Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метод покоординатного спуску



Суть методу полягає в почерговому пошуку оптимального розв’язку цільової функції по кожній координаті.

Алгоритм методу покоординатного спуску

1 Як і в попередньому методі, виберемо початкове (нульове) наближення - точку з координатами . Значення цільової функції в цій точці складає Z0.

2 Згідно з виразом (2.17) обчислимо часткові похідні цільової функції Z.

3 Із сукупності часткових похідних виберемо найбільшу за модулем похідну. Хай це буде похідна дZ/дхi. Отже, у напрямі змінної хi, функція Z має найбільшу зміну. Якщо похідна додатна, при збільшенні змінної хi функція збільшується. Якщо похідна від’ємна, при збільшенні змінної хi, функція зменшується.

4 Для пошуку мінімуму функції здійснюємо "спуск" по змінній хi у напрямі зменшення цільової функції (виконуємо одиничні кроки λ=1) до тих пір, поки функція спадатиме. Послідовно отримуємо 1-е, 2-е, 3-є наближення - точки з координатами ; ; . Таким чином здійснюється оптимізація по одній координаті.

5 Повторюємо кроки 2-4 з іншою змінною хi до тих пір, поки цільова функція не почне збільшуватися за всіма координатами. Обчислювальна процедура повторюється до досягнення точності, яка відповідає вибраному кроку. Точка розв’язку знаходиться в околиці мінімуму цільової функції Z.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...