Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правомірна поведінка



Правомірна поведінка – це усвідомлена поведінка людей і організацій, відповідна нормам права і соціально корисній меті суспільного розвитку.

Професор В. Н. Кудрявцев вважає, що слідством реалізації норм права є правова поведінка і полягає в використанні, виконанні, дотриманні, застосуванні або в порушенні правової норми. Правова поведінка підрозділяється Кудрявцевим на правомірну і протиправну. Тоді як правомірна поведінка полягає у використанні, дотриманні, виконанні норм, є нормативною, протиправна поведінка носить антинормативний характер, порушує заборонну або норму, що зобов'язує.

Дещо по-іншому підходить до цього питання професор В. Н. Сурілов, який вважає, що правова поведінка – синонім поняття правомірної поведінки, тобто такої поведінки, яка відповідає нормам діючого права, в якому реалізуються ці норми. Протиправна поведінка ніяк не може бути регламентована нормами права. Протиправна поведінка тому і є такою, що знаходиться зовні рамок правової поведінки, суперечить вимогам правових норм, вступає в колізію з їх змістом.

Серед ознак правомірної поведінки можна визначити:

1. Правомірною визнається поведінка, відповідна правовим розпорядженням, що знаходиться у встановлених законом рамках (формальний критерій).

2. Правомірна поведінка – це соціально корисна поведінка, вона втілюється якщо і не на користь всього суспільства, то вже обов'язково не повинна бути соціально шкідливою, небезпечною. Відповідність правомірної поведінки нормам права і меті суспільного розвитку складає його об'єктивну сторону.

3. Правомірною визнається в тому або іншому ступені усвідомлена поведінка. Суб'єктивна сторона правомірної поведінки – характер і ступінь усвідомлення, мотивація правомірної поведінки.

Види правомірної поведінки:

Залежно від характеру правових розпоряджень, що реалізуються в поведінці:

1. дотримання;

2. виконання;

3. використання;

4. застосування.

Залежно від того, що спонукає людину до правомірної поведінки:

1. правомірна поведінка, заснована на глибокому усвідомленні необхідності права та виконуваного їм регулювання.

2. підкорення правовим розпорядження без глибокого і всебічного усвідомлення. (діятитиму як всі) – конформістська (погоджувальна) поведінка;

3. поведінка відповідає правовим розпорядженням, але здійснюється через страх покарання, державного примушення (маргінальна поведінка).

Правомірна поведінка може бути:

1. дією (активна форма);

2. бездіяльністю (пасивна форма).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 369 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...