Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль і значення аналізу активів підприємства



Активи підприємства — це засоби господарюючого суб’єкта, які потрібні для його функціонування у різних формах діяльності з метою одержання прибутку. Відповідно до принципів ведення бух­галтерського обліку та складання фінансової звітності за міжна­родними стандартами активи підприємства класифікуються за різними ознаками.

За формою функціонування активи поділяються на: матері­альні, нематеріальні, фінансові. Матеріальні активи — мають ма­теріально-речову форму (основні засоби, незавершене вироб­ництво, запаси готової продукції, інші матеріальні цінності). Нематеріальні активи — це права на викори­стання окремих видів природних ресурсів, патентні права на вико­ристання винаходів, права на товарний знак чи товарну марку, права на використання програмних продуктів. Фінансові акти­ви це грошові активи у національній та іноземній валюті, всі форми дебіторськії заборгованості та фінансові інвестиції.

За характером участі у господарському обороті активи поді­ляються на: довготермінові (необоротні) і короткотермінові (обо­ротні). Саме за цією ознакою вони відображені у активі балансу.

За характером обслуговування активи поділяють на опе­раційні й інвестиційні. До операційних активів належать основні виробничі засоби, нематеріальні активи операційної діяльності, оборотні операційні активи. До інвестиційних активів відносять реальні інвестиції та коротко- і довгострокові фінансові вкладення.

За джерелами формування активи поділяють на валові та чисті. Валові активи — це вартість підприємства, утворена за раху­нок власного і залученого капіталу. Чисті активи сформовані лише за рахунок власного капіталу.

За чутливістю до інформаційних процесів активи поділяються на: монетарні та немонетарні. До монетарних належать грошові кошти, депозити, короткострокові фінансові вкладення і засоби в розрахунках. Немонетарні активи — основні засоби, запаси, готова продукція, незавершене будівництво, товари. Монетарні та немонетарні активи відрізняються за необхідністю їх переоцінки при зміні цін.

За рівнем ліквідності активи класифікують залежно від мож­ливостей їх переведення у засоби платежу. За цією характеристи­кою виділяють активи: абсолютноліквідні, високоліквідні, середньоліквідні, низьколіквідні, неліквідні. Абсолютно ліквідні акти­ви — грошові кошти в національній і іноземній валютах. Високоліквідними є короткострокові фінансові інвестиції та короткост­рокова дебіторська заборгованість. До середньоліквідних нале­жать всі види дебіторської заборгованості, крім короткотерміно­вої, і запаси готової продукції. Низьколіквідні активи — це запаси матеріальних ресурсів, незавершене виробництво, незавершене будівництво, основні засоби, нематеріальні активи та довго­термінові фінансові вкладення. Неліквідними активами є безнадій­на дебіторська заборі ованість і витрати майбутніх періодів.

Завдання аналізу активів:

— оцінка стану, структури та динаміки зміни активів підприємства;

— оцінка впливу зміни активів на зміну фінансового стану підприємства;

— виявлення причин, позитивних і негативних тенденцій зміни ак­тивів підприємства;

— аналіз і оцінка ефективності функціонування активів під­приємства.

Детальнішу характеристику зміни фінансового стану за акти­вами підприємства можна отримати при аналізі їхніх окремих видів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 707 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...