Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток життя на Землі. Основні геологічні ери, їх біологічна характеристика



В сучасній біосфері налічують близько 3 мільйони видів живих істот: із них тварин — понад 2 мільйони, рослин — понад 300 тисяч, решта — це гриби, прокарі­оти та неклітинні форми — віруси.

Спочатку життя на Землі існувало у вигляді прокаріотичних біогеоценозів, до складу яких входили продуценти — ціанобактерії, фіто- та хемотрофні бактерії; редуценти — сапрофітні бактерії та консументи-паразитичні бактерії і, можливо, віруси. Такі екосистеми існували в одноманітних умовах морських мілководь, їхнє біорізноманіття забезпечувалось саме тим, що стійкість та са­морегуляція біогеоценозу зумовлені впливом їхніх компонентів — популяцій різних видів.

З виникненням еукаріот життя опанувало різноманітні за умовами ділян­ки спочатку водойм, а потім і суходолу. Утворилося багато біот, які відрізняли­ся за видовим складом. Починаючи з кам'яновугільного періоду, біосфера на­була сучасних меж, а її біопродуктивність і біорізноманітність досягай тепері­шнього рівня.

В історії Землі виділяють п'ять ер, тривалість кожної з них — десятки і навіть сотні мільйонів років. Ери поділяються на періоди. Вік і тривалість ер та періодів визначені за допомогою «уранового годинника», тобто по розщеп­ленню радіоактивних хімічних елементів у пробах земних порід.

Архейська ера — найдавніша ера в історії розвитку Землі, ера виник­нення життя (4,5 млрд. років).

Протерозойська ера — виникнення найпростіших організмів (2,5 млрд. років).

Палеозойська — ера древнього життя, характеризується формуванням усіх типів рослин і тварин (570 млн. років).

Мезозойська — ера середнього життя, характерна розвитком плазунів, птахів, перших ссавців (240 млн.)

Кайнозойська — ера нового життя в історії Землі, ера формування всіх сучасних форм рослин і тварин. Ця ера триває і нині (65 млн. років).





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 6109 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...