Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Способ построения



(Спосіб побудови) на вкладці Параметры (Параметри) дає змогу вибрати спосіб визначення глибини отвору: На глубину (На глибину), Через все (Через все), До вершины (До вершини).



Фантом отвору із заданими параметрами відображається у вікні моделі. Точка прив'язки отвору за замовчуванням міститься в початку локальної системи координат плоского об'єкта, на якому створюється цей отвір.

Щоб розмістити отвір у потрібному місці плоского об'єкта, необхідно розфіксувати поле

- на вкладці Параметры

(Параметри) і вказати положення отвору мишкою або ввести координати центра отвору. Щоб вибрати напрямок побудови отвору,


активізуйте відповідний перемикач напрямку на Прямое (Пряме) або на

Обратное (Зворотне)

Властивості поверхні отвору налаштовують на вкладці Свойства (Властивості) Панели свойств (Панелі властивостей).

На рис. 7.17 подано в розрізі приклад виконання трьох різних отворів, конфігурацію яких взято з бібліотеки центрових отворів.

7.2.4. Команда Ребро жесткости (Ребро жорсткості)

Командою Ребро жесткости (Ребро жорсткості) створюють ребра жорсткості деталі.

Команда доступна, якщо виділений один ескіз. Вимоги до креслення ескізу такі: контур в ескізі ребра жорсткості може не доходити до тіла деталі, тоді система продовжить контур до перетину з найближчою гранню. Криволінійні контури продовжуються до дотичних до них у крайніх точках.


- Ребро жесткости(Ребро

Для виклику команди натисніть кнопку

жорсткості) на інструментальній панелі редагування деталі або виберіть її назву в меню Операции (Операції).

Перемикач»■■

Положение (Положення) на вкладці

Параметры панели свойств (Параметри панелі властивостей) керує орієн­тацією ребра в двох напрямках: В плоскости эскиза (В площині ескізу) і Ортогонально плоскости эскиза (Ортогонально площині ескізу). Напрямок побудови ребра жорсткості вказано фантомною стрілкою у вікні деталі. Якщо необхідно змінити автоматично вибраний напрямок, активізуйте другу позицію

і


у групі

Направление (Напрямок). Цей перемикач має два

напрямки: Прямое (Прямий) і Обратное (Зворотний).

На рис. 7.18, а подано формування ребра жорсткості з використанням команди Ортогонально плоскости эскиза (Ортогонально площині ескізу)

перемикачі

- Положение (Положення) і команди Прямое



(Прямий) у перемикачі

- Направление(Напрямок). Результат

формоутворення наведено нарис. 7.18, б.


Якщо бокові грані ребра повинні мати ухил, необхідно ввести в поле Угол уклона (Кут ухилу) значення кута. Напрямок ухилу грані ребра жорсткості - тільки зовні, змінити його не можна.

Якщо ескіз ребра жорсткості складається з декількох відрізків або дуг, кнопка Следующий (Наступний) дає змогу вказати відрізки або дуги, які задають напрямок ухилу.

Для того щоб визначити товщину ребра жорсткості, виберіть спосіб за-дання товщини стінки зі списку Тип построения тонкой стенки (Тип по­будови тонкої стінки) на вкладці Толщина (Товщина) Панели свойств (Па­нель властивостей). Далі необхідно ввести значення в полі Толщина стенки (Товщина стінки) (рис. 7.19).)




На рис. 7.20 подано модель з ребром жорсткості завтовшки 6 мм, вико­наним з ухилом 20°.

Якщо вибрано варіант створення ребра жорсткості в двох напрямках, то товщину необхідно ввести двічі (для напрямку всередину і назовні).

Якщо площина ескізу (або перпендикулярна до неї площина) вибрана середньою площиною елемента, то введене значення товщини вважається спільним (у кожному напрямку відкладається половина).

Зміна товщини або способу її визначення відображається на фантомі ребра жорсткості у вікні деталі. Це дає змогу оцінити правильність задания параметрів стінки і за необхідності відкоректувати їх.





