Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вчення про мікроеволюцію. Елементарні фактори мікроеволюції



Особини одного виду, як правило, розташовуються нерівномірно на за­йнятій ними території. Таким чином, вид у природі підрозділяється наряд по­рівняно ізольованих груп особин-популяцій.

Мікроеволюція – сукупність еволюційних перетворень, які відбуваються в популяціях одного виду, що ведуть до видоутворення. Популяція - група особин, що належать до одного виду і займають чітко обмежену географічну територію. Популяція - елементарна одиниця еволюції.

До елементарних факторів мікроеволюції належать хвилі життя, дрейф генів та ізоляція.

Хвилі життя - це коливання чисельності популяції. Найважливішим чинником, що регулює чисельність популяції, є наявність їжі. Тому, маючи потенційну можливість необмеженого збільшення, вони звичайно включають стільки особин, скільки може прохарчуватися на зайнятій ними території.

Дрейф генів - це випадкова, неспрямована зміна частот зустрічальностей певних алелей у генофондах популяцій, а це призводить часто до загибелі особин, тобто до втрати рідкісних ге­нів, або до зміни генофонду популяції.

Ізоляція - це неможливість схрещування між особинами одного виду через різні чинники. Розрізняють географічну, екологічну, сезонну, етологічну (поведінкову), генетичну ізоляції.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 3454 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...