Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вплив пожеж і вогнегасних речовин на навколишнє середовище



Велика різноманітність технологічних процесів припускає на­явність великої кількості речовин і матеріалів, багато з яких є небез­печними для здоров'я людини, навколишнього середовища і є пожежовибухонебезпечними.

Пожежа супроводжується термічним розкладом, випаровуван­ням горючих речовин, їх взаємодією з киснем повітря, підвищенням температури оточуючого середовища. Перебіг пожежі характеризу­ється такими параметрами, як масова швидкість вигорання, площа пожежі, щільність теплового потоку, тривалість, швидкість газообміну і димовиділення, температура тощо. Ці параметри ви­значають обстановку на пожежі і значення шкідливих факторів по­жежі, в тому числі тих характеристик пожежі, які призводять до тра­вмування і загибелі людей.

Вивчаючи екологічні наслідки пожеж і їх вплив на навколишнє середовище слід зазначити, що пожежі часто є лихами з невідновлюваними втратами і мають певні екологічні наслідки. Це стосується і лісових пожеж, і пожеж в місцях добування нафти й газу, на хімічних та інших підприємствах, на морі і суходолі.

Найчастіше із тяжкими соціальними, екологічними та економі­чними наслідками відбуваються пожежі на пожежонебезпечних та пожежовибухонебезпечних промислових об'єктах, до яких відно­сяться:

- підприємства хімічної, нафтопереробної та целюлозно-паперової промисловості;

- підприємства, що використовують газо- та нафтопродукти як сировину для енергоносіїв;

- газо- та нафтопроводи;

- усі види транспорту, що перевозять вибухо- та пожежонебезпечні речовини;

- підприємства, що використовують або виготовляють лакофарбувальні матеріали;

- паливнозаправні станції тощо.

Екологічні наслідки пожеж і їх вплив на навколишнє середовище можна поділити на такі напрями:

· перший стосується безпосередньо впливу пожежі, процесів горіння і вибуху в зв’язку з природними явищами: теплопересуванням, водообертанням і циркуляцією атмосфери, а також процесами і явищами, викликаними пожежами (випромінювання тепла, тепло-, газо- і вологообмін);

· другий охоплює сферу діяльності пожежної охорони. Це забруднення навколишнього середовища різними вогнегасними засобами: порошками, піноутворювачами, вуглекислотами, хладонами та ін., які застосовують при гасінні пожеж.

Негативна дія пожеж на стан довкілля включає:

· тепловий вплив;

· вплив газових продуктів горіння;

· вплив диму та інших аерозольних продуктів горіння.

Перші два види впливів є більш вивченими: тепловий вплив харак­теризується температурою, теплотою пожежі і густиною теплового по­току; вплив газових продуктів - їх токсичністю і концентрацією. Най­менш вивченим є вплив диму та інших аерозольних продуктів горіння.

Слід зазначити, що є досить багато параметрів пожеж, що однозначно свідчить про складність цього явища для його опису і дослідження, тому розгляд по­жежі як джерела забруднення навколишнього середовища є важливим аспектом захисту довкілля.

Стан навколишнього середовища в загальному випадку характе­ризується кінцевим набором параметрів, частина яких змінюється під впливом пожежі, тобто є функцією пожежі.

Основними з цих параметрів можна вважати:

· загальна кількість забруднюючих домішок (аерозольних про­дуктів горіння), що надійшли в приземний шар атмосфери в ре­зультаті пожежі; та інших продуктів;

· концентрації забруднюючих домішок (аерозольних продуктів горіння) на підстилаючій поверхні в районі пожежі та інших про­дуктів горіння.

Встановлення цих чинників є дуже важливою, але й дуже складною задачею фізико-хімічного опису процесів горіння. Таким чином, можна бачити, наскільки важкою для кількісного аналізу є повна оцінка впливу пожежі на стан навколишнього середовища.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2151 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...