Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суб’єкт злочину



Ціль: засвоїти поняття суб’єкта злочину, визначити його ознаки; вивчити поняття неосудності і обмеженої осудності та їх критеріїв – медичного (біологічного) і юридичного (психологічного); поняття спеціального суб’єкта.

Питання до практичного заняття та самостійного вивчення:

1. Поняття суб’єкта злочину і його ознаки.

2. Значення суб’єкта злочину, як обов’язкового елементу складу злочину.

3. Осудність.

4. Обмежена осудність.

5. Неосудність.

6. Вік, з якого може наступати кримінальна відповідальність.

7. Поняття спеціального суб’єкта злочину.

У першому питанні необхідно визначити поняття суб’єкту злочину і визначити його ознаки. Необхідно запам’ятати, що суб’єктом злочину може бути лише фізична осудна особа, яка досягла віку кримінальної відповідальності. Необхідно вміти тлумачити ознаки, які притаманні суб’єкту злочину.

При вивченні другого питання необхідно встановити значення суб’єктивної сторони, як обов’язкового елементу складу злочину. Визначити, як саме вірне визначення цього елементу впливає на кваліфікацію діяння, розмежування суміжних злочинів та злочинів, в яких співпадають інші елементи складу.

У третьому питанні необхідно визначити поняття осудності та її критеріїв: медичного та юридичного. Необхідно запам’ятати, що юридичний критерій в свою чергу поділяється на фізичний та інтелектуальний. Вміти тлумачити ці поняття.

При вивченні четвертого питання необхідно загострити увагу на понятті обмеженої осудності і на порядок застосування примусових заходів медичного характеру до осіб, які визнані обмежено осудними. Виокремити питання, стосовно притягнення особи, яка визнана обмежено осудною до кримінальної відповідальності.

У п’ятому питанні необхідно визначити поняття неосудності і вивчити, які є види психічних захворювань (хронічне психічне захворювання; тимчасовий розлад психічної діяльності; недоумство; інший хворобливий стан психіки). Вміти тлумачити зазначенні поняття. Виокремити питання, стосовно притягнення особи, яка визнана неосудною до кримінальної відповідальності.

У шостому питанні необхідно визначити з якого віку особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності. Необхідно запам’ятати, що загальний вік, з котрого настає кримінальна відповідальність – 16 років, знижений вік – 14 років. Вміти тлумачити цю ознаку суб’єкта злочину.

При вивченні сьомого питання необхідно запам’ятати поняття спеціального суб’єкта та визначити його ознаки. Визначити види спеціальних суб’єктів.

Завдання для самостійної роботи:

Необхідно скласти список термінів, які використовуються при вивченні цієї теми та дати їх визначення.

Письмово вирішити задачі-ситуації, що стосуються цієї теми.

Визначити поняття та значення спеціального суб’єкта злочину для кваліфікації.

Задачі-ситуації:

Задача № 1. Попович разом з неповнолітніми Бондаренко (16 років) і Синициним (15 років) ввечері угнали з двору автомашину “ВАЗ - 2106”, що належить гр-ну Каменеву. Кілька годин вони каталися на машині, а потім за пропозицією Бондаренко викрали з автомашини магнітофон і запасне колесо, а машину спалили.

Дайте визначення суб’єкта злочину згідно до кримінального права. Чи можна Бондаренко і Синицина притягти до кримінальної відповідальності за вчинення зазначених злочинів, а саме: незаконне заволодіння транспортним засобом (ст. 289 КК), крадіжку (ч. 2 ст. 185 КК), і навмисне знищення чи ушкодження майна (ч. 2 ст. 194 КК)? Обґрунтуйте відповідь.

Задача № 2. До міліцейського патруля звернулася жінка похилого віку Смирнова у розірваному платті і повідомила, що кілька п’яних хлопців тільки що зґвалтували її. Незабаром співробітники міліції знайшли в кущах чотирьох сплячих хлопців, біля яких валялися хустка й обривки плаття заявниці. Молоді люди (Акулов, Боїв, Кауров, Гилев) були в сильному ступені сп’яніння. Після протверезіння вони не змогли згадати, де були, з ким пили, що робили, просили їх простити. Потерпіла пізнала їх як осіб, що вчинили над нею насильство.

Чи підлягають кримінальної відповідальності особи, що вчинили злочин в стані фізіологічного сп’яніння? Чи може стан сп’яніння бути умовою визнання особи неосудною? Чи будуть Акулов, Боїв, Кауров, Гилев притягнені до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, відповідно до умов задачі. Обґрунтуйте відповідь.

Задача № 3. Неповнолітній Іванов 22 грудня 2002 р. вчинив крадіжку (ч. 1 ст. 185 КК України). Під час слідства з’ясувалося, що Іванов не має ніяких документів, що засвідчують його особу. За висновком судово-медичної експертизи Іванов народився у 1988 р.

Чи підлягає Іванов кримінальній відповідальності в даному випадку? Як вирішується питання, щодо встановлення віку особи? Обґрунтуйте відповідь.

Задача № 4. 20-річний Іванов, який страждав на дебільність, після перегляду зарубіжної кінострічки, підпалив будинок. Під час вчинення цих дій він не усвідомлювати ці дії, але спроможний був керувати ними.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 464 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...