Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Державний вищий навчальний заклад 1 страница



«УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

З ДИСЦИПЛІН „ХІМІЧНА ТЕХНОЛОГІЯ ГУМОВИХ ВИРОБІВ

(ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ГУМОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ ТА ВЗУТТЯ)”, „ОСНОВИ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ГУМОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ І ВЗУТТЯ”, „РОЗРАХУНОК, КОНСТРУЮВАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ГУМОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ І ВЗУТТЯ”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ УСІХ ФОРМ НАВЧАННЯ

ЗА НАПРЯМОМ ПІДГОТОВКИ 051301 „ХІМІЧНА ТЕХНОЛОГІЯ”

ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ

05130107 „ХІМІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ ПОЛІМЕРНИХ ТА КОМПОЗИЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ”

  Затверджено на засіданні кафедри хімії та технології переробки еластомерів. Протокол № 21 від 04.06.2012.

 
Дніпропетровськ ДВНЗ УДХТУ 2013


Методичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи студентівз дисциплін „Хімічна технологія гумових виробів (технологія виробництва гумотехнічних виробів та взуття)”, „Основи технології виробництва гумотехнічних виробів і взуття”, „Розрахунок, конструювання та технологія виробництва гумотехнічних виробів і взуття” для студентів усіх форм навчання за напрямом підготовки 051301 „Хімічна технологія” професійного спрямування 05130107 „Хімічні технології переробки полімерних та композиційних матеріалів” / Укл.: Ю.Р. Ебіч, С.М. Зибайло. – Дніпропетровськ: ДВНЗ УДХТУ, 2013. – 110 с.

Укладачі: Ю.Р. Ебіч, д-р хім. наук

С.М. Зибайло, канд. техн. наук

Відповідальний за випуск Ю.М. Ващенко, д-р. техн. наук

Навчальне видання

Методичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи студентівз дисциплін „Хімічна технологія гумових виробів (технологія виробництва гумотехнічних виробів та взуття)”, „Основи технології виробництва гумотехнічних виробів і взуття”, „Розрахунок, конструювання та технологія виробництва гумотехнічних виробів і взуття” для студентів усіх форм навчання за напрямом підготовки 051301 „Хімічна технологія” професійного спрямування 05130107 „Хімічні технології переробки полімерних та композиційних матеріалів”

Укладачі: Ебіч Юрій Романович

ЗИБАЙЛО Сергій Миколайович

  Авторська редакція

Підписано до друку 26.02.2013. Формат 60×84 1/16. Папір ксерокс. Друк різограф. Умовн.-друк. арк. 4,98. Облік.-видавн. арк. 5,0. Тираж 50 прим. Замовлення № 212. Свідоцтво ДК № 303 від 27.12.2000.

ДВНЗ УДХТУ, 49005, Дніпропетровськ - 5, пр. Гагаріна, 8.

Видавничо-поліграфічний комплекс ІнКомЦентру

 
 
