Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст наукової практики та методика її проходження



Об’єктом наукової практики є процес організації та здійснення наукових досліджень у вищому навчальному закладі.

Предметом наукової практики виступає наукова діяльність, що здійснюється в організації.

Метою наукової практики є поглиблення і закріплення знань студентів з питань організації наукової діяльності та форм здійснення наукових досліджень в сучасних умовах, їх методологічного та інформаційного забезпечення, формування вмінь і навичок опрацювання наукових та інформаційних джерел при проведенні наукових досліджень для спеціальностей фахового напряму.

Наукова практика повинна бути максимально наближеною до напрямів наукових досліджень студента магістратури. Під час такої практики надається можливість апробувати результати досліджень, що їх проводить студент при написанні комплексної курсової (дипломної) роботи.

На певний час студент змінює роль від студента-слухача до науковця, що дає змогу самому оцінити складність наукової праці.

Результатом практики має стати аналіз всіх сторін наукової діяльності в межах обраної спеціальності, а саме: дослідження процесу організації наукової діяльності, опрацювання науково-інформаційних та методичних джерел, розробка та обґрунтування плану наукового дослідження відповідно до теми комплексної курсової (дипломної) роботи, вибір та обґрунтування застосування сучасних методик наукового дослідження, методик перевірки, оцінювання і узагальнення отриманих результатів, їх апробації і оцінки ефективності.

Наукова практика організовується та проходить по трьох етапах, кожному з яких відповідає певний розділ тематичного плану (табл. 1).

При проходженні першого етапу наукової практики (розділ 1), студент-практикант знайомиться з базою практики, а саме зі структурними підрозділами, які задіяні в організації та проведенні наукової діяльності, правилами внутрішнього розпорядку, організацією заходів щодо охорони праці та техніки безпеки, проходить інструктаж з техніки безпеки і визначає конкретні підрозділи або робочі місця для виконання програми практики.

Впродовж другого етапу наукової практики (розділ 2) студенти закріплюють знання за всією програмою, виконують завдання програми та збирають, обробляють і аналізують матеріали індивідуального завдання, працюють у підрозділах вищого навчального закладу (підприємства, установи), які займаються науковою діяльністю, беруть участь в екскурсіях та додаткових заняттях.

Таблиця 1

Тематичний план наукової практики

№ п/п Назва тем наукової практики Термін (дні/год.)
1. Розділ 1. Організаційні питання оформлення на наукову практику, інструктаж з техніки безпеки, розподіл по підрозділах; ознайомлення зі структурою та характером діяльності підрозділів, які задіяні в процесі організації та здійснення наукової діяльності закладу освіти (підприємства, установи), уточнення завдань з практики 1/6
2. Розділ 2. Робота в підрозділах, виконання завдань програми наукової практики, індивідуальних завдань, проведення екскурсій, що передбачені програмою, додаткових занять 8/48
2.1 Тема 1. Основи наукознавства 2/12
2.2 Тема 2. Наукове дослідження і методологія його виконання 2/12
2.3 Тема 3. Наукова організація дослідного процесу 1/6
2.4 Тема 4. Інформаційне забезпечення та бібліотечно-бібліографічні джерела інформації в наукових дослідженнях 2/12
2.5 Тема 5. Систематизація та впровадження результатів наукового дослідження 1/6
3. Розділ 3. Оформлення звіту з наукової практики та його захист 1/6
  Разом 10/60

На третьому етапі (розділ 3) студенти підводять підсумки з наукової практики, оформлюють звіт, подають його на затвердження та рецензування, захищають звіт з практики.

Тематичний план та основні завдання наукової практики формуються, виходячи з балансу розподілу часу за розділами практики (див. табл. 1), освітньо-професійної програми підготовки магістра спеціальності 8.18010016 «Бізнес-адміністрування», навчального плану за професійним спрямуванням та теми комплексної курсової (дипломної) роботи.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 955 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...