Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правопорушення: поняття, види, склад



ПРАВОПОРУШЕННЯ – ця поведінка людей що суперечить правовим нормам і завдає шкоди суспільству.

ПРАВОПОРУШЕННЯ – протиправне, винне діяння (дія або бездіяльність) деліктоздатного суб'єкта, яке передбачене нормативно-правовими актами і є індивідуально або суспільно шкідливим, або суспільно (індивідуально) небезпечним.

Таке діяння може призвести за собою притягнення винної особи до юридичної відповідальності.

Правопорушення — це протиправне, суспільно небезпечне або суспільно шкідливе винне діяння (дія або бездіяльність) деліктоздатність особи, яке завдає шкоди інтересам суспільства, держави й особи, за здійснення якої державою передбачене застосування заходів юридичної відповідальності до правопорушника.

Визначення правопорушення вказує на наступні важливі ознаки правопорушень:

1. Правопорушення носять протиправний характер. Протиправність — це зовнішня сторона правопорушень, яка вказує на те, що правопорушення здійснюється всупереч праву і є порушенням заборон, встановлених у законах і підзаконних актах, тобто є невиконанням обов'язків, які витікають із норм права або договорів, укладених на основі правових норм.

2. Правопорушення володіють суспільно-небезпечним (суспільно-шкідливим) характером, тобто завдають шкоди або створюють небезпеку такої шкоди для особи, власності, держави, суспільства. Суспільна небезпека окремо узятої вини може бути і неочевидною, але вона цілком очевидна і реальна, якщо ці види вини взяті в сукупності.

Суспільна небезпека є об'єктивною властивістю правопорушення. Ця властивість виражається в тому, що протиправна дія заподіює шкоду інтересам особи, суспільства, держави, незалежно від усвідомлення даної обставини законодавцем. Разом з тим віднесення дії до протиправної визначається законодавцем і від нього вирішальною мірою залежить те, до якого виду протиправних дій (злочини або проступки) буде віднесене те або інше діяння.

3. Правопорушення — це акт поведінки людей. Воно майже завжди характеризується активною дією, але в деяких випадках правопорушення може бути виражене у формі бездіяльності — якщо норми права ставлять в обов'язок особі вчинити певні дії, а особа їх не здійснює (наприклад, ненадання допомоги, невиконання службовцями покладених на них обов'язків унаслідок недбалого до них відношення, невиконання умов договору і т. ін.). Правопорушення не виникає, якщо, наприклад, загибель людей або майна викликані якими-небудь природними катаклізмами (повінь, землетрус), а не вчинками людей.

Це означає, що правопорушення є завжди актом дії людей. Думки, наміри, переконання, які не виявилися в конкретних діях, не визнаються чинним законодавством України об'єктом дії.

4. Правопорушення — це винна дія, яка виражає негативне внутрішнє відношення правопорушника до інтересів людей, наносить збитки суспільству і державі, містить вину. Якщо в поведінці людини відсутня вина, то її дія правопорушенням вважатися не може, хоча воно і суперечить існуючому правопорядку (наприклад, убивство, скоєне в стані необхідної оборони).

5. Правопорушенням визнається лише дія деліктоздатної особи — тобто особи, яка може відповідно до медичного критерію (стан розумових здібностей, психічного здоров'я) і до віку (досягнення віку юридичної відповідальності за той або інший вид правопорушення) здатна звітувати у своїх діях, керувати ними, а також нести відповідальність за їх здійснення. Особа повинна усвідомлювати, що вона діє протиправно. Якщо немає цієї ознаки (через малолітній вік, неосудність або інші обставини), то не буде і правопорушення.

6. Правопорушення має осмислено-вольовий характер, тобто на момент свого здійснення воно залежить від волі та свідомості учасників, знаходиться під контролем їх волі і свідомості, здійснюється ними усвідомлено і добровільно.

7. Правопорушення є дією караною, тобто може тягти за собою застосування до правопорушника заходів державного примусового характеру, заходів юридичної відповідальності: позбавлень особистого майнового або організаційного та матеріального характеру.

Відсутність указаних ознак не дає права розглядати ті або інші діяння як правопорушення.

Юридично значущі ознаки правопорушення узагальнюються в конструкції “юридичний склад правопорушення”.Під юридичним складом правопорушення розуміють сукупність його обов'язкових ознак (елементів). Якщо який-небудь з елементів складу відсутній, то неможливо довести і факт правопорушення.

До елементів складу правопорушення відносяться:

— об'єкт правопорушення;

— об'єктивна сторона правопорушення;

— суб'єкт правопорушення;

— суб'єктивна сторона правопорушення.

