Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічна природа страхування



З наведеного прикладу стає зрозумілою й економічна природа страхування. Як економічна категорія страхуванняце система економічних відносин, що містить сукупність форм і методів форму­вання цільових фондів грошових коштів та їх використання на по­криття шкоди, завданої за різних несприятливих обставин, а також на подання допомоги громадянам у разі настання певних подій в їхньо­му зіситті.





4.1.7. Суб'єкти страхування

У цих економічних відносинах суб'єктами є принаймні дві сторони: страховики — юридичні особи, які надають страхові послуги (збира­ють страхові внески і здійснюють страхові виплати), і страхувальни­ки — юридичні й фізичні особи, які укладають договори страхування із страховиками, сплачують страхові внески й мають право отримати компенсацію (відшкодування) у разі настання страхового випадку.

4.1.8. Поняття соціального ризику
і соціального страхування

Соціальне страхування на відміну від звичайного нерозривно по­в'язане з трудовою діяльністю людини як члена суспільства і ба­зується на понятті соціального ризику. Отже, соціальне страхування пов'язане лише із соціальними ризиками. Соціальним ризиком прий­нято вважати ризик втрати заробітку в разі відсутності попиту на працю або в разі втрати здатності до праці. Отже, через систему со­ціального страхування суспільство захищає трудящих та їхні сім'ї від можливого зубожіння через неможливість отримання заробітку.

Поява соціального страхування нерозривно пов'язана з утворен­ням робітничого класу — класу найманих працівників, єдиним дже­рело доходу яких є заробітна плата. Причинами втрати цього дже­рела доходу для працівника та його сім'ї може стати безробіття або непрацездатність через хворобу, нещасний випадок, каліцтво, ста­рість або навіть смерть годувальника. Перелічені події є випадками (видами) соціального ризику. Ці види ризику масові, загальні, мають соціальний характер, оскільки визначаються переважно со­ціальними умовами й меншою мірою залежать від людини.

Соціальне страхуванняце система правових, економічних і організаційних заходів, покликаних компенсувати окремі види со­ціальних ризиків.

4.1.9. Межі страхового покриття в соціальному страхуванні

Зазначимо, що в соціальному страхуванні ризики здебільшого компенсуються не повною мірою. Взагалі це проблема соціального забезпечення. Адже завдання соціального забезпечення — не лише матеріально підтримати людину, а й захистити її добробут. Якщо повністю компенсувати збитки від усіх соціальних ризиків, то це може знищити стимули до праці взагалі. Зазвичай компенсація втра­ченого заробітку для різних видів соціальних ризиків становить від 50 до 70 %.






Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 146 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...