Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічний аналіз - це система прийомів і методів вивчення торгово-виробничої і комерційної діяльності підприємства



Економічний аналіз як наука, це – система спеціальних знань для дослідження зміни і розвитку економічних явищ, процесів у їх взаємозв’язку та взаємозумовленості, що визначається суб’єктивними та об’єктивними причинами з метою забезпечення цільового управління і пов’язаний з:

1. дослідженням причинно – наслідкових зв’язків, зміни та розвитку економічних явищ та процесів;

2. вибором і обґрунтуванням ділового партнерства;

3. дослідженням зовнішньо- економічного середовища (маркетинговий аналіз), зміни параметрів ринку;

4. оцінюванням підприємницького ризику;

5. обґрунтування цільових програм, бізнес-планів та об’єктивним оцінюваннням їх виконання;

6. кількісним і якісним вимірюванням об’єктивних і суб’єктивних факторів та пошуком резервів удосконалення господарських систем;

7. формуванням аналітичного забезпечення для прийняття оптимальних управлінських рішень.

У ході проведення аналізу господарської діяльності використовують декілька основних прийомів і методів: порівняння, статистичний метод, метод групування, кореляційний метод.

Порівняння – найуніверсальніший метод пізнання економічних явищ і процесів, дослідження їх змін і розвитку. „Все пізнається у порівнянні”- загальновизнана філософська теза виходить в розряд основних. Порівняння – це визначення і оцінка даних у порівнянні з планом, попереднім періодом, середніми показниками. Пріоритетним при застосуванні методу порівняння є вибір бази порівняння та досягнення якісної порівняльності параметрів.

Статистичні методи - це загальні методи статистичних досліджень, які використовуються в економічному аналізі, як для оцінки якісних параметрів зміни тенденцій та закономірностей зміни економічних явищ і процесів, так і для визначення факторних залежностей і факторного впливу. Найпоширеніші в аналізі методи середніх величин, групування, індексів.

В аналітичній роботі використовують групування матеріалів. Згруповані данні розміщують у таблиці, які дозволяють наочно зробити оцінку і охарактеризувати явища та процеси. Інформаційною базою групування є генеральна сукупність однотипних об’єктів або їх вибіркова сукупність. Важливо при цьому вірно вибрати признак групування: тип підприємства, розмір товарообороту.

Кореляція визначає співвідношення, взаємозв’язок явищ, понять. Використання кореляційного аналізу дозволяє встановити ступінь залежності між об’ємом товарообороту підприємства і товарними запасами, між рівнем витрат і рівнем товарообороту тощо.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 451 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...