Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Алгоритми оптимальної обробки при розрізненні двох детермінованих сигналів



Під оптимальною обробкою розуміють такі перетворення реалізацій прийнятого сигналу y (t), які дозволяють ухвалити рішення щодо переданого сигналу si (t) відповідно до заданого критерію оптимальності.

У процесі перетворення сигналу одержують величини, рівні або пропорційні значенням функції правдоподібності для реалізацій прийнятого сигналу y (t) або будь-які однозначні монотонні функції (наприклад, його логарифми). Далі ці величини порівнюються між собою відповідно до обраного критерію оптимальності.

Відповідно до правила (2.9) рішення про наявність сигналу s 1(t) або s 0(t) видаються відповідно до співвідношення функцій правдоподібності w (y / s 1) та w (y / s 0).

У загальному випадку визначення функції w (y / si) є досить складним завданням. Коли прийняте коливання являє собою адитивну суміш сигналу та завади (2.1), а багатомірні щільності ймовірності завади відомі, функція w (y / si) обчислюється порівняно легко.

Дійсно, так як сигнали si (t) повністю відомі, то щільність імовірності реалізації y (t) збігається із щільністю ймовірністю завади n (t), що дорівнює різниці y (t) - si (t), тобто щільність ймовірності розподілу для y (t) по виду збігається із щільністю ймовірності розподілу завади n (t) = y (t) - si (t).

Таким чином, можна написати

, (2.10)

де wn (x) - щільність імовірності розподілу завади.

Будемо вважати, що завада представляє собою внутрішній (тепловий) шум приймача. В свою чергу внутрішній шум приймача представимо як гаусів випадковий процес з нульовим математичним сподіванням та рівномірною в полосі пропускання приймача спектральною щільністю потужності шуму. Адитивний шум з постійною спектральною щільністю потужності називають білим шумом (AWGN – additive white Gaussian noise). Відповідно, канал передачі, завада в якому задана як білий шум називають АБГШ (AWGN) каналом.

Для гаусового білого шуму зі спектральною щільністю потужності N 0 [Вт/Гц] можна записати

, (2.11)

де C - постійний коефіцієнт.

Тоді відповідно до (2.10) і (2.11)) маємо

. (2.12)

Відповідно до вирішуючого правила (2.9) потрібно порівнювати між собою значення функції правдоподібності w (y / s 1) або w (y / s 0). З огляду на вид щільності розподілу доцільно від порівняння значень функцій w (y / si) перейти до порівняння значень їхніх натуральних логарифмів.

У цьому випадку оптимальне правило розрізнення (2.9) може бути представлене в наступному вигляді

(2.13)

З даного правила безпосередньо випливає наступний алгоритм оптимальної обробки. Із прийнятого сигналу y (t) віднімаються зразки очікуваних сигналів s 1(t) та s 0(t). Отримані різниці підносяться до квадрату та інтегруються на протязі тривалості інформаційних посилок Т. Потім результати інтегрування порівняються. У результаті порівняння видається рішення про прийом того сигналу, для якого отримане значення інтеграла буде мінімальним.

Описаний алгоритм можна трохи спростити, якщо розкрити квадрат різниці в (2.13). У цьому випадку перша нерівність (2.13) перетвориться до виду

.  

Аналогічне співвідношення можна записати і для другої нерівності (2.13). Подальше спрощення обробки можливо для випадку сигналів рівної енергії .

Тоді правило (2.13) запишеться в остаточному вигляді

(2.14)

Таким чином алгоритм оптимальної обробки при розрізненні двох детермінованих сигналів з однаковими ймовірностями передачі та однаковою енергією на фоні флуктуаційної стаціонарної завади з нормальним законом розподілу та постійною спектральною щільністю потужності N 0 (нормальний білий шум) полягає в визначенні для i = 0, 1 значень інтегралу

(2.15)

та їх порівняння між собою. Видається рішення про передачу того сигналу si (t), для якого величина інтеграла більше.

Так, як інтеграл виду (2.15) визначає ступінь схожості (кореляції) прийнятого та очікуваного сигналів, тому він одержав назву кореляційного інтегралу.





Дата публикования: 2014-09-25; Прочитано: 583 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...