Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Посібник



ВІННИЦЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

ПОСІБНИК

щодо вивчення курсу з дисципліни

«ЕКОЛОГІЯ»

для слухачів заочної форми навчання

підготовки молодшого спеціаліста за спеціальністю

5.17020301 „Організація та техніка протипожежного захисту ”,

галузі знань 1702 “Цивільна безпека ”,

кваліфікація 3119 „Технік з аварійно-рятувальних робіт ”

Вінниця 2012


ВІННИЦЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник Вінницького

вищого професійного училища

цивільного захисту

полковник служби

цивільного захисту

М.Г. Говорущак

„_____” _______________ 2012 року

ПОСІБНИК

щодо вивчення курсу з дисципліни

«ЕКОЛОГІЯ»

для слухачів заочної форми навчання

підготовки молодшого спеціаліста за спеціальністю

5.17020301 „Організація та техніка протипожежного захисту ”,

галузі знань 1702 “Цивільна безпека ”,

кваліфікація 3119 „Технік з аварійно-рятувальних робіт ”

Вінниця 2012


Посібник щодо вивчення курсу з дисципліни

«ЕКОЛОГІЯ» для слухачів заочної форми навчання підготовки молодшого спеціаліста за спеціальністю 5.17020301 „Організація та техніка протипожежного захисту ”

галузі знань 1702 “Цивільна безпека ”

кваліфікація 3119 „Технік з аварійно-рятувальних робіт ”

Посібник розроблено відповідно до освітньо-професійної програми підготовки молодшого спеціаліста за спеціальністю 5.17020301 «Організація та техніка протипожежного захисту» на основі навчальної програми дисципліни «Екологія», затвердженої начальником Вінницького вищого професійного училища цивільного захисту 2009 року.

Укладач: Блажко О.О. – спеціаліст ІІ категорії

Розглянуто і схвалено на засіданні

цикловою комісією математичної та природничо-наукової підготовки

Протокол №___ від «____» _____2012 року

Голова циклової комісії

Бистрицька Г.І.


Зміст

Вступ. 5

Загальні методичні вказівки. 7

Зміст дисципліни. 8

Методичні вказівки з самостійного вивчення матеріалу. 15

і переказу теоретичних питань. 15

Питання для самоперевірки ……………………………………………….. 53

Орієнтовний перелік питань підготовки до заліку. 90

Умовні позначення, які прийнятті в посібнику. 92

Література. 93

Додатки ……...........…………………………………………………………..93


Вступ

В Законі України “Про пожежну безпеку” визначено, що забезпечення пожежної безпеки є невід’ємною частиною державної діяльності з охорони життя та здоров’я людей, національного багатства та навколишнього середовища. Діючий закон визначає загальні правові, екологічні та соціальні засади забезпечення пожежної безпеки.

В ст. 14 даного Закону чітко сказано, що основними задачами пожежної охорони є:

- гасіння пожеж, рятування людей та надання допомоги в ліквідації наслідків аварій, катастроф та стихійних лих;

- захист матеріальних цінностей;

- охорона навколишнього природного середовища.

Задачі, сформульовані Законом, визначають статус пожежної охорони, як однієї з основних сил, що використовуються для ліквідації наслідків екологічних катастроф, аварій на промислових об’єктах, що викликані пожежами, витіканням ЛЗР, токсичних, корозійноактивних речовин, які забруднюють всі компоненти біосфери. Отже, особовий склад пожежної охорони повинен мати відповідний рівень знань в області екології.

“Екологія” – навчальна дисципліна, яка вивчає взаємозв’язок між організмами та середовищем їх існування. Саме екологія є науковою базою раціонального природокористування, першочерговими завданнями якої є подолання екологічних кризових явищ у біосфері, Землі, запобігання глобальному забрудненню довкілля та забезпечення екологічної безпеки.

Мета дисципліни «Екологія» - засвоєння і формування знань про основні закономірності взаємовідносин “людина – навколишнє природне середовище, особливості впливу антропогенних чинників на природне середовище та його зворотну дію, методи управління процесами природокористування, а також ознайомлення з екологічними аспектами пожежної небезпеки техногенної сфери та основними напрямками діяльності пожежної охорони з профілактики та гасіння пожеж, які відрізняються підвищеною екологічною небезпекою. Знання цих теоретичних положень дозволить не тільки глибоко усвідомити сутність екологічної кризи в Україні, і чинники, які призводять до екологічної кризи, але й навчитись застосовувати базові фундаментальні екологічні знання при формуванні особливого ставлення до об’єктів природи і суспільства; набути навичок оцінювати надзвичайні ситуації, зв’язані з пожежами та їх наслідки для довкілля; організувати людську діяльність в умовах жорсткої екологічної реальності у вирішенні районних, галузевих і національних проблем. Вивчення даної дисципліни сприяє формуванню активної природоохоронної життєвої позиції у майбутніх фахівців пожежної охорони.

Курс «Екологія» включає інформацію про фундаментальні, теоретичні, глобальні, екологічні й ресурсно-галузеві екологічні проблеми, стратегію, тактику і методи їх вирішення.

Теоретичний матеріал базується на основі таких дисциплін як “Безпека життєдіяльності”, “Основи теорії розвитку та припинення горіння”, “Медична підготовка”, „Пожежна тактика”, „Радіаційний та хімічний захист”, «Економічна теорія».

Зміст курсу «Екологія» побудовано на основі сучасних уявлень про сутність, структуру, цілі й завдання екології, її значення в житті суспільства, професійній діяльності особового складу пожежної охорони. Програма розроблена з урахуванням сучасних вимог до рівня екологічних знань, наявності базових екологічних знань, отриманих у школі, світового й вітчизняного досвіду.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 193 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...