Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фармацевтичних організацій



Актуальність теми: У правовій державі для фахівців, що працюють на підприємствах фармацевтичної галузі, незалежно від форми власності, великого значення надають знанням законів, котрі регулюють стосунки працівника і власника, або органу, що ним уповноважений, а також вмінням застосовувати ці знання в процесі роботи.

Тому вивчення управління трудовими відносинами фармацевтичних організацій є актуальним.

Мета заняття: Вивчити основні трудові права працівників, види трудових угод, особливості укладення та механізм розривання трудового договору, порядок ведення трудових книжок, обмеження щодо праці жінок, молоді та інвалідів, особливості праці за сумісництвом, правове регулювання заробітної плати, порядок вирішення трудових суперечок.

Контрольні питання

1. На основі яких документів здійснюється правове регулювання у сфері трудових правовідносин?

2. Які основні трудові права працівників?

3. Які існують види трудових угод?

4. У чому відмінність між генеральною, галузевою та регіональною угодами?

5. Що таке колективний договір? Специфіка дії колективного договору при деяких змінах на підприємстві, в організації, установі.

6. Що представляє собою трудовий договір? Назвіть види трудового договору залежно від терміну його дії.

7. Особливості укладення трудового договору.

8. Випробовування при прийманні на роботу.

9. Які існують умови та правила переведення працівників на роботу, не обумовлену трудовим договором?

10. Підстави та механізм розірвання трудового договору на вимогу працівника та з ініціативи власника.

11. Яким категоріям працівників надається пере­важне право щодо залишення на роботі при скороченні штату працівників?

12. У яких випадках при розірванні трудового договору працівникам виплачується вихідна допомога та які її розміри?

13. Що є основним документом про трудову діяльність працівника?

14. Які вимоги ставляться до порядку ведення трудових книжок, та які відомості заносяться до них?

15. Контрактна форма трудового договору. Порядок укладення.

16. Яка нормальна та скорочена тривалість робочого часу для різних категорій працівників? Яка тривалість робочого тижня та щоденної роботи при цьому передбачена законодавством?

17. Тривалість роботи напередодні вихідних, святкових днів, понаднормових робіт та робіт у нічний час.

18. Які існують обмеження щодо залучення до нічних та понаднормових робіт певних категорій працівників?

19. Які існують види відпочинку від роботи, передбачені законодавством?

20. Щорічні основні, додаткові, творчі, соціальні відпустки та відпустки без збереження заробітної плати. Умови їх надання.

21. У яких випадках видається грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки?

22. Яка структура заробітної плати в Україні?

23. Особливості оплати праці працівників залежно від сфери діяльності, умов роботи.

24. Які гарантії та компенсації передбачені трудовим законодавством для працівників?

25. Які особливості праці за сумісництвом?

26. У чому особливості використання та охорони праці жінок та молоді?

27. Які існують пільги для працівників, що поєднують роботу з навчанням?

28. Як здійснюється забезпечення зайнятості працівників, що підлягають вивільненню?

29. Що таке трудова дисципліна?

30. Які існують види заохочень та дисциплінарних стягнень?

31. Які обов’язки власника та працівника у питаннях охорони праці?

32. Який порядок вирішення індивідуальних трудових суперечок?

33. Які органи та інспекції здійснюють контроль за додержанням законодавства про працю?

34. Як здійснюється державне соціальне страхування?

Завдання 61. Провізор Тесленко Т.Л. була прийнята 1 лютого на роботу в аптеку № 33 на посаду провізора на умовах випробовування. 5 травня завідувач аптеки розірвала з Тесленко Т.Л. трудовий договір, мотивуючи це тим що вона за результатами випробовування не відповідає посаді. Обґрунтуйте, чи є в даній ситуації порушення КЗпП України і як повинна діяти потерпіла сторона?

Ст.27, 28

Завдання 62. Провізор з прийому рецептів аптеки № 1 Бондарчук Т.І. письмовим розпорядженням завідувача аптеки була переведена на посаду провізора відділу запасів цієї ж аптеки на час відпустки останнього з 1 березня до 29 березня включно. Бондарчук Т.І відмовилася від переводу. Завідувач аптеки винесла їй догану і тільки після накладення дисциплінарного стягнення остання приступила до роботи провізора з внутрішньоаптечної заготовки. Поясніть, хто правий в даній ситуації?

Ст. 32

Завдання 63. Санітарка-мийниця аптеки № 2 Мороз М.В, віком 17 років, звернулася до завідувача аптеки з заявою, в якій просила надати їй щорічну відпустку частинами -10 днів у січні (за графіком) і 21 день, що залишився, у серпні. Завідувач відмовився, мотивуючи це тим, що основна частина відпустки повинна становити не менше 14 днів. Хто правий в даній ситуації?