7.2.5. Команда Уклон (Ухил) Командою Уклон(Ухил) надають ухил плоским граням, які перпен­дикулярні до основи, або циліндричним граням, що утворені перпендикулярно

- Уклон(Ухил) на

до основи. Для виклику команди натисніть кнопку


інструментальній панелі редагування деталі або виберіть її назву в меню Операции (Операції).

- Основание

Щоб вибрати основу,, активізуйте перемикач

(Основа) і вкажіть потрібну грань у вікні деталі.

Якщо основу вибрано неправильно, її можна вказати повторно, не виходячи з команди. Для цього треба натиснути мишкою на необхідній грані. Виділення з раніше вказаної грані буде знято, нова вказана грань буде вибрана основою ухилу.



Щоб вибрати грані, які виконуються з ухилом, активізуйте перемикач

- Грани(Грані) і вкажіть потрібні грані у вікні деталі.

Щоб вилучити будь-яку грань з вибраних, вкажіть її у вікні повторно. Виділення цієї грані буде знято. її не буде враховано під час побудови.

Результат виконання команди Уклон (Ухил) показано на рис 7.21 (осно­ва - нижня грань, грань для ухилу - ліва бокова).

Іноді як основу можна вказати різні грані. Результат виконання команди залежатиме від взаємного положення основи і грані для ухилу.

Введіть кут ухилу в полі Угол (Кут) на вкладці Параметры (Параметри) Панели свойств (Панелі властивостей).

Перемикач

Уклон (Ухил) дає змогу вибрати напрямок

ухилу - всередину чи назовні. Якщо грань, вказана для виконання операції, плавно з'єднана з іншими гранями, то їм автоматично надається ухил з тими самими параметрами, що були задані для вибраної грані. Створюючи ухили необхідно дотримуватися таких рекомендацій:

• не нахиляйте кожну грань окремо. Якщо можливо, вказуйте під час
виконання команди Уклон (Ухил) якомога більше граней, які потребують
нахилу під однаковим кутом до тієї самої основи. У цьому випадку розрахунки
під час побудови моделі пришвидшаться;

• якщо треба заокруглити одне або декілька ребер, що обмежать грань,
якій надають ухил, це необхідно зробити після надання грані ухилу.

Настроюють властивості поверхні ухилу на вкладці Свойства (Влас-

- Создать

тивості). Щоб підтвердити створення ухилу, натисніть кнопку

объект (Створити об'єкт).

Перервати побудову можна, натиснувши кнопку Прервать команду (Перервати команду) або клавішу Esc.


Команда не виконується, якщо система виявить, що грані перебудовані відповідно до заданих параметрів ухилу, що не утворюють тіла.

Якщо застосувати команду Уклон (Ухил) до грані, яка вже нахилена до основи під будь-яким кутом, то цей кут не буде враховуватися.

Застосування команди Уклон (Ухил) найефективніше на завершальних етапах проектування відлитих деталей, коли окремим граням необхідно придати невеликого ухилу, щоб полегшити виймання відливок з форми.

7.2.6. Команди Сечение (Переріз)

Під час створення тривимірної моделі необхідно відсікти частину деталі. Як границя перерізу може використовуватися базова площина або ескіз. З цією метою передбачено дві команди: Сечение плоскостью (Січення площиною) і Сечение по эскизу (Переріз по ескізу).

7.2.6.1. Команда Сечение плоскостью (Переріз площиною)

Ця команда дає змогу видалити частину моделі, яка міститься по одну сторону поверхні моделі, яка перетинає. Для виклику команди натисніть

кнопку

- Сечение поверхностью (Переріз поверхнею) на

інструментальній панелі редагування деталі. Якщо перед викликом команди виділена поверхня, яка перетинає модель, то назва цієї площини з'являється в

полі Поверхность сечения (Поверхня перерізу) на вкладці Параметры (Параметри) Панели свойства (Панелі властивостей). Якщо площина не виділена перед викликом команди, вкажіть її. Частину моделі можна видалити з будь-якої сторони від вказаної поверхні.

