Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття доходу та прибутку підприємства



Згідно Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку №1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» (затверджений наказом Міністерства фінансів України №73 від 07 лютого 2013 року) доходи – збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Разом із витратами доходи виступають початковою базою для обчислення показників прибутку. Доходи поділяються на доходи від звичайних видів діяльності й доходи від надзвичайної діяльності, тобто в загальному вигляді всі доходи підприємства поділяються на:

– доходи від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

– інші операційні доходи;

– доходи від участі в капіталі;

– фінансові доходи;

– інші доходи від звичайної діяльності;

– доходи від надзвичайної діяльності.

Відповідно до П(с)БО 15 «Доходи» підприємство або організація самостійно визнає надходження коштів доходами від звичайних або надзвичайних видів діяльності.

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – загальний дохід, який було отримано підприємством від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг протягом певного періоду. Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається шляхом вирахування із загальної суми доходу вартості повернутих раніше реалізованих товарів, доходів, що належать комітентам (принципалам тощо), а також сум податків та зборів (акцизного збору, ПДВ тощо).

До складу інших операційних доходів включаються: дохід від операційної оренди активів, дохід від операційних курсових різниць, дохід від роялті, відсотків, отриманих на залишки коштів на поточних рахунках в банках, дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій), необоротних активів, утримуваних для продажу тощо.

До складу доходів від участі в капіталі включаються всі доходи отримані в результаті інвестування вільних грошових коштів у проекти інших суб’єктів господарювання, у дочірні підприємства та таке інше.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 452 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...