Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рентабельність: поняття, види та шляхи підвищення



Рентабельність – це відносний показник ефективності виробництва, який характеризує рівень віддачі витрат і ступінь використання ресурсів. В основі моделі коефіцієнтів рентабельності лежить відношення прибутку (найчастіше в розрахунок показників рентабельності включають чистий прибуток) до певної бази, якою можуть виступати або затрачені засоби, або виручка від реалізації, або активи підприємства. Таким чином, коефіцієнти рентабельності показують ступінь ефективності використання різного роду ресурсів по відношенню до отриманого за періоду прибутку.

Можна виділити наступні різновиди рентабельності:

1) Рентабельність продукції:

2) Рентабельність виробництва:

3) Рентабельність продажу:

4) Рентабельність активів:

5) Рентабельність власного капіталу:

Найбільш часто використовуються показники рентабельності активів, рентабельності власного капіталу і рентабельності продажу.

В аналітичній роботі при розрахунку рентабельності активів досить часто повну суму активів замінюють на вартість поточних активів і відповідно аналізують рентабельність використання останніх. Показником прибутку, залежно від конкретних умов діяльності, беруть показники прибутку до оподаткування, валового або чистого прибутку. В закордонній практиці, як правило, застосовуються показники прибутку до оподаткування.

Найважливішими напрямками збільшення рентабельності можуть бути:

– підвищення ефективності використання ресурсів підприємства;

– вдосконалення системи управління оборотними коштами;

– зменшення витрат ресурсів, що веде до зниження собівартості;

– зменшення залишків нереалізованої продукції;

– встановлення і дотримання норм запасів матеріальних ресурсів, незавершеного виробництва;

– прискорення оборотності оборотних коштів;

– розробка і реалізація успішно обраної стратегії розвитку;

– впровадження у виробництво досягнень науково-технічного прогресу;

– вдосконалення системи управління виробництвом.

Реалізація цих заходів дозволить наростити обсяги одержуваного прибутку, рівень рентабельності і, в кінцевому рахунку, призведе до підвищення ефективності діяльності підприємства в цілому.


Заняття №15-16





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 496 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...