Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета і основні інженерного забезпечення оборони механізованої (танкової) бригади. Роль, місце та бойове застосування підрозділів інженерних військ в обороні»



Оборона — вид загальновійськового бою. Вона має за мету відбити наступ переважаючих сил противника, завдати йому максимальних втрат, утримати важливі райони (об'єкти) місцевості й тим самим створити сприятливі умови для переходу в наступ. В залежності від бойового завдання, наявності сил і засобів, а також від характеру місцевості оборона може бути позиційною й маневреною.

Позиційна оборона — основний вид оборони. Маневрена оборона застосовується з метою завдання против­нику втрат, виграшу часу й збереження своїх сил.

Батальйон, як правило, веде позиційну оборону, в окремих ви­падках він може брати участь у маневреній обороні бригади. Баталь­йон, призначений для оборони смуги забезпечення, веде маневрену оборону самостійно.

Оборона може застосовуватися навмисно, коли наступ неможли­вий або недоцільний, зокрема на другорядних і важкодоступних на­прямках, на морському узбережжі та островах. Вимушено перехід до оборони здійснюватиметься внаслідок обстановки, що склалася несприятливо.

Оборона може готуватися заздалегідь до початку бойових дій або організовуватися в ході бою.

Залежно від бойового завдання та умов обстановки перехід роти (батальйону) до оборони може здійснюватися в умовах безпосеред­нього зіткнення з противником або відсутності зіткнення з ним.

Танковий батальйон механізованої бригади використо­вується, як правило, для посилення механізованих батальйонів, а частина сил — у загальновійськовому резерві. Він може також перебувати у другому ешелоні. Механізований батальйон танкової бригади використо­вується, як правило, для посилення танкових батальйонів. Він може діяти самостійно, займаючи оборону на першій позиції або в смузі забезпечення (на передовій позиції).

Ширина батальйонного району оборони 3 - 5 км, глибина – 2 - 2,5 км. Рота займає опорний пункт 1- 1,5 км по фронту та до 1 км в глибину, а взвод - до 400 м по фронту й, до 300 м у глибину.

Опорний пункт роти - це район (ділянка) місцевості певних розмірів, підготовлений до оборони в інженерному відношенні відповідно до рішення командира, пристосований до кругової оборони і зайнятий ротою для виконання поставлених завдань. Опорний пункт механізованої роти складається з опорних пунктів механізованих взводів, позицій вогневих засобів і приданих підрозділів, пов'язаних між собою єдиною системою вогню, загороджень і ходів сполучення в межах опорного пункту роти. Опорний пункт танкової роти складається з опорних пунктів танкових взводів і позицій приданих підрозділів.

Розосередження механізованих (танкових) підрозділів забезпечується за розмірами: опорного пункту взводу - по фронту до 400м, у глибину до 300м з проміжками між взводними опорними пунктами до 300 м; опорного пункту роти - по фронту до 1500м, у глибину до 1000м з проміжками між опорними пунктами до 1000 м.

Батальйонний район оборони обладнується трьома-чотирма траншеями, опорний пункт механізованої роти - двома траншеями. У батальйонному районі оборони ротні опорні пункти повинні перехоплювати своїм розташуванням і вогнем найімовірніші напрямки наступу противника. Для кругової оборони ротного опорного пункту широко використовуються ходи сполучення. Траншеї та ходи сполучення повинні забезпечувати зручність ведення вогню, укрите розташування особового складу та вогневих засобів, швидкий та потайний маневр підрозділів по фронту та в глибину.

Опорний пункт механізованої роти обладнується двома траншеями і складається з опорних пунктів механізованих взводів, позицій вогневих засобів роти і приданих підрозділів, пов'язаних між собою єдиною системою вогню, загороджень і ходів сполучення у межах опорного пункту роти.

Опорний пункт танкової роти складається з опорних пунктів танкових взводів і позицій приданих підрозділів. Придані танковій роті механізовані підрозділи займають позиції звичайно попереду танків, а також в проміжках поміж танковими взводами і на флангах.

Інженерне забезпечення бою – комплекс заходів, що виконуються підрозділами всіх родів військ і спеціальних військ за рішенням командира загальновійськової частини на бій.

Метою інженерного забезпечення є: створення частинам і підрозділам необхідних умов для своєчасного і прихованого їхнього висування, розгортання, маневру й успішного виконання поставлених завдань; підвищення захисту особового складу та бойової техніки від усіх сучасних засобів ураження; нанесення втрат противнику й ускладнення його дій.

Успіх інженерного забезпечення досягається:

- правильним усвідомленням командирами всіх ступенів завдань інженерного забезпечення;

високою інженерною підготовкою особового складу;

- максимальною самостійністю підрозділів у виконанні завдань інженерного забезпечення;

грамотним застосуванням приданих інженерних підрозділів й тісною взаємодією з ними;

- умілим використанням захисних і маскувальних властивостей місцевості, місцевих будівельних матеріалів і засобів інженерного озброєння;

- виконанням завдань інженерного забезпечення з повною напругою сил підрозділів та з урахуванням збереження їхньої постійної готовності до ведення бойових дій.

Інженерні заходи в обороні здійснюються з метою забезпечити її високу стійкість і створити умови для найбільш ефективного застосування усіх видів зброї, ускладнити і скувати дії противника, нанести йому втрати інженерними боєприпасами і створити умови для переходу в рішучий наступ. Тому, основними інженерними задачами, виконуваними при підготовці оборони мотострілкових (танкових) підрозділів є: інженерна розвідка противника, місцевості й об'єктів; фортифікаційне обладнання позицій, опорних пунктів (районів оборони) і пунктів управління; влаштування й утримування інженерних загороджень; підготовка руйнувань; устаткування шляхів маневру, підвозу й евакуації; виконання інженерних заходів щодо маскування і захисту от високоточної зброї;добування і очищення води, устаткування пунктів водопостачання. Виходячи з порядку ведення оборонного бою загальновійськовими підрозділами інженерне забезпечення оборони може розподілятись на:

- інженерне забезпечення відбиття атаки противника перед переднім краєм;

- інженерне забезпечення бою за утримання позицій;

- інженерне забезпечення контратаки другого ешелону;

- інженерне забезпечення закріплення на рубежах, що зайняті у результаті контратаки.

Організація інженерного забезпечення бойових дій містить :

- збір, аналіз та оцінку даних інженерної обстановки;

- прийняття рішення на інженерне забезпечення бою;

- постановку завдань щодо інженерного забезпечення особовому складу підпорядкованого підрозділу;

- планування інженерного забезпечення бою;

- організацію взаємодії між своїм підрозділом та підрозділами родів військ під час виконання завдань інженерного забезпечення;

- організацію управління підрозділом при виконанні завдань інженерного забезпечення бою;

- організацію інженерно-технічного забезпечення;

- практичну роботу в підпорядкованих підрозділах і здійснення контролю.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1238 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...