Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стадії вчинення умисних злочинів



Ціль: засвоїти поняття, види і значення стадій вчинення умисних злочинів; вміти розмежовувати готування від виявлення умислу; знати види готування, замахів та їх характеристику. Варто розібратися в підставах і межах кримінальної відповідальності за готування і замах на злочин; знати як кваліфікується готування і замах. Необхідно знати обставини, що враховуються при призначенні покарання при добровільній відмові від доведення злочину до кінця, підстави і умови, що виключають кримінальну відповідальність при добровільній відмові від доведення злочину до кінця. Варто запам’ятати законодавчі визначення понять “готування до злочину” (ч.1 ст.14 КК) і “замах на злочин” (ч.1 ст.15 КК), а також те, що покарання за готування до злочину чи замах на злочин призначається за законом, що передбачає відповідальність за даний злочин (ст.16 КК).

Питання до практичного заняття та самостійного вивчення:

1. Поняття і види стадій вчинення умисних злочинів.

2. Поняття і види готування до злочину.

3. Відмежування готування до злочину від виявлення умислу.

4. Поняття і види замаху на злочин.

5. Поняття закінченого злочину. Момент закінчення злочинів, відповідно до конструкції об’єктивної сторони.

6. Підстави та порядок притягнення до кримінальної відповідальності за готування і замах на злочин, їх караність.

7. Поняття й ознаки добровільної відмови при незакінченому злочині.

У першому питанні необхідно визначити стадії вчинення умисного злочину, вивчити їх поняття: готування до злочину; замах на злочин; закінчений злочин. Визначити, які злочини мають декілька стадій, а які одну.

У другому питанні необхідно вивчити і запам’ятати поняття та види готування до злочину. Визначити Вміти тлумачити види цієї стадії вчинення злочину. Необхідно запам’ятати, що готуванням до злочину є підшукування або пристосування засобів чи знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення злочину, усунення перешкод, а також інше умисне створення умов для вчинення злочину.

У третьому питанні необхідно визначити поняття готування до злочину та поняття виявлення умислу. Виокремити умови відмежування зазначених понять. Встановити, чи існують умови притягнення особи до кримінальної відповідальності на підставі виявлення умислу, відповідно до чинного кримінального законодавства.

У четвертому питанні необхідно вивчити і запам’ятати поняття та види замаху на злочин. Необхідно запам’ятати, що замахом на злочин є вчинення особою з прямим умислом діяння (дії або бездіяльності), безпосередньо спрямованого на вчинення злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини КК, якщо при цьому злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від його волі.

При вивченні п’ятого питання необхідно запам’ятати поняття закінченого злочину і визначити момент закінчення злочину, відповідно до конструкції об’єктивної сторони, а саме злочинів з формальним, з матеріальним і з усіченим складами.

У шостому питанні необхідно визначити підстави кримінальної відповідальності за готування і замах на злочин та їх караність. Встановити, яким чином кваліфікуються діяння винної особи при готуванні або замаху на злочин. Виокремити, яким чином встановлюється вид та розмір покарання при притягненні особи до кримінальної відповідальності за готування або замах на злочин.

У сьомому питанні необхідно вивчити поняття та ознаки добровільної відмови при незакінченому злочині. Необхідно запам’ятати, що добровільною відмовою є остаточне припинення особою за своєю волею готування до злочину або замаху на злочин, якщо при цьому вона усвідомлювала можливість доведення злочину до кінця. Виокремити, в яких випадках особа може бути притягнена до кримінальної відповідальності при добровільній відмові від доведення злочину до кінця.

Завдання для самостійної роботи:

Необхідно скласти список термінів, які використовуються при вивченні цієї теми та дати їх визначення.

Письмово вирішити задачі-ситуації, що стосуються цієї теми.

Визначити особливості притягнення особи до кримінальної відповідальності за готування та замах на злочин.

Задачі-ситуації:

Задача №1. З метою заволодіння грошима Постникової, Русина і Каталова вирішили її отруїти. Вони придбали отруту, призначену для знищення гризунів, і Каталова дала її Постникової під видом ліків від головного болю. Прийнявши порошок, Постникову почало рвати. Не дивлячись на те, що ніяких інших наслідків не наставало, Постникова все-таки звернулася до лікарні. У результаті проведеного обстеження було встановлене призначення випитих нею ліків і те, що дані ліки були непридатним для отруєння людини.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 692 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...