Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Освітня політика в Україні в контексті глобалізації та євроінтеграції: короткий аналітичний огляд



Одним із чільних чинників, котрі реально визначають майбутнє нації, виступає освіта. Зусиллями багатьох поколінь педагогів в Україні створено міцний фундамент народної освіти.Українська нація - одна з найосвіченіших у світі. Розвиток і зміцнення її інтелектуального потенціалу – це локомотив не лише для економіки, а й для забезпечення гідного місця в колі цивілізованих народів Об’єднаної Європи.Освіта і наука у глобалізованому світі стали визначальним фактором людського розвитку. Сьогодні вони є безальтернативним засобом національного самоутвердження.

Стати повноцінним учасником глобальної політики, економіки і культури може лише та країна, в якій інтелектуальні професії стали масовими, а інвестиції у розвиток людського потенціалу - найвагомішими і найефективн ішими. Країни, які у свій час зробили ставку на науку і освіту,тепер стали світовими лідерами. Наприклад, зростання індексу людського розвитку ООН країн Південно-Східної Азії дав їм змогу здійснити прорив у сферу високих технологій, кожен вкладений в освіту долар обернувся десятками доларів ВВП.

Для о.п. в Україні за часи незалежності є характерно:

Форм. нац. самодостатньо цілісної системи освіти суверенної країни; Освітня система вбудовувалася в нові (економ. та ін., демократ.) ринкові відносини; Нац. освітня сфера інтегрувалась в європейський та світовий освітні простори здебільшого з вищими стандартами освіти порівняно з тими, що дістались від радянського союзу; Принципово нова якість суспільного світопорядку вимагала докорінного перегляду нац. доктрини системи освіти; Запозичений міжнародний досвід мав бути організований кращими нац. традиціями.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 2591 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...