Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Природа та генезис торговельного капіталу. Торговельний прибуток



Поглиблення суспільного поділу праці сприяє відносно самосітйному функціонуванню торгового капіталу, історичним попередником якого був купецький капітал. Купецький капіта л –це рання форма торговельного капіталу,яка самостійно функціонує і в якій зовнішня торгівля є провідною. З появою капіталістичних відносин зявляється торгівельний капітал. Торговельний капітал – це відокремлена частина промислового капіталу яка функціонує в обігу з метою отримання прибутку.Форми торговельного капіталу: грошово-торгівельний (авансування на купівлю товарів) та товарно-грошовий( авансування на обслуговування процесу продажу товару).Функції торговельног капіталу: 1. Здійснення торговельних операцій 2. Скорочую час обороту капіталу 3. Сприяє зростанню продуктивності 4. Сприяє зростанню середньої норми прибутку. Торговельний капітал поділяється на капітал авансований на купівлю товарів та на виртати обігу(капітал витрачений на обслуговування процесу продажу товару). Торговельний прибуток – це прибуток,що ств працею найманих працівників у сфері торгівлі, а також у р-ті перерозподілу частини доходів різних секторів економіки та різних верств населення. Витрати п-ва сфери обігу пов’язані з реалізацією продукції. Витрати обігу – це витрати на реалізацію товарів. Поділяються на чисті витрати(пов’язані із зміною форми вартості) та дадаткові витрати(пов’язані із Доробкою зберіганням та з доставкою до місця реалізації). Мірою ефективності торговельного капіталу є норма торговельного прибутку яка у середньому дорівнює нормі промислового прибутку. Норма прибутку дорівнює додаткова вартість створена у промисловості і торгівлі поділено на суму промислового та торговельного капіталу та це все помножити 100%.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 1984 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...