Щоб змінити напрямок відсікання (він вказується на фантомі у вікні моделі у вигляді стрілки), скористайтесь відповідним перемика­чем на вкладці Параметры (Параметри). Після вибору напрямку відсікання і настроювання

Создать

властивостей натисніть кнопку

объект (Створити об'єкт).


7.2.6.2. Команда Сечение по эскизу (Розріз по ескізу)

Команда Сечение по эскизу (Розріз по ескізу) видаляє частину вихідної моделі циліндричною поверхнею, яка утворена переміщенням вибраного ескізу. Напрямок переміщення ескізу - перпендикулярно до його площини. Видалення відбувається по одну сторону від циліндричної поверхні.

Вимоги до ескізу такі:

• в ескізі може бути тільки один контур;

• контур в ескізі замкнений;

• проекція моделі на площину ескізу повинна перетинати його контур.
Перед викликом команди виділіть ескіз, який задає напрямну цилінд-


- Сечение по

ричної поверхні. Для виклику команди натисніть кнопку

эскизу (Розріз по ескізу) на інструментальній панелі редагування деталі або виберіть її назву в меню Операции (Операції).

Після введення команди в полі

- Профиль

сечения (Профіль перерізу) на вкладці Параметры (Параметри) Панели свойств (Панелі властивостей) з'явиться назва ескізу, за яким відбувається відсікання.

Перед видаленням потрібно вибрати напрямок відтинання (його показують у вікні моделі стрілкою) (рис. 7.23).

Для зміни напрямку відсікання необхідно скористатися відповідним


перемикачем

- Направление отсечения

(Напрямок відсікання).

На рис. 7.24 наведено результат відсікання частини моделі по ескізу, який
зображений на рис. 7.23. ■ ' >■•■■; s






7.2.7. Команди для побудови масиву елементів

Під час створення тривимірних моделей іноді необхідно побудувати однакові елементи, які розміщені в деталі з певною закономірністю. З цією метою в системі КОМПАС-ЗБ передбачено команди: Массив элементов (Масив елементів), Зеркальный массив (Дзеркальний масив) і Зеркально отразить все (Дзеркально відобразити все).

Розглянемо команду Массив элементов (Масив елементів), яка має підменю з трьох команд: По сетке (По сітці), По концентрической сетке (По концентричній сітці) і Вдоль кривой (Вздовж кривої) (рис. 7.25).




7.2.7.1. Команда Массив по сетке (Масив по сітці)

Команда Массив по сетке (Масив по сітці) дає змогу створити масив, елементи якого розміщені у вузлах паралелограмної сітки. Елементи, які необхідно скопіювати, можна виділити перед викликом команди. Для цього вкажіть їх в Дереве построения (Дереві побудови) або у вікні деталі.

- По сетке(По сітці) на

Для виклику команди натисніть кнопку

інструментальній панелі редагування деталі або виберіть п назву в меню Операции (Операції).

Щоб вказати або виділити об'єкт у Дереве построения (Дереві побу­дови), натисніть мишкою на його назві або піктограмі. Таким способом ви можете виділити або вказати ескіз, допоміжний або формоутворювальний елемент (наприклад, елемент, який приклеєний операцією обертання, отвір або фаску).

