Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. При підготовці до заняття та рішення задач слід розуміти, що судова діяльність пов’язана з певними витратами



При підготовці до заняття та рішення задач слід розуміти, що судова діяльність пов’язана з певними витратами. Судові витратискладаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Розмір судового збору, порядок його сплати і звільнення від сплати встановлюються законом. Фактично, судовий збір — це встановлена за­коном плата за розгляд справи судом, аналог державному миту. До витрат, пов'язаних з розглядом судової справи, належать: 1) витрати на інформаційно-технічне забезпечення; 2) витрати на правову допомогу; 3) витрати сторін та їх представників, що пов’язані з явкою до суду; 4) витрати, пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз; 5) витрати, пов’язані з проведенням огляду доказів за місцем їх знаходження та вчиненням інших дій, необхідних для розгляду справи.

Слід зауважити, що судовий збір (державне мито), який сплачується при поданні позовної заяви передбачає, що він, за своєю суттю, є платою за роботу суду по розгляду спору. Сплата судового збору при розгляді спору у суді спрямована на відшкодування витрат, які пов'язані з розглядом спору.

Діюче законодавство передбачає, що судовий збір сплачуються заявником на стадії відкриття провадження по справі, а решта – сторонами у процесі провадження по справі.

При підготовці до наступних питань та вирішення задач необхідно ознайомитись з рекомендованою літературою та звернути увагу на те, що до набрав чинності Закон України «Про судовий збір», від 8 липня 2011 року N 3674-VI, який регулює порядок сплати і розмір судового збору. Судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Ціна позовускладається з грошової суми в гривнях, яка відображає заявлену грошову матеріально-правову вимогу по­зивача до відповідача і визначається за правилами, встановле­ними ст. 80 ЦПК.

Керуючись принципом гуманізму законодавець звільняє від сплати судового збору заявника по певним категоріям справ (ст. 5 Закону), суд, враховуючі майнове становище сторони, може відстрочити або розстрочити його сплату (ст. 82 ЦПК). У зазначених випадках мова йдеться про звільнення від сплати лише тих судових витрат, які перераховуються на користь держави (вони спрямовані на відшкодування витрат, які пов'язані з розглядом спору та інформуванням учасників цивільного процесу про хід і результати розгляду справи). Суд може також зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

Розподіл судових витрат між сторонами залежить від результату розгляду справи та наявності пільг по сплаті витрат (ст. 88 ЦПК). Ця норма зобов'язує сторону доказувати розмір понесених витрат лише письмовими доказами.

На жаль, новим ЦПК передбачені не всі можливі процесуальні ситуації, пов’язані з розподілом судових витрат. Наприклад, як повинні розподілятися судові витрати у випадку відмови у позові відповідачу, притягнутому судом обов’язковим відповідачем?

Питання для самоконтролю:

1. Хто має право встановити розмір судового збору?

2. Хто має право визначити ціну позову?

3. З яких видів процесуальних документів справляється судовий збір?

4. У яких випадках і у якому розмірі справляється пропорціональний вид судового збору?

5. У яких випадках і у якому розмірі справляється простий судовий збір?

6. Для яких категорій справ та позивачів встановлено пільги в оплаті судових витрат?

7. У яких випадках позивачу повертається сплачена сума судового збору?

8. У яких випадках позивачу повертається сплачена сума витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи?

9. Хто повинен сплатити витрати, пов’язані з проведенням експертизи?

10. Яким чином розподіляються судові витрати у випадку закриття провадження по справі у зв’язку з відмовою позивача від позову?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...