ЗМІСТ

  ВСТУП............................................................................................................... 1. ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВЧОГО ВИРОБНИЦТВА ЗАВОДІВ ГУМОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ (ГТВ) ТА ВЗУТТЯ (Тема №1)................ 1.1 Підготовка, розважування та транспортування каучуків і хімікатів.................................................................................................. 1.2 Уніфікація устаткування потоково-транспортних систем.......... 1.3 Виготовлення гумових сумішей..................................................... 1.4 Практичні завдання для самостійної роботи................................ 2. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА КОНВЕЄРНИХ СТРІЧОК ТА ПРИВОДНИХ РЕМЕНІВ (Тема№2)............................................................ 2.1 Загальна характеристика конвеєрних стрічок. Умови експлуатації............................................................................................ 2.2 Конструкції і види конвеєрних стрічок, їх класифікація та асортимент.............................................................................................. 2.3 Вимоги до конвеєрних стрічок....................................................... 2.4 Матеріали виробництва конвеєрних стрічок................................ 2.5 Виготовлення конвеєрних стрічок................................................ 2.6 Якість конвеєрних стрічок................................................................ 2.7 Практичні завдання для самостійної роботи................................ 3. ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИГОТОВЛЕННЯ КЛИНОВИХ РЕМЕНІВ КОРД-ТКАНИННОЇ ТА КОРД-ШНУРОВОЇ КОНСТРУКЦІЙ (ТЕМА №3)...................................................................................................... 3.1 Основні типи та конструкції клинових ременів.......................... 3.2 Технологія виробництва клинових ременів................................. 3.3 Контроль якості, маркіровка клинових ременів........................... 3.4. Практичні завдання для самостійної роботи............................... 4. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА НАПІРНИХ РУКАВІВ З РІЗНИМИ КОНСТРУКЦІЯМИ СИЛОВИХ ЕЛЕМЕНТІВ(Тема №4)....................... 4.1 Загальна характеристика рукавів. Умови експлуатації. Основні типи та конструкції рукавів.................................................................. 4.2 Матеріали виробництва рукавів..................................................... 4.3. Технологія виробництва рукавів................................................... 4.4 Контроль якості рукавів.................................................................. 4.5 Практичні завдання для самостійної роботи................................. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ..................................................................................   Стор.                  

Вступ

Гумові технічні вироби (ГТВ) застосовують практично у всіх областях народного господарства. Експлуатація повітряного, водного, автомобільного, залізничного транспорту і енергетичних установок неможлива без використання довговічних і надійних гумових, гумометалевих і гумотканинних ущільнень. У сільськогосподарській техніці, різних машинах і механізмах широко використовують приводні ремені і рукава. У машинобудуванні і будівництві застосовують гумові амортизатори, опори та інші еластичні силові вироби. Гірничодобувна, вугільна, металургійна галузі промисловості значну частину вантажів транспортують конвеєрними стрічками. У будівництві і на транспорті використовують пневматичні вироби з прогумованих тканин і герметики.

В більшості випадків надійність і довговічність конструкцій, машин і механізмів лімітуються надійністю і довговічністю комплектуючих гумових виробів, тому такими важливими є правильний вибір типу і конструкції, монтаж і експлуатація гумових технічних виробів.

Практичні заняття з дисциплін „Хімічна технологія гумових виробів (виробництво гумотехнічних виробів та взуття)”, „Основи технології виробництва гумотехнічних виробів і взуття”, „Розрахунок, конструювання та технологія виробництва гумотехнічних виробів і взуття”, самостійна робота студентів з цих дисциплін спрямовані на засвоєння принципів складання рецептур гумових сумішей для основних виробів конструкційного призначення (конвеєрні стрічки, клинові ремені, рукава) в залежності від умов експлуатації виробів та їх конструкцій, проведення аналізу існуючих і перспективних технологічних процесів виробництва гумотехнічних виробів та вибору найбільш прогресивних шляхів для впровадження нових ефективних технологічних процесів.

1. ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВЧОГО ВИРОБНИЦТВА ЗАВОДІВ ГУМОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ (ГТВ) ТА ВЗУТТЯ (Тема №1)

Мета заняття – аналіз підготовчого виробництва заводів ГТВ і взуття, вибір оптимальних систем подачі, розважування компонентів гумових сумішей та режимів їх змішування у сучасних гумозмішувачах.

Початковою стадією виробництва гумотехнічних виробів та гумового взуття є виготовлення гумових сумішей, від якості яких в значній мірі залежить ресурс експлуатації виробів. Виготовлення гумових сумішей в виробництвах ГТВ та взуття має суттєві відмінності (табл. 1.1) у порівнянні з виробництвом шин, в якому цей процес є найбільш механізованим та автоматизованим. З урахуванням цих відмінностей для підготовчих виробництв заводів ГТВ та взуття запропоновано сучасні схеми зберігання, транспортування та розважування інгредієнтів гумових сумішей, технологічні процеси виготовлення гумових сумішей.

