Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи забезпечення кримінального провадження



Поняття та сутність заходів забезпечення кримінального провадження. Співвідношення категорій "заходи забезпечення кримінального провадження" та "заходи кримінально-процесуального примусу".

Проблема систематизації заходів забезпечення кримінального провадження. Класифікація заходів забезпечення кримінального провадження. Невичерпність переліку заходів забезпечення кримінального провадження положеннями Розділу 2 Кримінального процесуального кодексу (поміщення особи, яка після досягнення 11-річного віку до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність, у приймальник-розподільник для дітей (ч. 4 ст. 499 КПК); попередження про можливість видалення із зали судового засідання (ст. 330 КПК); попередження про відповідальність за неповагу до суду (ст. 330 КПК); покладення на спеціаліста витрат, пов’язаних з оголошенням перерви в судовому засіданні, при його неприбутті до суду без поважних причин або неповідомлення про причини неприбуття (ст. 72 КПК)).

Мета, підстави та умови застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Особливості застосування заходів забезпечення кримінального провадження у досудовому та судовому провадженні.

Особливості розгляду клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження слідчим суддею. Особливості доказування при вирішенні питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження слідчим суддею.

Виклик слідчим, прокурором та судовий виклик. Порядок здійснення виклику, наслідки неприбуття на виклик.

Привід як захід забезпечення кримінального провадження: поняття та загальна характеристика. Клопотання про здійснення приводу, його розгляд слідчим суддею, судом. Виконання ухвали про здійснення приводу.

Грошове стягнення як захід забезпечення кримінального провадження: поняття та загальна характеристика. Особи, на яких може бути накладено грошове стягнення. Клопотання про накладення грошового стягнення, його розгляд слідчим суддею, судом. Скасування ухвали про накладення грошового стягнення.

Тимчасове вилучення документів, які посвідчують користування спеціальним правом, його наслідки. Тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом як захід забезпечення кримінального провадження: поняття та загальна характеристика. Клопотання про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом, його розгляд та вирішення слідчим суддею. Продовження строку тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом.

Відсторонення від посади як захід забезпечення кримінального провадження: поняття та загальна характеристика. Особливості відсторонення від посади осіб, які призначаються Президентом України, та суддів. Клопотання про відсторонення від посади, його розгляд та вирішення слідчим суддею, судом. Продовження строку відсторонення від посади та його скасування.

Тимчасовий доступ до речей і документів як захід забезпечення кримінального провадження: поняття та загальна характеристика. Розмежування тимчасового доступу до речей і документів із тимчасовим вилученням майна, арештом майна, витребуванням та отриманням від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів. Клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, його розгляд та вирішення слідчим суддею, судом. Типові недоліки клопотань про тимчасовий доступ до речей і документів. Типові проблеми, що виникають у судовій практиці, при розгляді та вирішенні клопотань про тимчасовий доступ до речей і документів. Виконання ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів, наслідки її невиконання. Фіксування тимчасового доступу до речей і документів.

Тимчасове вилучення майна як захід забезпечення кримінального провадження: поняття та загальна характеристика. Порядок тимчасового вилучення майна. Припинення тимчасового вилучення майна. Розмежування тимчасово вилученого майн із іншими видами майна, вилученими під час огляду, обшуку, тимчасового доступу до речей і документів.

Арешт майна як захід забезпечення кримінального провадження: поняття та загальна характеристика. Клопотання про арешт майна, його розгляд та вирішення слідчим суддею, судом. Типові недоліки клопотань про арешт майна. Типові проблеми, що виникають у судовій практиці, при розгляді та вирішенні клопотань про арешт майна. Скасування арешту майна.

Запобіжні заходи у системі заходів забезпечення кримінального провадження. Поняття та загальна характеристика запобіжних заходів. Система запобіжних заходів: особисте зобов’язання; особиста порука; застава; домашній арешт; тримання під вартою; затримання особи; передання неповнолітніх підозрюваних чи обвинувачених під нагляд батьків, опікунів чи піклувальників; передання неповнолітніх підозрюваних чи обвинувачених, які виховуються в дитячій установі під нагляд адміністрації цієї установи. Проблеми віднесення до запобіжних заходів передання особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім’ї з обов’язковим лікарським наглядом; поміщення особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку; екстрадиційного арешту.

Мета, підстави та умови застосування запобіжних заходів. Тлумачення поняття "ризик" у контексті застосування запобіжних заходів. Обставини, що враховуються при обранні запобіжного заходу.

Клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжних заходів. Типові недоліки клопотань про застосування запобіжних заходів. Відкликання, зміна або доповнення клопотання про застосування запобіжного заходу. Строки розгляду клопотання. Забезпечення прибуття особи для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу (судовий виклик, привід, ухвала про дозвіл на затримання з метою приводу). Порядок розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу. Ухвала про застосування запобіжних заходів. Додаткові обов'язки, що покладаються на підозрюваного, обвинуваченого (ч. 5 ст. 194 Кримінального процесуального кодексу). Застосування електронних засобів контролю. Зміна запобіжного заходу (за клопотанням слідчого, прокурора; за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого). Скасування запобіжного заходу.

Особисте зобов’язання як запобіжний захід, поняття та загальна характеристика.

Особиста порука як запобіжний захід, поняття та загальна характеристика.

Домашній арешт як запобіжний захід, поняття та загальна характеристика.

Застава як запобіжний захід, поняття та загальна характеристика.

Тримання під вартою як запобіжний захід, поняття та загальна характеристика, спеціальні умови застосування. Строк дії ухвали про тримання під вартою, продовження строку тримання під вартою. Загальні обов’язки судді щодо захисту прав людини. Використання практики Європейського суду з прав людини при обранні, зміні та скасуванні тримання під вартою.

Затримання як запобіжний захід. Види затримання. Затримання за ухвалою слідчого судді, суду з метою приводу. Особливості затримання особи без ухвали слідчого судді, суду. Строки затримання.

ТЕМА 6





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 645 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...