Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека праці при експлуатації доїльних установок



З 1 червня 1984 р. введений в дію ОСТ 46.3.2.143-83. Цей галузевий стандарт встановлює вимоги безпеки при доїнні корів, первинній переробці, зберіганні і відправці молока.

Для виключення можливості травмування персоналу, який обслуговує доїльні установки і обладнання прифермських молочних, монтаж усього обладнання необхідно проводити відповідно до інструкції, а експлуатувати в суворій відповідності до правил безпеки праці.

Вакуумні установки, компресори, електродвигуни і пускова апаратура повинні знаходитися в спеціальних ізольованих приміщеннях. Розміщення іншого обладнання в цих приміщеннях і доступ сторонніх осіб у них забороняється.

Вимикачі й запобіжні пристрої повинні бути закритого типу. Вакуумні трубопроводи в приміщеннях, де відсутня система вирівнювання потенціалів, з’єднуються з вакуум-насосом струмонепровідним патрубком довжиною не менше 1м. Вакуумні лінії трубопроводів і молокопровідну магістраль необхідно прикріплювати до опорів або спеціальних стовпів. Щоб забезпечити оператору зручний підхід і підключення доїльних апаратів, молокопровід і вакуумний провід необхідно розташовувати на висоті 1700-1900мм, а в місцях проїзду вони можуть бути підняті до 2200мм.

Однією з характерних травм доярок є термічні опіки, пов’язані з їх падінням при переміщенні відер з гарячою водою або при заповненні відер у водонагрівників. Для виключення травм з цієї причини необхідно виключити ручну доставку води до робочих місць доярок. Температура миючих розчинів при ручній обробці не повинна перевищувати 40–45о С.

При розбиранні і збиранні молокопроводу доїльної апаратури обслуговуючий персонал для виключення травм рук повинен дотримуватись обережності зі скляними виробами. При наявності тріщин або сколів скляні трубки повинні бути вибракувані. Під час дослідження молоковакуумпроводів на герметичність усі тварини, розміщені в корівниках, повинні бути виведені з нього.

Робітників, зайнятих на промиванні і дезінфекції доїльної апаратури, молокопроводів, охолоджувачів і молокозбірників, забезпечують спеціальним захисним одягом: окуляри, гумові рукавиці, прогумовані фартухи, гумові чоботи та іншим.

Ретельна мийка і дезінфекція ємностей, тари, обладнання і молокопроводів – необхідна умова виробництва молока й молочних продуктів. Залишки молока й молочних продуктів видаляють різними миючими засобами і гарячою водою. При приготуванні миючих розчинів забороняється працювати без запобіжних окулярів, гумових рукавиць і взуття, прогумованого фартуха.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 556 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...