Ст. 75, 79, 195

Завдання 64. В аптеці № 45 при скороченні штату склалася ситуація, коли потрібно було з 2-х працівників однакової кваліфікації і продуктивності праці звільнити одного. Ця ситуація стосувалося провізорів: Данько Н.І. (вік 53 роки) з неперервним стажем роботи в даній аптеці 20 років та Зубань Т.І. зі стажем роботи 8 років і наявності 2-х утриманців. Завідувач аптеки, враховуючи, що у Данько Н.І. передпенсійний вік, залишив її на роботі, а Зубань Т.І звільнив за скороченням штату і рекомендував для роботи в аптеку № 2, де вона і була працевлаштована. Варто зазначити, що робота в аптеці № 2 провізору Зубань Т.І не дуже підходила, але вона була вимушена погодитися. Обгрунтуйте, чи немає в даній ситуації порушення КЗпП і якими можуть бути дії правої сторони?

Ст. 42

Завдання 65. Провізор аптеки № 1 Шевченко А.Н. в день свого звільнення прийшла в аптеку за розрахунком і трудовою книжкою. На основі наказу про звільнення з Шевченко А.Н. був проведений повний розрахунок. Проте трудову книжку їй не видали, мотивуючи тим, що завідувач аптеки в даний час хворіє, а трудова книжка зберігається у нього в кабінеті в сейфі. Тому Шевченко А.Н. було запропоновано прийти за трудовою книжкою через три дні. Обгрунтуйте, чи порушується в даній ситуації КЗпП України?

Ст. 47

Завдання 66. Провізор Демчук А.П. протягом трьох робочих днів працювала понаднормово по 2,5 години кожного дня. Завідувач аптеки відмітив в табелі робочого часу понаднормові години і видав наказ про їх оплату. Обгрунтуйте, чи порушується в даній ситуації КЗпП України?

Ст. 65, 106

Завдання 67. Фасувальниця Іваненко Т.І працювала 1 травня. За результатами роботи за місяць вияснилося, що її робота перевищила норму робочого часу. Завідувач аптеки оформив наказ по аптеці і відобразив в табелі робочого часу її роботу у вихідний день з тим, щоб бухгалтерія провела оплату. Через декілька днів Іванченко Т.І. попросила завідувача аптеки надати їй відгул за роботу в святковий день. Завідувач відмовив, мотивуючи це тим, що вже видав наказ про оплату в подвійному розмірі. Як можна вирішити дану ситуацію?

Ст. 107

Завдання 68. Молодий спеціаліст Карпенко Т.І. була скерована на роботу в аптеку №1 на посаду провізора. 15 липня вона з’явилась в аптеку №1 і, представивши усі необхідні документи, оформилася на роботу з 1 серпня. 31 липня Карпенко Т.І. повідомила завідувача аптеки, що вона хворіє, а 10 серпня принесла листок непрацездатності за період з 25 липня до 10 серпня для оплати. Завідувач аптеки оплатити лікарняний з 25 липня відмовився, пояснюючи тим, що Карпенко Т.І. має право на отримання лікарняних тільки з 1 серпня. Хто провий в даній ситуації?

Ст. 24

Завдання 69. Провізор-аналітик Доренко А.А. (молодий спеціаліст), яка пропрацювала в аптеці 5 місяців, подала завідувачу аптеки листок непрацездатності за вагітністю з 1 листопада і письмову заяву про приєднання до відпустки за вагітністю щорічної відпустки. Завідувач аптеки відмовив їй у проханні, мотивуючи тим, що Доренко А.А. не пропрацювала на в даній аптеці 6 місяців. Обгрунтуйте, чи порушується в цій ситуації КЗпП України?

Ст. 180

Завдання 70. Провізор з прийому рецептів і відпуску ліків Тимошенко Т.О. в період випробування хворіла 20 днів. Завідувач аптеки наказом по аптеці продовжив термін випробування на всі дні хвороби. Тимошенко Т.О. не погодилася з цим рішенням. Обгрунтуйте, хто правий в даній ситуації?

Ст. 27

Завдання 71. Провізор аптеки № 1 Короленко Н.С. виразила завідувачу аптеки №3 бажання перейти на роботу в її аптеку. Завідувач аптеки № 3 узгодила з завідувачем аптеки №1 звільнення Короленко Н.С шляхом переводу. Короленко Н.С. звільнилася з аптеки №1 і на основі попередньої домовленості подала заяву в аптеку №3, але отримала відмову. Чи порушила завідувач аптеки №3 КЗпП України?

