Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спряження дуги з прямою



Зовнішнє спряження (рис. 134)

Для побудови такого спряження проводять коло радіусом R і пряму АВ. Паралельно прямій АВ на віддалі, що дорівнює радіусу r (радіус дуги спряження), проводять пряму „ав”.

З центра О проводять дугу радіусом, величина якого дорівнює сумі радіусів R + r, до перетину з прямою „ав” в точці O1. Точка O1 є центр дуги спряження.

Точку спряження С знаходять на перетині прямої ОО1 з дугою ко­ла радіуса R. Точка спряження С1 є перетин перпендикуляра, опу­щеного з центра О1 на пряму АВ. З центра О1 розхилом циркуля рівним r проводять дугу між точками С та С1.

Аналогічною побудовою знаходять точки спряження С2 і C3.

Рис. 134


Внутрішнє спряження (рис. 135)

Проводять дугу радіусом R та пряму АВ. Центр дуги спряження О1 знаходять на перетині допоміжної прямої, проведеної паралельно до прямої АВ на віддалі r, з дугою проведеною з центра О радіусом, який дорівнює R - r. Точка cпряження С1, є перетин перпендикуляра, опущеного з точки О1, на пряму АВ.

Перетин прямої ОО1 з дугою кола радіуса R утворює точку спря­ження С. З центра О1 розхилом циркуля r проводимо дугу між точ­ками спряження С і С1.

Рис. 135


Спряження дуг між собою

Розрізняють три типи спряжень дуг кола між собою: зовнішнє, внутрішнє і мішане.

Зовнішнє спряження (рис. 136)

Задано два кола радіусом R1 і R2, з центрами O1 і О2, а також радіус спряження R. Для проведення зовнішнього спряження з центра O1, радіусом R1 + R2 проводимо дугу, а з центра О2 радіусом R2 + R проводимо другу дугу до взаємного перетину в точці О. Точка О буде центром спряження. Точки спряження А і В визначають як точки пере­тину дуг кіл з прямими ОО1 і ОО2. Розхилом циркуля рівним радіусу спряження R, проводять дугу між точками А і В, яка і буде дугою спряження.

Внутрішнє спряження (рис. 137)

Рис. 136
Для проведення внутрішнього спряження двох кіл з радіусами R1 і R2, центрами O1 і О2 радіусом спряження R з центрів O1 і О2 проводять дві дуги радіусами RR1 і RR2 до перетину в точ­ці О, яка буде центром спряження. Прямі ОО1 і ОО2, перетинаючи дуги заданих кіл, дають точки спряження А і В.

       
 
Рис. 137
 
Рис. 138


Мішане спряження (рис. 138)

Центр спряження О знаходять як точку перетину двох допоміжних дуг, проведених з центрів O1 і О2 заданих кіл радіусами R + R1 і RR2. Провівши прямі ОО1 і ОО2 до перетину з дугами кіл отри­маємо точки спряження А і В, які з’єднаємо дугою радіусом спря­ження R.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 964 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...