Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття № 6. Тема: Поняття та значення юрисдикції та підсудності цивільних справ



Практичне2 години.

Тема: Поняття та значення юрисдикції та підсудності цивільних справ

Мета заняття:

Освітня: засвоєння курсантами та студентами основних положень і принципів регулювання судової юрисдикції, підсудності цивільних справ та правових наслідків порушення правил юрисдикції та підсудності.

- розвиваюча: формування вмінь щодо роботи з нормативними актами, що регулюють положення про судову юрисдикцію, види підсудності цивільних справ та наслідки порушення правил юрисдикції та підсудності;

- виховна: забезпечення всебічного розвитку у студентів поваги до дотримання закону при зверненні до судових органів з метою забезпечення захисту прав особи.

Міжпредметні зв’язки: цивільнеправо, господарський процес, адміністративний процес.

Основні поняття: підвідомчість, судова юрисдикція, виключна юрисдикція, альтернативна юрисдикція, договірна юрисдикція, функціональна підсудність, родова підсудність, територіальна підсудність, підсудність пов’язаних між собою вимог.

Технічні засоби навчання: макети цивільних справ

План

1. Поняття, види і значення юрисдикції цивільних справ.

2. Поняття і види функціональної підсудності.

3. Поняття і види територіальної підсудності.

4. Правові наслідки порушення правил про підвідомчість та підсудність цивільних справ.

Тема реферату: «Питання міжнародної підсудності та підвідомчості цивільних справ».

Задача № 1

Акціонерне товариство АТ «Будсервіс» уклало з АТ «Термо» договір на установку насосної станції. «Термо» встановив насосну станцію не на тому місці, котре було зазначено в прое­кті гідрології, в результаті чого потреба у воді не була забезпечена. «Будсервіс» зажадав від «Термо» перенести станцію до водного кар'єру, зазначеному в проекті, чого зроблено не було.

Визначить підвідомчість і підсудність даної справи.

З адача № 2

У договорі підряду, укладеному між Анікіним та домобудівним комбінатом, містилася умова, відповідно до якої в усіх випадках неналежного виконання договору, спір у порядку договірної підсудності буде розглядатися апеляційним судом по першій інстанції.

Заказник Анікін, незадоволений якістю виконаної роботи, звернувся до Луганського апеляційного суду з позовом про відшкодування збитків.

Як повинен діяти суд у цієї ситуації?

Задача № 3

Визначте юрисдикцію та підсудність у наступних ситуаціях:

1) Придбаний Чаловим у автосалоні автомобіль „Таврія” в рамках гарантійного терміну зламався, однак автосалон відмовився провести його заміну та відшкодувати шкоду.

2) Колишній квартирант Кулік виїхав з квартири Мамонової не сплативши борг за проживання у сумі 2500 грн. Нове місце проживання Куліка позивачу невідоме.

3) Приватний підприємець Манхін, який мешкає у Біловодську, придбав у автосалоні «Люкс» м. Донецька вантажний автомобіль для підприємницької діяльності та легковий автомобіль для подарунка сину на весілля. Під час гарантії автомобілі вийшли з ладу.

Задача №4

Малков що мешкає в Жовтневому районі м. Луганська звернувся до місцевого суду Жовтневого району з позовом до матері, яка мешкає у Антрациті, та колишньої дружини, що проживає з дітьми у Харкові, про зниження розміру аліментів, що стягуються з нього. Витрати на інформаційно-технічне забезпечення та судовий сбір ним не були сплачені, оскільки він вважав, що позивач по даній категорії справ має певні пільги.

Яке рішення повинен прийняти суд?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 384 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...