Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Способи усунення тренда



Якщо уважно подивитися на графік наївної моделі (рис. 4.1), то помітите, що крім зрушення на одиницю управо він в більшій своїй частині (у 5 випадках з 16) розташований нижче за початкову криву. Це пов'язано з тим, що наївна модель (див. формулу 4.1) не припускає існування у процесу лінійного тренда. Тобто наївна модель виявиться неефективною, якщо значення коефіцієнта b2 в лінійному рівнянні регресії значно відрізнятиметься від нуля. Існує досить багато інших моделей, набагато складніших, ніж наївна, які також припускають, що процес не має тренда. Як показник відсутності тренда у ряду Yi іноді береться коефіцієнт k:

(4.2)

Залишки лінійного рівняння регресії звичайно служать прикладом процесу, що не має лінійного тренда. Як правило, в бізнесі ми маємо справу з процесами, що мають тренд. Для того, щоб в цьому випадку можна було застосувати модель, призначену для процесів, що не мають тренда, можна поступити одним з наступних двох способів.

Спосіб 1. Розглянемо різниці або частки початкових даних. Таким чином, якщо є ряд даних Y1, Y2,..., Yn, то розглядається ряд: Δ2,...,Δn, де Δt = Yt – Yt-1, або ряд р2,..., рn, де

(4.3)

Насправді прогнозисти звичайно поступають трохи інакше. До результатного ряду даних застосовується оператор ln. Toбто розглядається ряд: lnY1, …, lnYn, після чого до нього застосовується оператор приросту Δ. При значеннях рi, близьких до одиниці, можна нехтувати другим членом в розкладанні Тейлора і вважати, що ln(pt) ≈ pt - 1.

Так як ln(pt) = ln(1) + (ln(pt))¢(pt-1) + (ln(pt))¢¢/2!*(pt-1)2≈ 0 + 1/pt*(pt-1) = 0 + 1*(pt-1) =pt -1

Оператори Δi і рi називають операторами початкового ряду. При цьому абсолютно не гарантовано, що ряди даних, одержані шляхом застосування операторів Δi або рi, не матимуть тренда (У такому разі іноді застосовують повторно оператор Δ).

На рис. 4.2 представлене графічне зображення ряду р2,..., рn.

Рисунок 4.2 – Темпи зростання об'єму продажів

Якщо менеджер вважає, що можна нехтувати зміною в змодельованих квартальних темпах зростання, то він може розглядати р2,..., рn як ряд, що не має тренда, і застосувати до нього наївну або будь-яку іншу модель, призначену для рядів, що не мають тренда.

Спосіб 2 полягає в розгляді залишків лінійної регресії і є одним з найчастіше використовуваних методів усунення тренда. Його називають методом детрендалізації.

Якщо коефіцієнт b2 лінійного рівняння регресії для ряду еi має нулі в перших чотирьох десяткових розрядах, то він може вважатися рівним нулю. Тепер можна побудувати модель для ряду без тренда для залишків еі, потім знайти відповідне змодельоване значення ek при k > 17, і додати його до відповідного значення тренда. Оскільки наївна модель припускає, що et-1 ≈ et, то її слід застосовувати у тому випадку, коли коефіцієнт кореляції r(et-1, et) при t = 2,..., n, позитивний і значно відрізняється від нуля. У такому разі говорять, що в моделі лінійної регресії є позитивна автокореляція першого порядку. Існує спеціальний тест (тестДарбіна-Уотсона) на наявність автокореляції першого порядку.

Прогноз визначається шляхом додавання змодельованої помилки е19 до відповідного значення тренда.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...