Вказування і виділення об'єктів у Дереве построения (Дереві побудови) може відбуватися тільки у режимі тривимірних побудов. Якщо система в режимі ескізу, вказування і виділення об'єктів у Дереве построения (Дереві побудови) неможливе (незважаючи на те, що воно видиме на екрані). У разі вказування або виділення будь-якого об'єкта в Дереве построения (Дереві побудови) відповідна йому частина моделі підсвічується у вікні моделі. Щоб

) 170


виділити декілька об'єктів, необхідно натиснути клавішу Ctrl і, утримуючи її, вказати потрібні об'єкти в Дереве построения (Дереві побудови). Щоб виділити групу об'єктів, які розміщені поряд один за одним, виділіть перший (останній) з цих об'єктів, натисніть, і утримуючи клавішу Shift виділіть останній (перший) об'єкт. Виділення пошириться на всі об'єкти групи. Напрямок осей сітки можна задати двома способами:

• вказати прямокутні об'єкти в моделі (ребра, конструктивні осі,
відрізки і ламані прямі);

• задати кути, які характеризують розміщення осей.

-Ось

За замовчуванням після виклику команди активний елемент

1 (Вісь 1) на вкладці Параметры (Параметри) Панели свойств (Панелі влас­тивостей). Виберіть перший об'єкт у Дереве построения (Дереві побудови) або у вікні деталі.

- Ось2 (Вісь 2) активізується автоматично, і ви можете

Елемент

відразу вказати другий об'єкт. Щоб відмовитися від використання вибраних об'єктів, активізуйте потрібний елемент Ось 1 (Вісь 1) або Ось 2 (Вісь 2) - і вкажіть ці об'єкти знову.

У другому способі для вибору напрямку осей сітки введіть потрібне

- Угол

значення в поля Угол наклона (Кут нахилу) і

раствора (Кут розкриття).

Можливе поєднання способів. Наприклад, напрямок першої осі можна задати, вказавши ребро деталі, а напрямок другої - ввівши кут розкриття у відповідному полі Параметры (Параметри) Панели свойств (Панелі властивостей).

На наступному кроці вкажіть об'єкти, які копіюються, якщо вони не були виділені перед викликом команди. Введіть кількість екземплярів і значення


- N1 і Шаг1 (Крок

кроку вздовж першої осі в полі

1). Потім введіть кількість екземплярів і значення кроку сітки вздовж другої осі


в поля


- N2 і Шаг 2 (Крок 2).


 

Перемикач Режим (Режим) керує інтерпретацією значення кроку:

Шаг между соседними экземплярами (Крок між сусідніми екземплярами) і

- Шаг между крайними экземплярами (Крок між крайніми екземп-

лярами).


Якщо потрібно створити екземпляри масиву у всіх вузлах сітки,




- Оставлять копии внутри сетки(Залишати копії

всередині сітки). Активізація перемикача

- Удалять копии внутри сетки

(Видаляти копії всередині сітки) означає, що екземпляри масиву створюватимуться тільки по периметру сітки.
ються тільки грані та ребра вихідних елементів. Проте іноді скопійовані по­верхні розміщаються відносно наявних так, що не утворюють тіло. В таких ви­падках опцію Геометрический массив(Геометричний масив) треба вимкнути. Іноді потрібно вилучити з масиву один елемент. Для такої зміни масиву вкажіть у вікні деталі елемент, який видаляється, виділяючи будь-які його грані. Потім натисніть клавішу Delete. На екрані з'явиться діалог Удаление операции копирования(Вида­лення операції копіювання) (рис. 7.27).

активізують перемикач


У вікні деталі відображається фантом ма­сиву (рис. 7.26), що дає змогу оцінити правиль­ність задания параметрів і за необхідності внести в них зміни.

Для створення геометричного масиву увім­кніть відповідну опцію на вкладці Параметры (Параметри) Панели свойств (Панелі власти­востей). Увімкнення цієї опції прискорює ство­рення і побудову масиву, оскільки не здійсню­ється копіювання операції і їх параметрів. Під час створення геометричного масиву копію-



У цьому діалозі необхідно вказати, чи потрібно видалити всі елементи (варіант Всю операцию (Всю операцію)), чи тільки вибрані елементи (варіант Экземпляры (Екземпляри). Виберіть варіант Экземпляры (Екземпляри). У вікні діалогу активізується список номерів елементів, які видаляються, де перша цифра оз­начає номер рядка (нумерація рядків почи­нається з одиниці) по Оси 1 (Вісь 1), друга — по Оси 2 (Вісь 2). Натисніть кнопку ОК діалогу.

