Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація витрат виробництва



Для правильного обліку, калькулювання та аналізу собівартості виробництва електричної і теплової енергії, її передачі та постачання витрати класифікуються за різними ознаками:

- за місцем виникнення,

- за видами продукції,

- за єдністю складу (однорідністю),

- за видами витрат,

- за способом віднесення вартості на продукцію,

- за ступенем впливу обсягів виробництва на рівень витрат,

- за календарними періодами,

- за доцільністю витрачання,

- за визначенням відношення до собівартості продукції.

За місцем виникнення витрати групуються в розрізі виробництв цехів, служб та інших адміністративно відокремлених структурних підрозділів.

Залежно від характеру та призначення виконуваних процесів виробництво поділяється на основне і допоміжне (підсобне).

До основного виробництва в енергетиці належать підприємства і відокремлені структурні підрозділи підприємств, які безпосередньо здійснюють виробництво електричної і теплової енергії, її передачу та постачання.

Виробництво електричної і теплової енергії здійснюється теплоелектростанціями, атомними електростанціями, гідро-електростанціями, теплоелектроцентралями та іншими електричними станціями тощо.

Передача і постачання електричної і теплової енергії здійснюється електричними та тепловими мережами.

Допоміжне (підсобне) виробництво призначене для обслуговування цехів основного виробництва, виконання робіт з технічного обслуговування, ремонту основних фондів, забезпечення інструментом, запасними частинами для ремонту устаткування, різними видами енергії, транспортними послугами.

До допоміжного виробництва належить ремонтно-механічний цех, ремонтно-будівельний цех, цех автотранспорту, цех дезактивації та інші цехи, визначені структурою підприємства.

За єдністю складу витрати поділяються на одноелементні та комплексні. Одноелементні - складаються з одного елемента витрат, комплексні - з кількох економічних елементів.

За видами витрати класифікуються за економічними елементами та статтями калькуляції.

Під економічними елементами витрат розуміють сукупність економічно однорідних витрат в грошовому вираженні за їх видами.

Групуваннявитрат за економічними елементами здійснюється для організації контролю за рівнем витрат у цілому по підприємствах, визначення загального обсягу використаних підприємствами матеріальних, трудових і грошових коштів.

Групування витрат за статтями калькуляції призначене для організації практичного обліку витрат і калькулювання собівартості окремих видів енергії (електричної, теплової), її передачі і постачання, обчислення витрат в основних і інших структурних підрозділах підприємств.

Конкретний перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції встановлюється підприємством самостійно.

За видами продукції витрати, здійснені на енергогенеруючих підприємствах, групуються на виробництво електричної і теплової енергії, виробництво продукції та послуг інших галузей народного господарства.

За способом віднесення на собівартість електричної і теплової енергії, передачі та постачання витрати поділяються на прямі і непрямі.

До прямих витрат належать витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до собівартості окремих видів продукції економічно можливим шляхом.

До непрямих витрат належать витрати, що не можуть бути віднесені безпосередньо до певного об'єкта витрат економічно можливим шляхом. До таких витрат відносяться витрати, пов'язані з виробництвом кількох видів продукції. Непрямі витрати утворюють комплексні статті калькуляції (тобто складаються з витрат, що включають кілька елементів). До таких витрат належать загальновиробничі витрати, які включають витрати з управління та обслуговування виробничого процесу, і включаються до собівартості за допомогою спеціальних методів.

За ступенем впливу обсягів виробництва на рівень витрат витрати поділяються на змінні і постійні.

До змінних витрат належать витрати, абсолютна величина яких змінюється (збільшується або зменшується) разом зі зміною обсягів виробництва енергії. Зокрема, витрати на технологічне паливо тощо.

Постійні витрати — це витрати, абсолютна величина яких зі збільшенням (зменшенням) виробництва електричної і теплової енергії, її передачі та постачання істотно не змінюється.

До них належать витрати, на оплату праці виробничому персоналу, їх організація, а також витрати, пов'язані з обслуговуванням і управлінням виробничою діяльністю цехів, та витрати на забезпечення господарських потреб.

За календарними періодами витрати на виробництво поділяють на поточні, довгострокові і одноразові.

Поточні, тобто постійні, звичайні витрати або витрати, у яких періодичність менша, ніж місяць. Довгостроковівитрати - це витрати, пов'язані з виконанням дострокового договору (контракту), тобто контракту, який не планується виконати раніше, ніж через 9 місяців з моменту здійснення перших витрат, та отримання авансу (передоплати).

Одноразові, тобто однократні витрати, це витрати які здійснюються періодично (періодичність більша, ніж місяць) і спрямовується на забезпечення процесу виробництва протягом тривалого часу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 457 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...