Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Доходи від надзвичайної діяльності мають непередбачуваний характер та пов’язані з форс-мажорними обставинами, стихійними лихами тощо



Прибуток – це кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства, який загалом являє собою різницю між виручкою від реалізації продукції і собівартістю реалізованої продукції.

Прибуток як ключова економічна категорія виконує ряд функцій:

– по-перше, він є показником ефективності діяльності підприємства;

– по-друге, прибуток виконує стимулюючу функцію, оскільки він є основним джерелом приросту власного капіталу;

В умовах ринкових відносин власники і менеджери, орієнтуючись на розмір прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства, ухвалюють рішення з приводу дивідендної й інвестиційної політики, яка проводиться підприємством з урахуванням перспектив його розвитку. Прибуток у ринковій економіці – рушійна сила і джерело оновлення виробничих фондів та продукції, яка випускається.

– по-третє, прибуток є джерелом соціальних благ для членів трудового колективу;

За рахунок нього на підприємстві після сплати податків і виплати дивідендів, а також інших першочергових відрахувань здійснюються матеріальні заохочення, надаються соціальні пільги працівникам, утримуються об'єкти соціальної сфери.

– по-четверте, прибуток є джерелом формування доходів бюджетів різного рівня.

Він поступає до бюджету у вигляді податків, а також економічних санкцій і використовується на різні цілі, визначені витратною частиною бюджету.

Таким чином, прибуток підприємства виступає основним фактором його економічного і соціального розвитку. Відповідно до бухгалтерської звітності підприємства визначають такі види прибутку:

– валовий прибуток;

– прибуток (збиток) від операційної діяльності;

– прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування;

– чистий (нерозподілений) прибуток (збиток) звітного періоду.

Валовий прибуток (збиток) визначається як різниця між чистим доходом від реалізації продукції та собівартістю реалізованої продукції.

Прибуток (збиток) від операційної діяльності визначається як різниця між валовим прибутком та адміністративними, збутовими, іншими операційними витратами з урахування інших операційних доходів. Прибуток (збиток) від операційної діяльності можна обчислити й іншим способом: відніманням від чистого доходу та суми інших доходів операційної діяльності повної собівартості реалізованої продукції.

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування розраховується наступним чином: попереднє значення прибутку коригується на суму доходів та витрат інвестиційної, фінансової та іншої звичайної діяльності.

Чистий (нерозподілений) прибуток (збиток) визначається відніманням від попередньо згаданої суми прибутку податку на прибуток та сальдо надзвичайних доходів і витрат.

Схема формування чистого прибутку підприємства відповідно до НП(с)БО 1 виглядає наступним чином:

Дохід (виручка) від реалізації продукції (робіт, послуг)

– ПДВ, акцизний збір, інші податки і збори (для відповідних платників)

= Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (робіт, послуг)

– Виробнича собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг)

= Валовий прибуток (збиток)

+ Інші операційні доходи

– Адміністративні витрати

– Витрати на збут

– Інші операційні витрати

= Прибуток (збиток) від операційної діяльності

+ Доходи від інвестиційної та фінансової діяльності

– Витрати на інвестиційну та фінансову діяльність

= Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування

– Податок на прибуток

+ Надзвичайні доходи

– Надзвичайні витрати

– Податок з надзвичайного прибутку

= Чистий (нерозподілений) прибуток (збиток).





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 382 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...