Таблиця 1.1 – Основні відмінності підготовчого виробництва заводів ГТВ та взуття

Показники Шинне виробництво Виробництво ГТВ і взуття
1. Кількість найменувань каучуків, що застосовуються у виробництві 2. Кількість найменувань інгредієнтів, що застосовуються у виробництві 3. Кількість одночасно застосовуємих рецептів гумових сумішей 4. Максимальний об’єм змішувальної камери гумозмішувача, дм 3 5. Максимальна швидкість обертання роторів гумозмішувача, хв -1 6. Максимальна стадійність виготовлення гумових сумішей 10-15   40-45   15-20       30-40   100-150   120-150      

1.1 Підготовка, розважування та транспортування каучуків і хімікатів

Натуральний каучук (НК) і хімікати зі складу направляють у зону розпакування (розтарювання), де машинами їх звільняють від тари. Після цієї операції сировину направляють на централізовані дільниці дозування.

Натуральний каучук і бутилкаучук перед надходженням на дільницю дозування проходять через камеру нагрівання, де НК декристалізується, а бутилкаучук тільки нагрівається.

Підвісний штовхаючий конвейєр для транспортування сировини в контейнерах має ряд переваг у порівнянні з іншими видами транспортних систем і аналогічний контейнерній системі для транспортування технічного вуглецю.

У системі транспортування каучуків і хімікатів використовують підвіски п'яти різних типів: два - для транспортування усіх видів сировини (на піддонах або у контейнерах) зі складу на дільницю розпакування, три - для транспортування хімікатів, білих наповнювачів і різних каучуків.

Впізнання підвісок здійснюється за допомогою нерухомих штирів на адресователі, який має кожна підвіска, і крім того - за допомогою спеціального магнітного коду, що не стирається. Таке впізнання дозволяє центральній системі керування визначити тип матеріалу, що транспортується підвіскою, відрізнити закриті контейнери, що служать для перевезення сипких компонентів і білих наповнювачів, щоб закріпити той самий контейнер за визначеним типом продукту.

У зоні розтарювання кожної розвантажувальної петлі є стіл з телескопічними вилами, напівавтоматичним пристроєм для зняття вантажу з піддонів і машина, що розкриває мішки з піддона і висипає матеріал у бункер, розташований безпосередньо під цією машиною.

Додаткова петля має стіл з телескопічними вилами і систему тельферів, оскільки сюди направляються підвіски, що транспортують хімікати в бочках, барабанах і іншій тарі.

У кожній завантажувальній петлі передбачено механічний пристрій, що привласнює підвісці код «порожня», піднімальний стіл з рольгангом для порожніх піддонів або контейнерів, знятих з підвіски. Звільнена підвіска направляється до завантажувальної петлі для виконання нового циклу.

За допомогою пристрою, що штабелює (одного на кожну гілку), піддони складають у штабелі, які можна транспортувати виделковими візками в зону підготовки піддонів або на склад для збереження.

Зона розпакування (розтарювання) хімікатів показана на рис. 1.1.

1 - автоматичний пристрій для розтарювання мішків; 2 - автоматичний розвантажувальний пристрій піддонів; 3 - рама; 4 - підвіски з вантажем; 5 - піднімальний стіл з телескопічними вилами: 6 - підвіска з хімікатами в зоні завантаження Рисунок 1.1 - Дільниця розпакування хімікатів  

Транспортування хімікатів із зони розпакування до витратних бункерів. Підвіска, призначена для транспортування хімікатів, являє собою закритий контейнер, оснащений завантажувальним і розвантажувальним клапанами, спеціально розробленими для виконання автоматичних операцій з завантаження і вивантаження матеріалу при високому ступені герметичності. Кожен контейнер постійно закріплений за одним типом матеріалу, щоб уникнути перемішування хімікатів.

Навантажені підвіски при виходу з завантажувальних петель направляються на вантажну лінію (на відмітці +22,8 м), по якій проходять також підвіски з каучуком. Далі підвіски надходять на загальний підвісний накопичувальний циркулятор.

