Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття № 3



Практичне2 години.

Тема: Процесуально-правове становище осіб, яким за законом надане право захищати права та представляти інтереси інших осіб.

Мета заняття:

- освітня: формування у слухачів уявлення про процесуально-правове положення представників сторін та третіх осіб у цивільному процесі, прокурора, органів влади та місцевого самоврядування;

- розвиваюча: забезпечення подальшого формування вмінь щодо роботи з нормативними актами; подальший розвиток навичок аналізу, синтезу, порівняння у цивільному процесі;

- виховна: всебічний розвиток у студентів почуття відповідальності за обраний професійний шлях, що спрямований на захист порушених, невизнаних та оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Міжпредметні зв’язки: цивільнеправо, господарський процес, адміністративний процес.

Основні поняття: законні представники, договірні представники, прокурор, органи опіки та піклування, обсяг повноважень, довіреність, спорідненість, усиновлення.

Технічні засоби навчання: мультимедійна презентація.

План

1. Завдання, підстави та процесуальні форми участі прокурора у цивільному процесі.

2. Підстави та форми участі у цивільному процесі осіб, яким за законом надано право захищати права і свободи інших осіб.

3. Поняття та види процесуального представництва.

4. Повноваження процесуальних представників.

Тема реферату: «Особливості процесуально-правового становища представників у цивільному процесі».

Задача № 1

Фермерському господарству «Животновод», було нанесено збиток на 50 тис. грн. внаслідок падежу скота.

Актом розтину встановлено, що тварини пали з вини ветеринара Громової, яка недотримувалась дозування вакцини при щепленні.

Прокурор запропонував голові фермерського господарства звернутися в суд із позовом до Громової про відшкодування матеріального збитку. Однак голова відмовився від звернення до суду. Тоді прокурор сам пред'явив позов про стяг­нення на користь господарства 50 тис. грн.

У судовому засіданні представник фермерського господарства «Животновод» заявив, що він вимог прокурора не підтримує тому що члени господарства прохають звільнити відповідачку від матеріальної відповідальності.

Як повинен діяти суд?

Задача № 2

5 серпня 2009 року подружжям Барашкіними відповідно до вимог Сімейного кодексу було усиновлену дитину (Коломойцева Сергія) 3 років.

У жовтні 2009 року органам опіки та піклування відомо, що подружжя Барашкіних вихованням дитини не займаються, часто залишають його вдома без догляду. Більш того, Барашкіна В. у вересні 2009 року звільнили з роботи за появу на роботі в стані алкогольного сп'яніння. Барашкина С. оде­ржує мінімальну заробітну плату і не може гідно виховувати дитину.

Хто може звернутися в суд з позовом про захист дитини?

Пе­рерахуйте всіх осіб, які мають брати участь у даній справі й в якості кого.

Задача № 3

Прокурор Ленінського району м. Луганська Павлов поїхав у м. Харків у відпустку до своїх батьків По приїзду він узнав, що до його матері, яка проживає у комунальній неприватизованій квартирі, пред'явлено позов про виселення з тих мотивів, що вона своєю поведінкою створює сусідам неможливі умови для спільного з нею проживання.

Чи може брати участь Павлов у цьому процесі і у якості кого?

Задача №4

Биков та Лукін звернулись до суду з позовом до Мель Н. та Мель К. про визнання частково недійсними заповіту та свідоцтва про право на спадщину. Інтереси позивачів за довіреністю, що посвідчена посадовою особою виконавчого комітету сільської Ради, представляв адвокат Лапін, а інтереси відповідачів представляв їх батько за довіреністю, що була посвідчена посадовою особою домоуправління.

Суду представниками було представлено мирову угоду, відповідно до якої за позивачами визнається право власності на 2/5 будинку, а за відповідачами - на 3/5 будинку. Але після смерті позивачів їх частки переходять у власність відповідачів.

Визначте, чи може суд:

а) допустити зазначених представників у процес

б) визнати мирову угоду?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 378 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...