Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Витрата мін у мінному полі



Тип мінного поля   Тип мін   Витрата мін на 1 км МП, шт. Ймовірність ураження на МП
Протитанкове     Протипіхотне   Протигусеничні Протиднищеві: -зі штировим зривником -з неконтактним зривником Фугасні: типу ПМН типу ПФМ Осколкові: типу ПОМ типу ПОМЗ-2М типу ОЗМ-72 типу МОН-50   350-400 300-400   400 і більш   150-300 230-375 40-60 0,65   0,65 0,68-0,75   0,09 -   - 0,44-0,58 0,54-0,69 -

Встановлення ПТМП і ППМП у глибині оборони здійснюється в основному в ході бою на виявлених напрямках наступу противника рухомим загоном загородження (РЗЗ) бригади, якому призначаються один-два напрямку дій і на кожному напрямку - основний та один-два запасних рубежі мінування, а також застосуванням засобів дистанційного мінування. Основні рубежі РЗЗ призначаються, як правило, у глибині першої позиції (тобто району оборони батальйону).

Для улаштування загороджень у ході бою вручну та із застосуванням найпростіших засобів механізації, інженерно-саперному взводу може бути виділено 200—250 протитанкових мін і до 100 кг підривних зарядів(ВР).

В умовах гірської місцевості, а також на важко прохідній місцевості, загородження влаштовуються на дорогах і в прохідних для військ ущелинах, долинах та інших гірських вузькостях, з урахуванням місткості доступних напрямків, можливого складу й характеру дій противника. На важко прохідній місцевості загородження влаштовуються в основному в гірських проходах, по окремих роз'єднаних напрямках. У рівнинних, степових і лісостепових районах, де місцевість практично доступна на усьому фронті, найбільш доцільним є рухливе мінування з улаштуванням загороджень на виявлених напрямках дій противника.

На гірських проходах руйнуються й мінуються дороги, особливо на карнизах і серпантинах, влаштовуються обвали і завали на перевалах і в дефіле, а також мінуються об'їзди.

Ділянки мінування на гірських дорогах обираються в ущелинах, на крутих поворотах, серпантинах й перевалах. З метою збільшення ділянок руйнування доріг протитанкові й спеціальні міни доцільно встановлювати з додатковими підривними зарядами.

У горах великого значення набувають протипіхотні МВЗ, що установлюються вручну й з використанням вертольотів. На гірських тропах, серпантинах, в ущелинах, дефіле й інших вузьких місцях, що доступні для піхоти, особливо ефективним є застосування мін спрямованого ураження. У вузлах перетину гірських стежок та місцях виходу їх до постійних доріг улаштовуються осередки протипіхотних загороджень із фугасних і осколкових мін та мін спрямованого ураження. При цьому частина мін установлюється з елементами на не вилучення.

У гірсько-лісистій місцевості дуже корисним є влаштування вузлів загородження, які зазвичай влаштовуються там, де обхід та спуск ускладнений або неможливий.

Вузол загороджень – це комплекс комбінованих загороджень, що влаштовуються на відносно невеликий площі місцевості, у сполученні з природними і штучними перепонами, з метою не допустити або ускладнити рух противника по найбільш важливій ділянці дорожнього напрямку та нанесення йому втрати.

Тактичні вузли загороджень створюються в системі тактичних загороджень, в межах першої та другої позиції, між батальйонними районами оборони або на флангах. Їх розміри зазвичай складають 1-1,5 км по фронту та 2-3 км у глибину.

Для здійснення дистанційного мінування можливе застосування наземних, артилерійських або авіаційних систем встановлення мінних полів.

Під час ведення оборони і для захисту підрозділів, що обороняються від танкових ударів противника, використовуєтьсягусеничний мін­ний загороджувач ГМЗ-3.

Він призначений для встановлення й авто­матичного переводу в бойовий стан протитанкових мін з контактними й не­контактними підривниками. В корпусі за­городжувача, в спеціальному контейнері, розташовано 208 протитанкових мін. Потрібний крок мінування, переведення у бойове положення, видачу мін у грунт та маскування здійснюють відповідні механізми машини, плужний та маскувальний пристрої.

Один взвод ГМЗ-3 здатен успішно про­тидіяти підрозділу з 50 тан­ків, які розгорнуті по фронту на 2,5-3 км. На такій ділянці, менш ніж за 30 хвилин, встановлюється практично непрохідне мінне поле. Універсальна система мінування УМЗ є самохідним засобом, що призначений для встановлення протитанкових, протипіхотних, змішаних, мінних полів.

Підрозділи і частини реактивної артилерії спроможні встановлювати протитанкові й протипіхотні мінні поля з використанням РСЗВ «Ураган» та «Смерч». Наприклад, одна бойова машина 9П140 РСЗВ «Ураган» з використанням реактивних снарядів 9М27К2, що оснащені 24 протитанковими мінами ПТМ-1 за 15-20 с. здатна встановити протитанкове мінне поле розмірами 800х500 м (приблизно 150 га). А батарея машин реактивної артилерії влаштовує мінне поле розміром 2400 х 500 метрів.

До дистанційного мінування можуть також залучатися вертольоти армійської авіації. Наприклад, на МІ-8Т може бути встановлений знімний мінний розкладник ВМР-2, боєкомплект якого налічує 200 шт. протитанкових мін, або система ВСМ-1. Вертоліт Мі-24В може бути спеціально обладнаний авіаційною системою мінування АСМ з боєкомплектом у 192 протитанкові або 2496 шт. протипіхотних мін. Мінування місцевості може здійснюватись у світлий або темний час доби із застосуванням ВМР-2 (з висоти 10-50 метрів, на швидкості 15-20 км/год.). Трьома вертольотами МІ-8Т за один виліт мінується площа шириною 50-80 м і довжиною 1000-1300 м з розрахунковим шагом 5-6 м й відстанню між рядами 10-30 м. Мінування системою АСМ здійснюється з висот 30-200 м вдень та 150-200 м вночі на швидкостях від 120 до 300 км/год. Одним вертольотом МІ-24В мінується площа шириною 20 м й довжиною до 800 м.

Вертолітна система ВСМ-1 призначена для встановлення протипіхотних і протитанкових мін на різноманітній місцевості. Обладнання системи мінування складається із 4-х контейнерів К-29, системи управління мінуванням і контрольно-вимірювальних приладів. На двох бортових вертольота розташовані по два контейнери, в кожному з яких встановлюються 29 касет з мінами. Загальне бойове завантаження контейнера К-29 складає:

- протитанкових мін ПТМ-3 29 шт.

- протитанкових мін ПТМ-1 87 шт.

- протипіхотних мін ПФМ-1с 1856 шт.

- протипіхотних мін ПОМ-1 232 шт.

Управління встановленням мін проводиться командиром екіпажу вертольоту. Безпосередньо біля пульту управління знаходиться бортмеханік машини. Завданням штурмана вертольота є проведення фіксації встановлених мінних полів.

Контейнерна система мінування КМГ-У призначена для транспортування й встановлення мін з бойових вертольотів. Бойове завантаження контейнерної системи КМГ-У складає: ПТМ-1 - 98 шт., ПТМ-3 - 48 шт., ПФМ-1С - 1248 шт., ПОМ-1С - 192 шт., ПОМ-2 - 80 шт.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 746 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...