При компонуванні устаткування витратні бункери з білими наповнювачами розташовують по одній лінії з витратними бункерами, що містять технічний вуглець. Тому підвіски з білими наповнювачами надходять на ті ж самі петлі, по яких переміщаються підвіски з технічним вуглецем. Таким чином, та сама петля штовхаючого конвейєру може обслуговувати витратні бункери і для технічного вуглецю, і для білих наповнювачів.

На загальній лінії нагромадження порожніх підвісок встановлено спеціальний механічний пристрій, що привласнює підвісці код «порожня» за допомогою рухливого штиря на селекторі підвіски. Підвіска з порожнім контейнером надходить на магістраль, по якій направляється до зони завантаження.

Перед зоною завантаження передбачена гілка, що відходить від магістралі, де очищають закритий контейнер. Якщо в цьому немає необхідності, підвіска направляється до двох кілець-циркуляторів, на котрі попадають також підвіски з порожніми контейнерами, що транспортують білі наповнювачі. На кільцях-циркуляторах порожні і закріплені за визначеними матеріалами підвіски очікують виходу, щоб направитися до завантажувальних петель.

Транспортування каучуків із зони розпакування на дільницю різання і дозування. Підвіска, яка використовується для транспортування каучуків різних типів, включає конструкцію в комплекті із шістьма полками (рис. 1.2). Розвантажувальний пристрій (рис. 1.3) працює наступним чином. Навантажена підвіска 2 зупиняється в заданій точці; відповідно штовхаючий пристрій 6 переміщує брикети каучуку з підвіски на рухливу конструкцію із шістьма полками. Потім підвіска може пересунутися до наступного останову, передбаченому на петлі для контролю вихідних з неї підвісок. Брикети каучуків попадають на транспортер 5, що живить різательно-дозуючу машину, передбачену на цій петлі для визначеного типу каучуку і яка складається з різака і ваг. Далі дозований каучук направляється до завантажувальних точок підвісного штовхаючого конвейєру 9.

1 - селектор; 2,3 - задні і передні вантажні візки; 4 - сполучна траверса; 5 - хиткий кронштейн; 6 - несуча рама; 7 - брикет каучуку Рисунок 1.2 - Підвіска для транспортування каучуків  
а - вид збоку; б - вид зверху; 1 - автоматичний пристрій для розвантаження піддонів; 2 - підвіски з контейнером на розвантаженні; 3 - підвіски з брикетами каучуків на завантаженні; 4 - виделкова піднімальна площадка; 5 – транспортер; 6 - штовхатель брикетів каучуку; 7 - рухливий пристрій нагромадження брикетів каучуку; 8 - площадка для збирання і видалення паперової тари; 9 - підвісний штовхаючий конвеєр Рисунок 1.3 - Дільниця розвантаження синтетичних каучуків

Усі підвіски з порожніми контейнерами виходять з розвантажувальних петель і направляються на магістральну лінію, де знаходяться підвіски, звільнені від білих наповнювачів і мікрокомпонентів. На кожній розвантажувальній петлі передбачено механічний пристрій, що привласнює підвісці код «порожня» за допомогою рухливого штиря на її селекторі.

1.1.1 Дозування каучуків і хімікатів

Дозування каучуків. Фірмою FATA (Італія) розроблено оригінальний пристрій типу ДАК-300 для дозування каучуків. Розглянемо цикл підготовки і дозування каучуків для одержання доз масою від 100 до 300 кг (рис. 1.4).

Брикет каучуку А (рис. 1.4, а) перевантажується з проміжного конвеєру 4 на секційний пластинчастий конвеєр 6 для подачі на різальний пристрій 5. Там він ріжеться на дві частини (А' і А") і направляється на другу різальну машину 5 (рис. 1.4, б). У цей час брикет Б попадає на конвеєр 4. Коли брикет Б направляється на різальну машину (рис. 1.4, в), брикет А, розділений на частини (А", А'" і А'"), подається на приймальний реверсивний конвеєр 10, що живить частками брикетів каучуків електронні ваги 9.

