Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз інших доходів і витрат



Окрім прибутку (збитку) від реалізації продукції підприємства можуть мати фінансові результати від іншої реалізації. Зазвичай, вони виникають за операціями з майном підприємства. До них відносяться:

Ÿ прибутки (збитки) від реалізації основних засобів, нематеріальних активів, виробничих запасів, фінансових активів та іншого майна;

Ÿ списання основних засобів у зв’язку з їх моральною зношеністю;

Ÿ здавання приміщень в оренду;

Ÿ утримання, законсервованих об’єктів та виробничих потужностей;

Ÿ анулювання виробничих замовлень (договорів);

Ÿ припинення виробництва, яке не дало прибутків;

Ÿ прибутки (збитки) від реалізації продукції підсобного сільського господарства, надання послуг автотранспорту та ін.

Аналіз фінансових результатів від іншої реалізації передбачає оцінку цих операцій з погляду законності їх здійснення, правильності оцінки майна, що реалізується, визначення затрат з реалізації та прибутку. Прибуток порівнюють за кілька звітних періодів, уста­новлюють динаміку.

Слід мати на увазі, що в практиці роботи підприємств прибутки (збитки) від іншої реалізації можуть плануватися (наприклад, надання послуг автотранспорту, реалізація продукції підсобного сільського господарства). Фінансові результати за цими видами діяльності підлягають глибокому аналізові, у ході якого виявляють причини понадпланових збитків, розробляють заходи щодо їх усунення в майбутньому.

В умовах ринкової економіки значно зріс вплив інших доходів і витрат (фінансових результатів від позареалізаційних операцій) на формування остаточних фінансових результатів діяльності підприємства.

Прибутки і збитки від позареалізаційних операцій являють собою суми, які пов’язані з управлінням підприємством, інвестиційними та фінансовими операціями, а також суми, що стосуються надзвичайної діяльності підприємства.

У ході аналізу насамперед потрібно провести дослідження складу та структури адміністративних витрат і витрат на збут, визначити динаміку цих витрат та їх вплив на фінансові результати, що стосуються операційної діяльності підприємства.

Особливу увагу слід приділити аналізові штрафів, пені та неустойок за угодами постачання та збуту. Вивчають їх склад і динаміку, виявляють винуватців. Та обставина, що підприємство саме може отримувати подібні санкції, не повинна слугувати пом’якшуючим моментом у порушенні ним виконання своїх договірних зобов’язань. Тому всю суму сплачених санкцій потрібно розглядати як резерв збільшення прибутку.

У складі інших доходів і витрат нерідко трапляються прибутки і збитки попередніх років, виявлені підприємством у звітному році. Якщо вони значні, то це свідчить, у кращому разі, про низький рівень звіту за попередній рік, а в гіршому — про викривлення показ­ника собівартості продукції попереднього року. Тому їх аналізові потрібно приділити належну увагу.

При вивченні збитків від стихійних лих слід мати на увазі, що часто на цю статтю можуть відносити втрати, які викликані безго­сподарністю, а також збитки від нестач і крадіжок.

За наявності збитків від списання безнадійної дебіторської заборгованості потрібно виявити, через які обставини виникла ця заборгованість, чи була передана справа до господарського суду, яке його рішення. Збитки за цією статтею здебільшого свідчать про низький рівень постановки обліку та контролю за станом розра­хунків. При цьому виявляються обліковці, які пропустили терміни стягнення заборгованості.

Аналізуючи витрати на збут, зокрема витрати на пакувальні матеріали, на рекламу, вивчення ринків збуту, інші маркетингові дослідження, слід пам’ятати, що економія на цих видах витрат не завжди є бажаною, оскільки саме від цих чинників залежить збіль­шення обсягу продажу.

Контрольні запитання:

1. Якими джерелами інформації користуються під час аналізу обсягу реалізації?

2. Напрями аналізу обсягу реалізації.

3. Які фактори впливають на обсяг реалізації?

4. Які резерви збільшення обсягу реалізації?

5. Дайте визначення собівартості продукції та розкрийте значення цього показника в підвищенні ефективності діяльності підприємства.

6. За якими ознаками групуються витрати підприємства на продукцію?

7. Сформулюйте основні завдання аналізу собівартості продукції (робіт, послуг).

8. Як обчислити витрати на 1 грн. обсягу промислової продукції?

9. Назвіть фактори, які впливають на собівартість продукції.

10. Який метод аналізу застосовують для оцінки витрат за їх елементами та статтями?

11. Які виграти відносяться до прямих?

12. Назвіть чинники, які впливають на відхилення фактичних матеріальних витрат від планових, фактичних витрат на оплату праці від планових та методику обчислення впливу цих чинників.

13. Що включають до складу загальновиробничих витрат та якими методами проводять оцінку цих витрат?

14. Для чого використовують результати аналізу витрат і собіваргості?

15. Сформулюйте основні положення проведення аналізу інших доходів та витрат.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 684 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...