Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функції опорно-рухового апарату



▪ опорна - фіксація м'язів і внутрішніх органів;

▪ захисна - захист життєво важливих органів;

▪ рухова - забезпечення простих рухів, рухових дій і діяльності;

▪ ресорна - пом'якшення поштовхів і струсів;

▪ участь у теплообміні і терморегуляції організму;

▪ участь у забезпеченні життєво важливих процесів - мінеральний обмін, кровообіг, кровотворення і інші.

75% від загальної ваги людини становить опорно-руховий апарат, в який входять м'язи, кістки, суглоби, сухожилля, зв'язки і хрящі. Опорно-руховий апарат надає тілу людини певну форму, завдяки йому вона може стояти прямо і пересуватися. Кістковий скелет - частина опорно-рухового апарату - є хребтом для різних органів і тканин, він захищає від ушкоджень такі життєво важливі органи, як головний і спинний мозок, серце і легені. В кістках накопичуються необхідні організму мінеральні речовини: кальцій і фосфор. Кістки містять кістковий мозок, в якому утворюються всі клітини крові - еритроцити, лейкоцити і кров'яні пластинки. До кісток прикріплюються м'язи, які за рахунок скорочення і розслаблення волокон роблять можливими рухи різних частин тіла. Завдяки скороченню м'язів виділяється тепло і підтримується нормальна температура тіла.

Кістковий скелет умовно поділяють на дві частини: осьовий і додатковий. До осьового скелета відноситься хребетний стовп (26 кісток), череп (29 кісток), грудна клітка (25 кісток); до додаткового - кістки верхніх (64 кістки) і нижніх (62 кістки) кінцівок.

Хрящі

Хрящ являє собою щільне утворення, одночасно міцне і гнучке. Хрящова тканина - один з різновидів сполучної тканини, яка виконує в організмі опорні функції. Структура хряща дозволяє йому відчувати оборотну деформацію і в той же час зберегти здатність до обміну речовин і розмноження. Його головні компоненти - хрящові клітини (хендроцити) і позаклітинний матрикс, що складається з волокон і основної речовини. Залежно від переважання колагенових, еластичних волокон або основної речовини розрізняють гіаліновий, еластичний і волокнистий хрящ. Особливістю хряща, порівняно з іншими видами тканин в організмі є те, що в ньому мало клітин і вони оточені великою кількістю міжклітинного простору - матриксу.

Біомеханічні властивості хрящів роблять їх високоспецифічними і по суті унікальними компонентами опорно-рухового апарату.

а) беруть на себе дію зовнішніх механічних сил стиснення і розтягування; розподіляють ці сили рівномірно, поглинають і розсіюють їх, переводячи аксіально-направлені сили в тангенціальні (в суглобах кінцівок, хребта і т.д.);

б) утворюють стійкі до зношування поверхні зчленувань скелета, беруть участь у формуванні мастильного апарату в синовіальних суглобах;

в) є місцем прикріплення і опорою для м'яких тканин і м'язів; утворюють порожнини в місцях контакту з зовнішнім середовищем (хрящі носа, вух, органів дихання).

Допоміжні утворення суглобів різноманітні - зв'язки; суглобові диски; суглобові меніски; суглобові губи.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1664 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...