Три шматки брикету каучуку (А", А"', А'") падають у лійку електронних ваг 9 (рис. 1.4, г), а брикети Б и В проходять обробку в тій же послідовності, що і брикет А.

Надходження шматків брикетів на ваги 9 продовжується доти, поки з ваг не надійде сигнал про те, що задана маса майже досягнута, і бракує тільки малої частки каучуку для одержання необхідної наважки в межах заданої точності.

А, Б, В, Г - повні брикети каучуку; А', Б', А'', Б'', А'" - частка кип каучуку відповідно після першого, другого і третього різання; Бт - частка брикету каучуку, що забезпечує одержання дози відповідно до рецепта суміші з заданим допуском; 1 - борт живильного конвеєру; 2, 3 - штовхальник; 4 - проміжний конвеєр; 5, 8 - пилки різальних машин; 6, 7 - пластинчастий конвеєр; 9 - електронні ваги; 10 – прийомний конвеєр реверсивної дії для доз каучуку Рисунок 1.4 - Схема циклу з послідовними стадіями (а - з) підготовки і дозування каучуку (дози масою від 100 до 300 кг)

Подвійна секція пластинчастого конвеєру 6 (рис. 1.4, д), на якій знаходиться шматок брикету, що залишився, Б', переміщається в напрямку, показаному на рисунку стрілкою, і подає цей шматок до ножа 8 машини для одержання відсутньої частки Бт (рис. 1.4, е); це забезпечує одержання точної наважки за рецептом виготовляємої суміші.

Частка брикету каучуку Бт, відрізана ножем 8, падає на ваги 9 (рис. 1.4, ж), після чого необхідна наважка каучуку вважається укомплектованою, а частини брикетів каучуку Б' і Б" зворотним ходом реверсивного конвейєру 10 відводяться назад.

Коли каучук В подається на різальну машину 5 (рис. 1.4, з), шматки каучуку Б' і Б", що залишилися на реверсивному конвеєрі 10, будуть першими частками брикетів, що надійдуть на ваги 9 на початку нового циклу зважування.

Аналогічно здійснюється автоматичне розважування каучуків меншими дозами, наприклад, масою до 50 кг.

На основі схеми, що забезпечує проведення розглянутого циклу підготовки і дозування каучуків, створені пристрої ДАК-300 чотирьох модифікацій (ДАК-300/1 - ДАК-300/4), призначені для дозування і комплектації наважок відповідно з одного, двох, трьох і чотирьох типів каучуків за заданими рецептами.

Схема і загальний вид пристрою ДАК-300/4 показані на рис. 1.5.

1 - конвеєр для подачі дозованих каучуків; 2 – розрізаючий пристрій із двома комбінованими лезами; 3- пристрій для затиску кип каучуку; 4 - ваги; 5 - конвеєри для відбору доз каучуку; 6 - живильні конвеєри; 7 - конвеєри для подачі кип каучуків на розрізаючий пристрій; 8 - вихід комплексної наважки каучуків Рисунок 1.5 - Схема автоматичного пристрою ДАК-300/4 для дозування чотирьох типів каучуків

Технічні дані пристрою наведені нижче:

габарити, мм 5100х3400х3600
маса, кг  
робочі умови: температура навколишнього середовища, °С   0 - 40
відносна вологість, % до 95
потужність пристрою, кВт  
витрата стисненого повітря, м3/год.  
кількість типів одночасно дозуємих каучуків  
габарити кип каучуків, мм: довжина   700 - 800
ширина 300 - 450
висота 120 - 250
маса кипи каучуку, кг  
доза каучуків, яка одержується в кожному каналі дозування, кг 10 - 300
максимальна продуктивність одного каналу дозування, кг/год.  
максимальний час циклу дозування, хв 2,5
точність дозування 1% на 100 кг наважки; 1 кг - для наважок масою менше 100 кг

Вузол різання кип каучуку включає стрічкову пилку. Форма леза пилки дозволяє зрізати тонкі пластини каучуку на завершальній стадії циклу дозування - одержанні заданої наважки високої точності. Пристрої ДАК-300 обладнані вбудованими вузлами для заточення стрічкової пилки і зварювання стрічки при заміні пилки.

