Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Квадрат



Нанесення розміру квадрата показано на (рис. 90). Якщо розмір квадрату став­лять тільки з однієї сторони, то перед розмірним числом проставляють знак „□”, а якщо з двох сторін, то знак не простав­ляють. Якщо квадрат на кресленні зобра­жений прямою лінією, то розмір квадрату проставляється із знаком „□”, а тонкі лінії, проведені по діагоналі, означають плоску повер­хню, щоб при читанні креслення не прийняти цей елемент за цилінд­ричний (рис. 91).

       
 
Рис. 90
 
Рис. 91


3. Основні геометричні побудови

Загальні положення

Геометричні побудови застосовують для розв’язку різних задач графічним способом з використанням креслярських інструментів. Точність креслення залежить від правильності та акуратності виконання гео­метричних побудов. Геометричні побудови необхідно виконувати твер­дим олівцем (Т, 2Т), суцільними тонкими лініями.

Під геометричними побудовами розуміють елементарні побудови на площині, в основі яких лежать певні геометричні закони.

До геометричних побудов належать: побудова перпендикулярних і паралельних прямих, ділення відрізків, кутів, побудова многокутників, поділ кола тощо.

Ділення відрізка прямої

Ділення відрізка прямої на дві рівні частини

Цю побудову можна виконати за допомогою косинця або циркуля. Беруть косинець з кутами 45° або 30° і з кінців відрізка АВ про­водять прямі під кутом 45° або 30° до відрізка. Потім через точку перетину „С” проводять пряму перпендикулярно до „АВ”, яка і поді­лить заданий відрізок на дві рівні частини (рис. 92).

Рис. 92


Рис. 93
Щоб поділити відрізок прямої на дві рівні частини за допомогою циркуля, з кінців відрізка „АВ”, як з центрів, радіусом, величина якого більша за половину відрізка „АВ” проводять дуги з точок „А” та „В” до взаємного перетину в точках „С” та „Д”. Спо­лучивши точки „С” та „Д”, поділимо відрізок „АВ” точкою „Е” на дві рів­ні частини (рис. 93).

Ділення відрізка прямої на довільну кількість частин.

Щоб поділити відрізок „АВ”, наприклад на 5 рівних частин (рис. 94) з точки „А” відрізка „АВ” проводять пряму під довільним кутом, на якій відкладають п’ять довільних рівних відрізків. Кінець п’ятого відрізка (точку 5) сполучають з точкою „В”. Провівши через точки 1, 2, 3, 4 прямі паралельні прямій „5В”, по­ділимо відрізок „АВ” на п’ять рівних частин.

Рис. 94





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 550 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...