника–господарства безпосередньо заводу-постачальнику. Якщо ж розрахункові документи на відвантажену техніку на адресу покупця виставляються постачальнику на ім’я торгової бази об’єднання, то торгова база сплачує їх і одночасно виставляє платіжне доручення на ім’я господарства-одержувача.

При відкритті фінансування капітальних вкладень вітчизняне обладнання, що входить в кошториси будівництва, оплачується банком за об’єктами, які включені у внутрішньобудівельний список і забезпечені затвердженою проектно-кошторисною документацією в межах залишку кошторисного ліміту фінансування.

Машини, механізми і обладнання, що не входять в кошториси будівництва, сплачуються в межах асигнувань на придбання обладнання, передбачених в планах фінансування капітальних вкладень. Установи банку не оплачують із рахунків фінансування або із позичкових рахунків вітчизняне обладнання в тих випадках, коли:

в документах на оплату обладнання не зазначений договір чи замовлення, на основі яких проводиться постачання обладнання;

будови не включені в плани капітального будівництва, відсутні затверджені в установленому порядку титульні списки, проектно-кошторисна документація або вичерпаний кошторисний ліміт фінансувань будови в цілому і на придбання обладнання;

в планах фінансування капітальних вкладень відсутні асигнування на придбання обладнання;

в кошторисах не передбачені затрати на придбання обладнання.

Якщо постачальник бере на себе забов’язання щодо монтажу складного комплексу обладнання, розрахунки між ним і замовником здійснюються за змонтоване обладнання, на якому проведені пуско-налагоджувальні роботи. При цьому замовники подають в установу банку договори, укладені з постачальником за монтаж обладнання.

Оплата придбаного обладнання може проводитися як за рахунок власних грошових засобів, так і за рахунок позик банку.

Позики видаються з позичкового рахунка після використання власних джерел, передбачених для цієї мети в межах лімітів, встановлених на покриття цих затрат при умові оформлення відкриття фінансування даного виду капітальних вкладень в банку і виділення у внутрішньобудівельному титульному списку витрат на придбання машин і обладнання за рахунок кредитів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 198 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...