Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Регістри зсуву



Найбільш типовим різновидом регістра зсуву є класичний послідовний регістр, який передбачає запис і видачу даних в послідовному форматі. Для того, щоб записати наступний розряд до такого регістра, необхідно зсунути на одну позицію вже збережені в ньому значення.

Схема послідовного 4-розрядного регістра зі зсувом вправо зображена на рисунку 6.2. Такий регістр дозволяє зчитувати інформацію в послідовному коді. Якщо значення виходів Q0-Q3 послідовного регістра зробити доступними, то інформацію можна зчитувати і в паралельному коді, при цьому регістр буде послідовно-паралельним. В послідовних регістрах кожний новий синхроімпульс зміщує інформацію в регістрі від розряду до розряду, тому такі регістри ще називають регістрами зсуву. Регістри послідовного типу не можуть використовувати прозорі тригери, так як за час синхросигналу всі розряди перейдуть в однаковий стан.

Рисунок 6.2 - Послідовний 4-розрядний регістр на зі зсувом вправо.

Схема послідовного 4-розрядного регістра зі зсувом вліво зображена на рисунку 6.3.

Рисунок 6.3 - Послідовний 4-розрядний регістр на зі зсувом вліво.

Комбінуючи схеми зсуву вправо і вліво і використовуючи додаткові керуючі сигнали V1 і V2 для визначення напрямку зсуву, можна построїти регістр з можливістю виконання зсуву в обох напрямках (рисунок 6.4). Такий регістр називається реверсивним. При подачі сигналу дозволу на керуючий вхід V1 включається схема зсуву вправо. Реверсивний регістр при цьому перетворюється в регістр зсуву вправо. При подачі сигналу дозволу на керуючий вхід V2 включається схема зсуву вліво. Реверсивний регістр при цьому перетворюється в регістр зсуву вліво.

Рисунок 6.4 - Реверсивний 4-розрядний регістр

Завдання 6.1.1.

На базі тригерів ТТЛ і ТТЛШ логіки розробити паралельний регістр (регістр пам’яті) на шість розрядів. Вимоги до проектованого пристрою наведено в таблиці 6.1.

Таблиця 6.1.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1688 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...