Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність і функції фінансів.Моделі фінансових відносин



Фінанси -це система формування розподілу і викор.грошових фондів у процесі суспільного відтворення. Фінансові відносини- відображення руху вартості від одного до іншого сіб.характерезують розподіл і виявляються у суспільстві. Суб*єкти фінансових відносин: 1.підприємства (поєднання рівнів органів); 2.державні органи(відрахування); 3.громадські організації(емісія грошей); 4.члени суспільства. Об*єкти фінансових відносин: 1. національні багацтва(державні);2.вироблений валовий внутрішній продукт (ВВП)(контрольна ф-ція бюджету). Функції фінансів: 1.Розподільча-розподіл і перерозподіл національного доходу;2.контрольно-стимулююча-виявлення в порядку дотримання акамуляцій і викор.грошей;3.відтворювальна-формування структури виробництва;4.регулююча- зміна обсягу і спрямованість грошових податків,розподіл фін.ресурсів між держ.установами.Матеріальним носієм фінансових відносин є фінансові ресурси. Фінансові ресурси -сукупність усіх видів грошових засобів,фінансових активів, якими володіють суб*єкти фін.відносин. З огляду на суб*єктивність фін.відносин розрізняють: 1.Централізовані фін.-економ. грошові відносини,що опосередковують формування та викор.грошових засобів держави (акумуляція коштів державного бюджету та урядових позабю.джетних фондах); 2.Децентралізовані фін.-обіг грошових податків на рівні підприємства. У суспільстві існують різні моделі фін.відносин: 1.Ринкової економіки (РЕ); 2.адміністративної економіки(АЕ). Фінансова модель ринкової економіки: входить в національний дохід що розподіляється на заробітню плату та прибуток це з’єднується в податки і входить до бюджету Основні ознаки фінансової моделі РЕ: 1.відображає рівень доходів суб.рин.екон.; 2.достовірні визн. Рівня оподаткування; 3.виявлення і фіксація мотивів до підвищення Основіні фін.моделі АЕ: 1.переважна частина нац.доходу централ.;2.до 40% прибутку підприєм.,а 60 %- у фонд;3.у вигляді зароб.плати-30%.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 518 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...