Масив буде перебудований і відображений у вікні деталі без вказаних елементів (рис. 7.28).

Якщо необхідно поновити всі або окремо виключені з масиву екземп­ляри, виконайте такі дії. Виділіть у Дереве построения (Дереві побудови) той масив по сітці, видалені екземпляри якого треба відновити, і викличте з контекстного меню команду Редактировать элемент (Редагувати елемент). На Панели свойств (Панелі властивості) з'являться елементи управління, які дають змогу настроїти параметри масиву. Активізуйте вкладку Удаленные (Видалені). На цій вкладці є список видалених елементів (рис. 7.29).


Видаліть у списку елемент, який необхідно відновити, натисніть кнопку - Восстановить (Відновити). Фантом відновлених екземплярів з'явиться у

вікні моделі, а їхні номери зникнуть у списку видалених екземплярів на Панели свойств (Панелі властивостей).

Після задания параметрів масиву і настроювання властивості поверхні


екземплярів натисніть на кнопку


Создать объект (Створити об'єкт). Пере-



рвати створення масиву можна, натиснувши кнопку
Прервать командуабо

клавішу Esc.

На рис. 7.30 показано результат виконання команди По сетке (По сітці) за таких параметрів:

• кількість екземплярів уздовж першої осі-3;

• кількість екземплярів уздовж другої осі - 3;

• крок між сусідніми екземплярами вздовж першої осі - 29;

• крок між сусідніми екземплярами вздовж другої осі - 11;

• кут розкриття - 90°;

• перемикач копій ввімкнений у положенні Удалять копии внутри
сетки
(Видаляти копії всередині сітки).

Під час редагування параметрів сітки можна змінити значення кількісних і якісних параметрів, які визначали б цю сітку під час її створення, але не можна змінити тип у сітки. Наприклад, концентричну сітку не можна перетворити на прямокутну, і навпаки.

Щоб відредагувати параметри сітки, виділіть у Дереве.построения (Дереві побудови) цей масив і викличте з контекстного меню команду Редактировать элемент (Редагувати елемент).

Після виклику команди редагування масиву по сітці на Панели свойств (Панелі властивостей) з'являться ті самі елементи управління, які викорис­товувалися під час його створення. Якщо будь-які елементи видалено, з'явиться вкладка Удаленные (Видалені). Введіть нові параметри сітки (наприклад, крок); активізуйте потрібні перемикачі. Всі зміни параметрів сітки відображаються у фантомі масиву у вікні моделі.

7.2.7.2. Команда Массив элементов по концентрической сетке

(Масив елементів по концентричній сітці)

Цією командою створюють масив, елементи якого розміщуються у вузлах концентричної сітки. Елементи, які необхідно скопіювати, можна виділити перед викликом команди. Для цього вкажіть їх у Дереве построения (Дереві


 

побудови) або у вікні деталі. Для виклику команди натисніть на кнопку

По концентрической сетке (По концентричній сітці) на інструментальній панелі редагування деталі або виберіть її назву в меню Операции (Операції).

Концентрична сітка характеризується положенням її площини, центра, радіусами кіл і кутом між радіальними променями, які перетинають ці кола. Щоб задати положення плоскої сітки та її центра, вкажіть Ось массива (Вісь масиву) - будь-який прямолінійний об'єкт у Дереве построения (Дереві побудови) або у вікні деталі. Площина сітки буде перпендикулярна до осі масиву, а центр сітки лежатиме на цій осі. Вкажіть об'єкти, якщо їх не виділено перед викликом команди. Введіть кількість екземплярів у радіальному і

N1 і
N2. Введіть

Значення кроку в радіальному напрямку в полі

Шаг 1(Крок 1).

кільцевому напрямках у полях





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 333 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.021 с)...