Ст. 24

Завдання 72. Наказом по ЦРА № 8 провізор з прийому рецептів і відпуску ліків Івашко Т.К. була скерована в аптеку № 25 для заміщення завідувача цієї аптеки Гончар В.В. на період його щорічної відпустки (1 липня до 28 липня включно). Після закінчення відпустки Гончар В.В. не приступив до роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, пов’язаною з побутовою травмою, що сталася 25 липня. Івашко Т.К. поставила перед завідувачем ЦРА № 8 питання про її заміну до 1 серпня. Завідувач ЦРА відреагував негативно і видав наказ, що зобов’язав Івашко Т.К. продовжити роботи наперіод хвороби Гончар В.В. Обгрунтуйте, хто правий в даній ситуації?

Ст. 33

Завдання 73. За режимом роботи ЦРА №8є черговою аптекою. Згідно з графіком виходу на роботу, всі співробітники аптеки повинні були протягом місяця відпрацювати по два нічних чергування Провізор з прийому рецептів Слюсарчик В.М. відмовилися від робота в нічний час, мотивуючи це тим, що в неї вдома залишається дитина 2,5 років без нагляду. Завідувач аптеки її відмову вважав порушенням трудової дисципліни і виніс Слюсарчик В.М. догану. Хто правий в даній ситуації?

Ст. 176

Завдання 74. Провізор аптеки № 3 Степаненко О.Ю. після 6 місяців неперервної роботи за перший її робочий рік отримала і використала щорічну відпустку в лютому. Бажаючи укріпити здоров’я, Степаненко О.Ю. придбала путівку в санаторій на липень цього ж року. Але завідувач аптеки дав негативну відповідь на її заяву про відпустку, мотивуючи це тим, що змоменту отримання її першої відпустки до липня не пройшло і 6 місяців. Обгрунтуйте, хто правий в даній ситуації?

Ст. 79

Завдання 75.. В один з робочих днів за неявку провізора Павлюк І.Д. на роботу протягом 4 годин завідувач аптеки видав наказ про його звільнення за ст.40 п.(“за прогул"). Павлюк І.Д. не погодилася зі звільненням, мотивуючи це тим, що в неї були об’єктивні причини для такої тривалої відсутності і подала заяву про розгляд суперечки в комісію з трудових суперечок. Чи немає в даній ситуації порушення КЗпП України?

Ст. 40

Завдання 76. Заступник завідувача аптеки Стороженко Л.В. узав'язку з виробничою необхідністю скерували у відрядження терміном 10 днів, попередньо не отримавши її згоди. Стороженко Л.В. від поїздки у відрядження відмовилася, мотивуючи це тим, що не може залишити без нагляду 10-річну дитину, бо її чоловік знаходиться на курсах удосконалення в іншому місті. Важливе виробниче завдання було зірване. За чиєю виною? Хто правий в даній ситуації?

Ст. 177

Завдання 77. Санітарка-мийниця аптеки № 1 Синиця Т.А. подала для оплати завідувачу аптеки листок непрацездатності за вагітністю терміном з 1 квітня до 9 червня (70 календарних днів). Проте пологи Синиці Т.А відбулися 29 травня і вона через деякий час подала ще один листок непрацездатності у зв’язку з пологами терміном з 29 травня до 23 липня (56календарних днів). 3авідувач аптеки видав наказ про оплату відпустки за пологами з 10 червня, мотивуючи це тим, що згідно з попереднім листком непрацездатності лікарняний оплачений до 9 червня включно. Обгрунтуйте, чи немає в даній ситуації порушення КЗпП України?

Ст. 179

Завдання 78. В аптеку № 1 звернулася сімнадцятирічна випускниця середньої школи з заявою про працевлаштування на роботу фасувальницею. Завідувач аптеки видав наказ про прийом на роботу на умовах випробовування терміном 2 місяці. Обгрунтуйте, чи порушується в даній ситуації КЗпП України?

Ст. 26

Завдання 79. Фармацевт з виготовлення ліків аптеки №13 Пастушенко А.П. після 5 місяців першого року роботи в аптеці подала заяву завідувачу з проханням надати їй, студентці 2 курсу заочної форми навчання, відпустку на період настановних занять і екзаменаційної сесії терміном 30 календарних днів з приєднанням до неї щорічної відпустки. Завідувач аптеки відмовився надати відпустку такої тривалості, мотивуючи це тим, що в аптеці немає іншого фармацевта з виготовлення ліків. При цьому він запропонував Пастушенко А.П. тільки на 2тижні відпустки як студенці, а щорічної відпустки не надав, оскільки фармацевт пропрацювала в аптеці всього 5 місяців і не має права на відпустку за перший рік роботи. Хто правий в даній ситуації?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 1831 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...