Система автоматичного керування базується на мікропроцесорі. Хід циклу дозування спостерігається на відеоекрані.

Автоматична лінія підготовки і транспортування каучуків із застосуванням пристроїв ДАК-300/1 - ДАК-300/4 експлуатується на діючому Білоцерківському шинному заводі.

Дозування хімікатів у централізованій зоні. Процес дозування більшості хімікатів, необхідних для виготовлення сумішей, передбачено у централізованій зоні, що обумовлено зручністю розташування устаткування. Площі навколо гумозмішувачів не загороджуються бункерами, це дозволяє цілком автоматизувати транспортування і завантаження хімікатів у витратні бункери.

Число бункерів, необхідних для зберігання дозуємих хімікатів, визначають з урахуванням типів хімікатів, що входять до складу рецептів, щодобової витрати і продуктивності застосовуваних машин.

У централізованій зоні передбачені дванадцять станцій дозування, кожна з яких зв'язана з групою бункерів, що складається із шести бункерів, які містять різні типи хімікатів.

Хімікати, що входять в одну закладку для виготовлення маточних гумових сумішей, розподіляють не більше ніж у три поліетиленові мішки, а для виготовлення готових сумішей - в один мішок. Максимальна маса кожного мішка - близько 12 кг.

Подача наважок каучуків і хімікатів до гумозмішувачів. Дозовані каучуки і хімікати повинні подаватися і вивантажуватися в розвантажувальні лійки гумозмішувачів. При використанні підвісних штовхаючих конвейєрів досягають повної автоматизації процесу складання закладок, транспортування і завантаження їх у гумозмішувачі. При цьому ліквідується забруднення навколишнього середовища, тому що виключається контакт із перевезеним продуктом незалежно від його типу; дозовані каучуки і хімікати транспортуються підвісками, оснащеними спеціальними контейнерами; з'являється можливість зосереджувати запаси на накопичувальних сортувальних лініях безпосередньо перед місцем споживання хімікатів.

Підвіски, включені в систему транспортування за допомогою штовхаючого конвейєру, пристосовані для подачі каучуку й обладнані перекидними контейнерами, ємність яких розрахована на одну закладку гумозмішувачів.

У кожному місці завантаження поблизу прийомного отвору гумозмішувачів розташована петля, що відходить від головної магістралі. У останова такої петлі може зібратися декілька підвісок в очікуванні розвантаження.

Підвіски розвантажують за допомогою автоматичного кантователя, що перевантажує матеріали з підвіски на завантажувальний стрічковий конвеєр гумозмішувачів.

Підвіска, призначена для подачі хімікатів, оснащена трьома перекидними колисками. Кожна колиска містить пакети з матеріалом у кількості, необхідній для однієї закладки гумозмішувачів.

На централізованій дільниці за допомогою спеціальних машин хімікати дозують і розфасовують у пакети, встановлюють на стрічкові конвеєри, доставляють і скидають у колиски підвісок підвісного штовхаючого конвеєру. Дозовані в поліетиленові мішки хімікати розвантажують з колисок на той же завантажувальний стрічковий конвейєр, що завантажує каучуки в лійку гумозмішувачів.

Підвіска для транспортування хімікатів обладнана трьома полками, на кожній з яких знаходяться дозовані хімікати в кількості, що відповідає одній закладці гумозмішувачів. Одна підвіска з хімікатами відповідає трьом підвіскам з каучуками.

Загальний вид підвіски для транспортування дозованих хімікатів показано на рис. 1.6. Система вивантаження дозованих каучуків і хімікатів на завантажувальний стрічковий конвеєр гумозмішувачів показана на рис. 1.7.

1.1.2 Транспортування технічного вуглецю

Контейнерна система транспортування технічного вуглецю. Для подачі технічного вуглецю використовують підвісний штовхаючий конвеєр (рис. 1.8), що має певні переваги в порівнянні з транспортними системами інших типів.

