Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сімейні доходи,їх джерела,структура та диференціація. Крива Лоренца і коефіцієнт Джині



Сімейний дохід- сума доходів свідомо організованої на основі родинних зв*язків та спільності побуту невеликої групи людей, життєдіяльность яких спрямована на реалізацію соціальних, економ. та духовних потреб індивідів,сім*ї,суспільства в ціломуСімейний дохід - економ. основа відтворення сім*ї. Структура сімейних доходів за напрямами використання їх: -харчування; -придбання одягу та взуття; -придбання товарів тривалого користування; - соц.- культурні та побутові послуги; - комунальні послуги; -транспорт; - заощадження; - інші витрати. Структура витрат сім*ї є важливим показником економ. розвитку країни. Джерела формування сімейних доходів: - заробітня плата; -доходи від власності; - доходи від особистого підсобного господарства; - доходи від кооперативної діяльності; - доходи від індивідуальної трудової діяльності; -державні трансферні платежі(пенсії, степендії, допомога з безробіття та ін.)Диференціація населення за рівнем споживання: Забезпечені(межа бідності – прожитковий мінімум); Малозабезпечені(межа злиденності – прожитковий мінімум);Незабезпечені(Злидні).Ринкова економіка характеризується диференціацією доходів.Причини нерівності доходів населення: -різні здібності;-рівень освіти і професіоналізму; -вибір місця роботи; -рівень розвитку ризику; -різне ставлення до ризиків;-наявність протекціонізму або дискримінації.Для визначення нерівності розподілу доходів використовується крива Лоренца. Крива Лоренца -відображає ступінь нерівності доходів. Коефіцієнт Джині -визнач. як відношення площі фігурик утвореної кривої Лоренса та лінією абсолютної рівності до площі трикутника.Коефіцієнт від 0 до 100 %,чим >,тим нерівномірні доходи. Аргументи на користь рівності: -для максимального задоволення потреб; -коли держава встановлює механізм замороження зароб.плати; -через систему оподаткування. Аргументи на користь нерівності:-необхідність зберегти стимули для вироб.продукції і отримання високих доходів;-безробіття.Показник диференціації доходів який обчислюється на основі кривої Лоренца,є коефіцієт Джині. Коефіцієт Джині -визнач.як відношення площі фігури утвореною кривою Лоренса та лінією абсолютної рівності до площі трикутника.коефіцієнт від 0 до 100%.чим >,тим нерівномірність доходів. Нерівність у розподілі доходів спричиняє: -соціальна напруженість у суспільстві;-зубожіння переважної частки населення країни;-безстроковий розподіл доходів.Індикатором визначення межі бідності є прожитковий мінімум і мінімальна зароб.плата. Прожитковий мінімум -вартість набору товарів і послуг,визначеного на основі обгрунтованих нормативів споживання й забезпеченості населення першочерговими життєвими засобами. Мінімальна зароб.плата- встановлений державою норматив у вигляді грошового евіваленту,що забезпечує задоволення потреб на рівні простого відтворення роб.сили найнижчої кваліфікації за умов суспільно-нормальної та інтенсивності праці.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 979 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...