Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормативно-правовий акт



Нормативно-правовий акт – це акт-документ, який виходить від спеціально уповноваженого державного органа та містить норми права, що носять загальнообов'язковий характер і забезпечені державою.

Дане джерело є найбільше поширеним у сучасному світі. Основними суб'єктами права, що приймають і видають нормативно-правові акти, є відповідні правотворчі органи держави, органи місцевого самоврядування (у межах своєї компетенції), весь народ у процесі референдуму (всенародного голосування).

Основними характеристиками нормативно-правового акта є загальна обов’язковість, державна забезпеченість, нормативність, формальна визначеність. Наприклад, Закон України „Про інформацію” [40].

Усі держави світу у сфері правового регулювання, тією чи іншою мірою, використовували закон, звичай, прецедент. Закон з давніх часів став пріоритетною формою романо-германського права. У наш час зростає його роль в англо-американській, змішаній і традиційно-общинній сім'ях правових систем.

Закон як міра охоронюваного державою права є найбільш ефективним виразником права та його досконалою формою. Судовий прецедент, як і нормативно-правовий договір, дають менше можливостей для врахування думки громадськості, що, однак, не заважає прояву тенденції до зростання їх ролі як субсидіарних джерел (форм) права.

Пріоритетна роль закону забезпечена його досконалістю, досягти якої можна у разі дотримання конкретних вимог до закону як до форми (джерела) права (нормативно-правового акту), так і до норм права, що утворюють зміст закону (регуляторів суспільних відносин). Головною вимогою до якості закону є його відповідність праву, невідчужуваним правам людини, що в основному зафіксовані в міжнародно-правових документах ООН, у принципах і нормах міжнародного права, в конституціях і конституційних законах цивілізованих держав.

Особлива роль закону обумовлена тим, що при його створенні можливе найбільш повне та точне врахування й закріплення усвідомлених суспільством потреб, які є морально виправданими. Приписи закону повинні мати точного соціального адресата: якщо закон не виконує своєї функції з упорядкування соціальних конфліктів і закріплення нормативно-правової моделі їх вирішення, не відповідає моральним принципам, він позбавлений потенційних можливостей ефективної реалізації. На перший план тут виходить діалектика взаємозв’язків юридичної форми та її матеріального змісту – суспільних відносин і моральних потреб, які формують право. Закон як результат прояву влади в державі не є силою, що створює право, а виступає формою, в якій право знаходить свій зовнішній прояв. Пріоритетність правового закону серед інших форм (джерел) права і в системі нормативно-правових актів надає можливість реалізувати принцип верховенства права.

У системі класифікації звичайних законів за видами, за юридичною чинністю доцільно виділяти:

- кодифіковані та некодифіковані (поточні);

- поточні закони за часом дії на: постійні, тимчасові, надзвичайні.

Аналіз звичайних законів дозволяє виділити серед законів, що матеріалізують зміст волі законодавця:

- загальні (кодифіковані та некодифіковані, поточні) та спеціальні;

- серед законів, що матеріалізують форму закону або міжнародного публічного договору – спеціалізовані.

Спеціальні закони за змістом: статусні, тематичні, проблемно-ситуаційні, орієнтаційні (установчі та програмні) та реформувальні.

У класифікації спеціалізованих законів за об'єктом дії можна виділити: закони про введення в дію (скасування) законів і закони про ратифікацію міжнародних договорів (оперативно-забезпечувальні або забезпечувальні закони).

У сучасній нормативно-правовій міжнародній практиці використовуються також і загальні модельні закони, внутрішньодержавні (у федераціях) і міждержавні модельні закони; що на відміну від закону держави, обов'язкового для її громадян, міждержавні модельні закони розробляються, як правило, міжнародними організаціями, які не вправі нав'язувати його державі.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 431 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...