1 - селектор; 2, 3 - задній і передній візки штовхаючого конвеєру; 4 - сполучна траверса; 5 - хомут; 6 - несуща рама; 7 - перекидна колиска Рисунок 1.6 - Підвіска для транспортування дозованих хімікатів
1 - підвіска для хімікатів; 2 - траса штовхаючого конвеєру; 3 - лійка гумозмішувача; 4 - завантажувальний стрічковий конвеєр; 5 - підвіска для каучуків; 6, 7 - перекидачі підвісок для хімікатів і для каучуків; 8 - завантажувальна лійка конвеєру Рисунок 1.7 - Система вивантаження дозованих каучуків і хімікатів на завантажувальний стрічковий конвеєр гумозмішувача  

Спеціальні закриті контейнери, які мають клапани для автоматичного завантаження і вивантаження продукту, забезпечують високу герметичність на всій лінії транспортування технічного вуглецю. Практично вирішується задача охорони навколишнього середовища. При використанні штовхаючого конвеєру кожен контейнер закріплений за визначеним типом матеріалу, що дозволяє створити технологічний запас заповнених контейнерів на накопичувальних сортувальних лініях безпосередньо в місцях споживання, спрощується обслуговування і ремонт; виключається можливість контакту обслуговуючого персоналу з технічним вуглецем, чого не можна забезпечити при використанні інших транспортних механізмів, наприклад, стрічкових конвеєрів.

1 - селектор; 2, 3 - задній і передній візки штовхаючого конвеєру; 4 - сполучна траверса; 5 - хомут; 6 - опорна рама; 7 - контейнер; 8 - розвантажувальний клапан; 9 - завантажувальний отвір контейнеру Рисунок 1.8 - Схема контейнера для транспортування технічного вуглецю

Одним з основних недоліків контейнерних систем транспортування технічного вуглецю є необхідність парку контейнерів (у середньому 200 штук для заводу великої потужності).

Кожна підвіска, що транспортує контейнер з технічним вуглецем, впізнається за допомогою спеціального магнітного коду, що не стирається, закріпленого на підвісці. Така система впізнання дозволяє транспортувати в контейнері технічний вуглець одного типу, що виключає можливість забруднення контейнера технічним вуглецем іншого типу.

Пневматичні системи транспортування технічного вуглецю. Для транспортування масових сипких вантажів застосовують безліч різних транспортних засобів. Транспортні засоби, придатні для транспортування технічного вуглецю, обмежені, оскільки він є одним із самих найменш транспортабельних видів сировини, яка застосовується в гумовій промисловості, володіє великою проникливістю і сильно забруднює навколишнє середовище - насамперед через утворення тонкого пилу при руйнуванні гранул у процесі транспортування (системи, які не можна герметизувати для його транспортування, неприйнятні). Фактором, що обмежує кількість типів придатних транспортних засобів, є також добова витрата технічного вуглецю, що вимагає високого рівня автоматизації.

Поряд із традиційними системами транспортування (на основі стрічкових конвеєрів і ковшових елеваторів, а також на основі інших видів транспортних пристроїв для сипких матеріалів) знайшли застосування пневмотранспортні пристрої. На рис. 1.9 показані схеми пневмотранспортних пристроїв різних типів.

а - аерозольна; б-е - струминні: б - типу «флюїд - ліфт»; в - типу «флюїд - флекс»; г - окремими партіями (пробками); д - типу «флюїд - стат»; е – «флюїдна» партіями Рисунок 1.9 - Схеми пневмотранспорту сипких матеріалів  

Аерозольні пристрої (рис. 1.9, а) відносяться до пневматичних пристроїв, що транспортують сипкі матеріали при порівняно великій витраті повітря і високій швидкості. Аерозольну подачу сипких матеріалів здійснюють переважно за допомогою всмоктующих пристроїв і використовують в основному для передачі грубозернистих матеріалів.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 635 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...