Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технічні засоби безпеки



Травмування працівника можливе як при безпосередньому контакті його з джерелами небезпеки, так і на деякій відстані від нього, при недопустимому зближенні.

Простір, у якому постійно діє чи періодично виникає НВФ називається небезпечною зоною.

Небезпечна зона може викликати коло рухомих елементів, а також елементів, що крутяться, поблизу вантажів, які переміщуються підйомно-транспортними машинами. Наявність небезпечної зони може бути пов'язана з небезпекою пораження електричним струмом, з можливістю травмування відлітаючими частинками оброблюваного матеріалу або інструменту, з вилітом деталі, що обробляється, із захватних пристосувань.

Особливу загрозу являє собою небезпечна зона, де можливий захват одягу або волосся робочими рухомими частинами обладнання. Так, велика кількість НВ здійснюється при захваті незаправленого (який розвівається) одягу в момент наближення до неогородженої рухомої деталі с/г машин.

Небезпека рухомих або крутячих деталей зростає, коли на них є виступаючі частини (головки болтів, шплінти). Коли частини машин крутяться назустріч одна одній, створюється небезпека втягнення в небезпечну зону.

Безпечна зона на сучасній с/г техніці забезпечується огороджуючими, запобіжними, блокуючими, гальмівними, сигнальними та іншими пристроями і засобами.

Захисні огородження (огороджуючі пристрої) – технічні засоби, що створюють перешкоду між людиною та НВФ і запобігають проникненню людини або частин її тіла в небезпечну зону.

Відповідно до існуючих вимог усі приводи, передачі, рухомі деталі, робочі органи повинні бути обладнані захисними огородженнями, які надійно захищають від виходу (вильоту) з небезпечної зони стружки металів, агресивних рідин, гарячої води, різних випромінювань, іскор і т. д. Їх застосовують як перешкоди можливому падінню людини з висоти або в ями, траншеї тощо.

Відповідно до ДСТУ 12.4.026-76, огородження ззовні повинні бути пофарбованими у жовтий колір. На зовнішньому боці огородження наносять або прикріплюють певний попереджувальний знак (знак безпеки).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 526 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...