Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види кошторисної документації



1. Локальні кошториси та локальні кошторисні розрахунки.

2. Об’єктні кошториси та об’єктні кошторисні розрахунки.

3. Кошторисні розрахунки на окремі види витрат.

4. Зведені кошторисні розрахунки вартості будівництва.

5. Зведення витрат.

6. Відомість кошторисної вартості будівництва об’єктів, що входять до пускового комплексу.

7. Відомість кошторисної вартості будівництва об’єктів та робіт з охорони навколишнього середовища.

Для складання кошторисів існують комп’ютерні програми: „АВК”, „Тендер”, „Строительные технологии-Смета” та інші.

Програмні комплекси дозволяють не тільки правильно та швидко визначати вартість будівництва, але і випускати документи, які призначені для задоволення виробничих потреб різних користувачів.

Програми дають можливість автоматично перераховувати кошториси, що розраховані за нормативною базою в поточних цінах, можливість створення та ведення власної нормативної бази, забезпечують автоматичний розподіл об’ємів робіт на виконавців.

Стадії проектування

Проектування крупних ТЕС відбувається в три основних етапи:

a. Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО);

b. Розробка технічного проекту;

c. Виготовлення робочих креслень.

Кожне будівництво починається з проекту, а кожний проект – з ТЕО проектування.

Техніко-економічне обґрунтування (The technical economical substantiation) – це передпроектна документація, в якій конкретизується, підкреслюється та доповнюється схема розвитку та розташування галузей господарства. В ТЕО проектування та будівництва електростанцій звичайно здійснюються розрахунки, які носять прогнозний характер. Ці обґрунтування відносяться до вибору оптимального варіанта основного обладнання, потужності електростанцій, конкретного пункту її розташування, аналізуються різні можливості паливопостачання, умови видачі потужностей. Виявляється оптимальний варіант з більшим економічним ефектом.

Розроблене ТЕО підлягає погодженню:

з місцевими органами містобудування та архітектури - відносно розміщення, раціонального використання наміченої для відведення території, відповідності передбачених проектом рішень вимогам архітектурно-планувального завдання, чинній містобудівній документації;

з органами місцевого самоврядування – відносно можливості використання наявних джерел постачання, інженерних комунікацій, умов їх розвитку;

з уповноваженими установами органів місцевого самоврядування – відносно використання трудових ресурсів (при створенні нових робочих місць на виробничих об’єктах).

Після затвердження ТЕО починається проектування майбутнього об’єкта. Воно складається з розробки технічного проекту і виконання робочих креслень.

На стадії технічного проекту розробляють основні положення з техніки безпеки та технології майбутньої котельні, намічають її місце розташування. За своєю структурою технічний проект складається із пояснювальної записки, креслень та кошторисів. Деякі розділи технічного проекту проробляються в декількох варіантах, потім із них визначається найкращий варіант.

Проекти і кошториси, що фінансуються за рахунок бюджетних асигнувань та позик банку, а також незалежно від джерел фінансування у всіх державних підприємствах в обов’язковому порядку проходять державну експертизу. Залежно від кошторисної вартості об’єкта експертизу проводять Головне управління державної експертизи, управління і відділи експертизи відповідних міністерств та відомств України.

Органи, що здійснюють експертизу, проводять її в напрямку виробничої доцільності та економічності. Експертиза на виробничу доцільність проводиться шляхом:

15. перевірки обґрунтованості господарської необхідності, технічної можливості та економічної доцільності будівництва;

16. відповідності прийнятих рішень завданню на будівництво;

17. відповідності прийнятих в проекті термінів будівництва затвердженим нормам тривалості будівництва;

18. черговості будівництва та введення в дію виробничих потужностей;

19. забезпечення будівництва виробничою базою, матеріалами, виробами;

20. застосування прогресивних методів ведення будівництва;

21. забезпечення раціонального використання природних ресурсів.

Експертиза на економічність будівництва визначається порівнянням кошторисної вартості об’єкта, розрахованої на одиницю потужності, із нормативною.

За результатами експертизи складається експертний висновок, в якому зазначається якість проекту. Висновок передається замовнику і підряднику.

Основними економічними документами технічного проекту є об’єктний кошторис [1] та зведений кошторисний розрахунок.

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва (the estimate calculation of building cost) (ЗКР) споруди – це кошторисний документ, що визначає повну кошторисну вартість будівництва, до якої входять кошторисна вартість БМР, затрати на придбання обладнання, меблів та інвентарю, а також усі сукупні витрати.

В ЗКР усі види витрат беруться з об’єктних кошторисних розрахунків, об’єктних кошторисів та кошторисних розрахунків на окремі види витрат, групуються витрати у відповідні графи “будівельні роботи”, “монтажні роботи”, “обладнання, меблі, інвентар”, “інші витрати”, “загальна кошторисна вартість”.

В ЗКР усі засоби розподіляються на такі глави.

Глава 1. Підготовка території будівництва.

Глава 2. Основні об’єкти будівництва.

Глава 3. Об’єкти підсобного та обслуговуючого призначення.

Глава 4. Об’єкти енергетичного господарства.

Глава 5. Об’єкти транспортного господарства і зв’язку.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...