Правопорушення характеризується чотирма елементами, що становлять його склад:

ОБ'ЄКТ – порушене матеріальне або нематеріальне благо, що захищається правом. Це, як правило, право на що-небудь або певна група (сфера) суспільних відносин, на які здійснює замах правопорушник.

СУБ'ЄКТ – ця осудна винна деліктоздатна фізична особа або деліктоздатне об'єднання, які вчинили правопорушення.

ОБ'ЄКТИВНА СТОРОНА – саме протиправне діяння (дія або бездіяльність), його шкідливий результат, а також причинно-наслідковий зв'язок, що наступив, між діянням і результатом.

СУБ'ЄКТИВНА СТОРОНА – певне внутрішнє психічне відношення суб'єкта до своєї протиправної поведінки і його наслідків. Таке відношення відображається поняттям вини. Суб'єктивна сторона – вина, тобто відношення правопорушника до діяння та його результату у формі умислу (наміру) або необережності.

Форми вини:

УМИСЕЛ:

а) прямий – суб'єкт усвідомлює протиправність свого діяння, передбачає можливість настання суспільно шкідливих або небезпечних наслідків і бажає їх настання;

б) косвений (непрямий) – суб'єкт усвідомлює протиправність свого діяння, передбачає можливість настання суспільно шкідливих або небезпечних наслідків, але байдуже відноситься до можливості їх настання.

НЕОБЕРЕЖНІСТЬ:

а) протиправна самонадіяність (самовпевненість) – суб'єкт усвідомлює протиправність свого діяння, передбачає можливість настання його негативних наслідків, проте вважає, що вони не виникнуть (сподіваючись на свої сили запобігти настанню суспільно шкідливих або небезпечних наслідків);

б) протиправна недбалість – суб'єкт усвідомлює протиправність свого діяння, але не передбачає можливості настання його суспільно шкідливих або небезпечних наслідків, хоча відповідно до свого рівня розвитку повинен і міг їх передбачати.

ВИДИ ПРАВОПОРУШЕНЬ:

За ступенем індивідуальної або суспільної шкоди:

1. проступок (шкідливі правопорушення);

2. лочини (небезпечні правопорушення).

ПРОСТУПОК – це правопорушення, невизнані законом злочинами. Характеризуються меншою суспільною небезпекою, ніж злочини. Наприклад, адміністративний проступок – неоплачений проїзд у громадському транспорті.

ВИДИ ПРОСТУПКІВ:

1. Конституційні.

2. Цивільні.

3. Адміністративні.

4. Процесуальні.

5. Дисциплінарні.

Адміністративний проступок — це винне, протиправне діяння (дія або бездіяльність), виражене у посяганні на встановлені правом і забезпечені адміністративно-правовими санкціями правила поведінки громадян, посадовців і організацій у сфері реалізації державної виконавчої влади.

Адміністративним проступком є дії або бездіяльність, які заважають здійсненню нормальної виконавчої та розпорядчої діяльності державних і громадських органів і організацій, роблять замах на громадський або державний порядок, власність, права і законні інтереси громадян, посадовців і організацій.

Як правило, вони не пов'язані з виконанням службових обов'язків.

Цивільно-правові правопорушення (проступки) — це суспільно шкідливі протиправні діяння, які полягають у порушенні громадянами й організаціями майнових і особистих немайнових відносин, які складаються між суб'єктами права і являють для них матеріальну або духовну цінність.

Цивільно-правовий проступок передбачається нормами цивільного, сімейного, фінансового, аграрного права.

Процесуальне правопорушення (проступок) це порушення встановленої законом, процедури здійснення правосуддя, проходження юридичної справи у правозастосовчому органі, виносить правоприменительного акту.

Дисциплінарний проступок порушення робітниками і службовцями підприємств, установ, інших організацій правил внутрішнього трудового розпорядку, службової дисципліни, невиконання ними службових обов'язків.

ЗЛОЧИНИ – це передбачене кримінальним законодавством суспільно небезпечне діяння (дія або бездіяльність), що посягає на суспільний устрій України, його політичну й економічну системи, власність, особу, політичні, трудові, майнові й інші права і свободи громадян, а також інше, яке посягає на правопорядок суспільно небезпечне діяння, передбачене кримінальним законом (ст. 11 Кримінального Кодексу України).

ВИДИ ЗЛОЧИНІВ:

1. Злочини проти особи.

2. Злочини проти власності.

3. Злочини проти держави.

4. Посадові злочини.

5. Військові злочини.

6. Злочини проти порядку управління, судочинства та ін.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1175 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...