Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність грошових коштів та завдання бухгалтерського обліку грошових коштів



Відповідно до П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів» до грошових коштів підприємств відносять готівку, кошти на рахунках у банках, депозити до запитання.

Під готівковими коштами (готівкою) розуміються грошові знаки національної валюти України – банкноти і монети, у тому числі обігові, пам’ятні та ювілейні монети, які є дійсними платіжними засобами. Готівкова іноземна валюта розглядається як іноземні грошові знаки у вигляді банкнот і монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави.

У складі об’єктів обліку готівкових грошових коштів виділяють і грошові документи, як засоби платежу, які відрізняються від грошових знаків (поштові марки, акцизні марки, путівки тощо).

Грошові кошти підприємств знаходяться в касі у вигляді готівки і грошових документів та на рахунках в банках.

Бухгалтерський облік грошових коштів повинен забезпечити контроль за збереженням коштів в касі і грошових документів, контроль готівкових і безготівкових розрахунків підприємства, виявлення можливостей більш раціонального використання грошових коштів.

Виходячи з цього, завданнями бухгалтерського обліку грошових коштів є:

- перевірка правильності документального оформлення операцій з грошовими коштами та розрахункових операцій підприємства;

- забезпечення своєчасного отримання коштів від дебіторів та погашення зобов’язань підприємства;

- перевірка дотримання ліміту грошових коштів в касі, своєчасності та повноти оприбуткування готівки в касі, своєчасності та повноти здачі готівки до банку;

- забезпечення своєчасного і достовірного відображення операцій з грошовими коштами на рахунках бухгалтерського обліку;

- проведення інвентаризації грошових коштів і грошових документів в касі;

- розкриття інформації про грошові кошті у фінансовій звітності підприємства.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1541 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...