Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бюджет та податки як інструмент державного регулювання економіки Лаффера



Система фінансових відносин різних рівнів та інститутів, що забезпечують їхнє функціонування, утворюють фінансову систему країни.Найважливішою ланкою фінансової системи держави є державний бюджет.Державний бюджет- це основний фінансовий державний документ, який має силу закону,це централізований грошовий фонд,який знаходиться у розпорядженні уряду.Головним джерелом доходів держави є податки. Податки –обов*язковий внесок до бюджету відповідного рівня платниками податків у порядку та на умовах, визначених законодавством. Функції податків: 1.Фіскальна - централізація частини ВВП у бюджеті на загальносуспільні потреби; 2. Розподільча - перерозподіл вартості ВВП між державою, юридичними та фізичними особами; 3.Ругулююча - вплив податків на різні аспекти діяльності їхніх платників. Податкова ставка (норма оподаткування) – законодавчо встановлений розмір податку на одиницю оподаткування. Податкова ставка може існувати в таких формах: -середньої податкової ставки (відношення обсягу податків до велечини доходу, що підлягає оподаткуванню); - граничної податкової ставки (відношення приросту податків до приросту доходу, що підлягає оподаткуванню); -податкові пільги (звільнення від податків або зменшення податкових ставок). Податкова квота характеризує рівень оподаткування і визначається як частка податку в доході платника.Зв*язок між розміром податкової ставки та обсягами податкових надходжень до бюджету дослідів амереканський економіст А.Лаффер.Графічне зображення цієї залежності відоме як «крива Лаффера».Ця крива виявляє таку ставку оподаткування, за якої податкові надходження досягають максимального обсягу.При подальшому зростанні податкової ставки нівелюються стимули до підприємства та праці, знижується податкова база та податкові надходження до бюджету. При податковій ставці 100% держава не отримуватиме доходу, оскільки охочих працювати безоплатно немає.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 1369 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...