Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека праці при застосуванні установок для опромінення



У тваринництві широке застосування знайшло опромінення тварин ультрафіолетовими, а молодняка (телят, поросят, ягнят, курчат) інфрачервоними променями. Під впливом помірного ультрафіолетового опромінення відбувається підвищення природної резистентності організму і продуктивності тварин. Інфрачервоні промені застосовують для обігріву молодняка в зимовий період. Ультрафіолетові і інфрачервоні опромінювачі і опромінювальні установки при неправильній експлуатації можуть бути небезпечними для обслуговуючого персоналу в частині ураження електричним струмом і пошкоджувати очі ультрафіолетовими променями.

Тваринницькі приміщення, у яких використовуються опромінювальні установки, належать до приміщень з підвищеною небезпекою ураження людей і тварин електричним струмом, а свинарники – до особливо небезпечних.

Для живлення опромінювачів електричним струмом використовується напруга 220 В. При цьому підвішувати опромінювачі стаціонарних установок необхідно на висоті не менше 2,5м від підлоги (землі), а пересувні установки –залежно від виду тварин, але не менше 1м від підлоги.

При меншій висоті підвісу опромінювачів конструкція їх повинна захищати від дотику до контактних ламп, патронів, які перебувають під напругою. Для захисту від ураження електричним струмом при порушені ізоляції фазних проводів і з’єднань їх з металевими не струмоведучими частинами опромінювачі заземлюють або занулюють. Останнє застосовують лише в мережах із заземленою нейтраллю (це державна мережа України). Заземленню або зануленню підлягають металеві корпуси опромінювачів, вимикачів, трансформаторів, дроселів, а також троси для підвішування проводів і арматури.

Не допускається попадання прямих променів від ртутно-кварцових ламп типу ПРК на відкриті частини тіла і в очі тих, хто працює або виключає. Обов’язково потрібно захищати очі окулярами з димчастого скла.

При тривалій роботі опромінюючих установок з лампами типу ПРК у повітрі приміщень можливе скупчення значної кількості озону й окису азоту. Якщо об’єм приміщення малий, а опромінюючі установки працюють довго, то обов’язково під час опромінення або зразу після нього приміщення провітрюють.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 413 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...